FeaturedKIBRIS

“Töre sarf ettiği sözü geri çekmeli ve özür dilemelidir”

CTP Milletvekili Asım Akansoy Meclis konuşmasının başında, Meclis Başkanı Zorlu Töre’nin Kıbrıs Sorunuyla ilgili kendisinden farklı düşünenler için bir televizyonda yaptığı açıklamada, sarf ettiği sözü geri çekmesini ve özür dilemesini istedi.

Bunun üzerine Meclis Başkanı Töre “Benim söylediğimde kişileri hedef alan bir şey yok, bir parti ismi de kullanmadım” yanıtını verdi.

Töre’nin Meclis Başkanı sıfatıyla böyle bir görüşü ortaya koymasını “büyük bir talihsizlik” olarak niteleyen Akansoy, “Kıbrıslı Türklerin bu ve benzeri yöneticileri hak etmediğini” savunarak, bu sözü Töre’ye iade ettiklerini belirtti.

“Pile konusunun net bir şekilde provokasyon olduğunu” iddia eden Akansoy, Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda itibar kaybettiğini söyledi.

“Kıbrıslı Türkler bu şekilde algıya maruz kalmamalıydı” diyen Akansoy, yolun yapımına insani bir mesele olması nedeniyle karşı olmadıklarını söyledi. Akansoy, yol yapımının, müzakere ve diyalog yoluyla ele alınması gerektiğini ifade etti.

Bazı bakanlıkların yönetilmesinde hatalar olduğunu ve bunların bilinçli şekilde yapıldığını dile getiren Asım Akansoy, Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetmek istediğini belirtti.

Limanlar ve enerji alanlarının stratejik alanlar olduğunu kaydeden Akansoy, yapılan uygulamaların yanlış olduğunu anlattı. Enerjinin özel tekele devredilmemesi gerektiğini ifade eden Akansoy, ihalenin ve denetimin olmadığı yerde siyasi rant olduğunu savundu. CTP’nin Kalecik üç sözleşmesini mahkemeye taşıdığını dile getiren Asım Akansoy, sözleşmenin elektrik enerjisi üretimini Aksa’ya devrettiğini savundu. Akansoy, burada ekonomik akıl olmadığını ifade etti.

Mahkemenin vereceği karara saygılı olduklarını dile getiren Akansoy, yıllardır enerjide, Kıbrıslı Türklerin üretimden kopartılmaması gerektiğini söylediklerini belirtti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, T&T ile imzalanan sözleşmede mücbir sebep hükmü olduğunu ancak ilgili maddede salgın hastalıkla ilgili “kısmen veya tamamen” sözünün geçmediğini söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun 2021 yılındaki kararıyla pandemi nedeniyle şirketin ödemelerinin ertelendiğini ifade eden Erhürman, sözleşmedeki maddenin salgın hastalığın işletme süresinin sonuna eklenmesini gerektirmediğini belirtti.

Hükümete, “ciddiyetsizlik” suçlamasında bulunan Erhürman, “59 Milyon Euro’ya 27 ay 9 günlük sürenin satın alınması gibi durum olamayacağını, zaten 27 ay 9 günlük süre olmadığını” savundu.

Şirketle ihtilafın çözülmesi için ek sözleşmeyle tahkimin de, 59 Milyon Euro’nun da kabul edildiğini ifade eden Erhürman, “Bu havalimanı 27 ay 9 gün kapalı değildi” dedi. Bunun mücbir sebeple uzaktan yakından ilgisi olmadığını kaydeden Erhürman, “Bu halkın 59 Milyon Euro’sunu aklı olan kimse harcamaz” şeklinde konuştu.

“Saçmalık ve hesap hatası var burada…” diyen Erhürman, 25 yıllık sözleşmenin, şirketin talebiyle 39 yıllık sözleşmeye dönüştüğünü belirtti. CTP Genel Başkanı Erhürman, “Bütün bunların başarı hikayesi olarak anlatılmasını” eleştirdi.

CTP Milletvekili Doğuş Derya ise yerinden söz alarak, Meclis’te bu konuda soruşturma komitesi açılması önerisinde bulundu.

Tufan Erhürman daha sonra konuşmasına devam ederek, “Tahsin kompleksiniz var” eleştirisine yanıt verdi. “Hiçbirimizin kişisel hayatında Tahsin beyin bu kadar önemi yok” diyen Erhürman, kendisinin Nikos Anastasiadis’i, BM’yi ve AB’yi de eleştirdiğini söyledi.

Erhürman, Dışişleri Bakan Tahsin Ertuğruloğlu’nun, BMGK açıklamalarından önce Colin Stewart’la görüşmüş olmasını ve böylece “Kıbrıs Türk tarafının saldırgan olarak ifade eden, uluslararası hukuka göre suç işleme ihtimali olduğu ve ara bölgeyi ihlal ettiği” ifadelerinin yer aldığı söz konusu açıklamanın yapılmamış olmasını arzu ettiklerini söyledi.

Bunların BM’nin raporlarında da olacağını dile getiren Erhürman, “Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak bu laflarla anılmayı zül addediyoruz” dedi.

“Ünal Bey sağ olsun muhalefet gibi konuştu” diyen Erhürman, bu zihniyetle bu ülkenin yönetilemeyeceğini savundu.


Benzer Haberler

ABD’de hava yolu şirketi 101 yaşındaki kadını uçuşa bebek olarak kaydetti

TAK

Küresel piyasalar Fed haftasına pozitif seyirle başladı

Voice Kıbrıs Haber

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,73 düşüşle 87,56 dolar oldu

Voice Kıbrıs Haber

Bellapais İlkbahar Müzik Festivali Trio Konseri ile devam ediyor

Voice Kıbrıs Haber

Orkide Yürüyüşü yapıldı

TAK

Gazimağusa Belediye Başkanı Uluçay Gamabel personelinin maaşlarının performans kriterlerine göre ödeneceğini açıkladı

TAK