FeaturedKIBRIS

“Ülkemiz ilaçsız kalmayacak”

CTP Milletvekili Filiz Besim ise Meclis’te “Sağlıkta Güncel Sorunlarımız” konulu konuşma yaptı.

Sağlık konusundan önce Din İşleri Başkanı ile ilgili de konuşan Besim, “KKTC Anayasası’nı bu kadar açık ihlal etmiş, kadın haklarına, gelenek göreneklerimize bu kadar açık saldırmış bir kişi için gereğinin yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Sağlıkta ise uzun zamandır sistemsel ve yapısal sorunlar yerine günlük sorunları konuştuğunu ve bundan duyduğu üzüntüyü dile getiren Besim, acil servislerde yaşanan sorunlardan bahsetti. Acil servislerde yeni mezun olmuş pratisyen hekimlerin çalıştığını söyleyen Besim, buralarda uzman hekimlerde hizmet alınması önerisinde bulundu.

Acil Durum Hastanesi’nin daha iki yılda rutubet aldığını, lağım koktuğunu ve Hastanede tabandan tavana yarıklar oluştuğunu söyleyen Besim, bu konuda bilgi talep etti. Besim ayrıca, insan kaynaklarının doğru kullanılmadığı eleştirisinde de bulundu.

İlaç eksikliği konusunda Sağlık Bakanı’ndan bilgi isteyen Filiz Besim, bu konuda ciddi endişeleri olduğunu dile getirdi.

Besim konuşmasında, Kalkanlı Yaşam Evi’nin teşkilat yasasının yapılmasını ve tıptaki uzmanlıkların altındaki branşlarla ilgili mevzuatın yapılmasını istedi.

-Altuğra: “Ülkemiz ilaçsız kalmayacak”

Besim’e yanıt vermek üzere söz alan Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, acil servisteki sorunların farkında olduğunu ve dün yaptığı ziyarette acil servislerin desteklendiğini bizzat yerinde gördüğünü ifade etti.

Acil Durum Hastanesi’nde dam akıtması gibi bir durumun olmadığını ancak süpürgeliklerin rutubet aldığının görüldüğünü kaydeden Altuğra, “Oturduğumuz evlerimiz de süpürgelikleri rutubet alabilir, duvarları yıpranabilir, bu doğaldır. Önemli olan tadilatının yapılmasıdır. Yıkılan, dökülen, kırılanın olduğu yerde kalması söz konusu değil” dedi.

Nüfusun hızlı ve kontrolsüz şekilde arttığını ve servislerde yatak sayısının yeterli olmayacağını belirten Altuğra, 500 yataklı yeni hastanenin hayata geçmesiyle bu sorunun ortadan kalkacağına inanç belirtti.

Sağlıkta insan kaynağının doğru kullanılması ile ilgili ciddi emek verdiğini vurgulayan Altuğra, periferi desteklerken ana binanın da çökertilmemesi gerektiğini vurguladı.

İlaç konusunu Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve yetkililer ile görüştüklerini ve bir mesafe kaydettiklerini aktaran Altuğra, “Yüzde yüz netleşme noktasına geldi. Ülkemiz ilaçsız kalmayacak. Olumlu yönde ilerleme kaydettik. Yüzde yüz sonuç alınca kamuoyu ile paylaşacağız” diye konuştu.

Kalkanlı Yaşam Evi ile ilgili Altuğra, “Kalkanlı Yaşam Evi’nde doktor ve hemşirelerimiz ve hasta bakıcılarımız vardır. Orada 72 yatılı bakım gören hastamız vardır. Orada büyük memnuniyet vardır, hiçbir hasta kaderine terkedilmemiştir” diyerek, yasası olmadığı için yaşanan bazı sorunlar olduğunu belirtti. Altuğra ayrıca, Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi’nin yatak kapasitesinin 100’e çıkarılması için çalışma yaptıklarını da ekledi.

-İncirli: “İnsanlık için en önemli tehdit iklim krizi”

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli ise “İklim krizinin sağlık ve ekonomi üzerine etkileri” konulu konuşma yaptı. İncirli de konuşmasına, Ahmet Ünsal’ın görevden alınması talebini dile getirerek başladı. İncirli, “Bu ülke insanı, yaptığı konuşmalar nedeniyle Din İşleri Dairesi Başkanı Ahmet Ünsal’ın görevinden alınmasını bekliyor” dedi.

1990 yılından bu yana insanlık için en önemli tehdidin iklim krizi olduğunu söyleyen İncirli, bunun Akdeniz ülkelerini daha fazla etkilediğini anlattı. İklim krizinin tarıma etkisi nedeniyle doğrudan doğruya ekonomi ile ilgili olduğunu vurgulayan İncirli, aktif bir iklim politikasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Aktif yeşil alanların ve orman varlığının artırılması, yenilenebilir enerji ile ilgili çalışmaların yapılması ve toplu ulaşım konusunun gündeme gelmesi gerektiğini söyleyen İncirli, ilerleyen günlerde Meclis’te onaylanacak Paris Anlaşması’nın gereklerinin yerine getirilmesini de istedi.

Konuşmaların ardından Genel Kurul sona erdi.

Bir sonraki toplantı 23 Ocak Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.


Benzer Haberler

Gardiyanoğlu “1 Mayıs’ta çalışan emekçiye normal günün iki katını ödemek yasal zorunluluktur”

TAK

Cinsel istismar zanlısına 2 yıl 6 ay hapis!

Voice Kıbrıs Haber

Türkiye’de Yargıtay Başkanı 27. tur seçiminde de belirlenemedi

AA

El-Sen’den Kıb-Tek anketi… Araştırmaya katılanların yüzde 78’i ihalesiz yakıt alımına karşı

TAK

15 Temmuz darbesi okul genelgesinden çıkarıldı

TAK

Gençlik Dairesi’nin düzenlendiği Genç Enerji Video İçerik Yarışması’nın kazananları açıklandı

TAK