CoronavirüsFeatured

“Sigara içen kişiler normalden 14 kat daha fazla risk taşıyor”

KKTC Cumhuriyet Meclisi Milletvekili Biyolog İzlem Gürçağ Altuğra, dünya ülkelerini etkisi altında bırakan Covid-19 salgını hakkında önemli bilgiler verdi.

Salgın hastalığın baş gösterdiği bu günlerde evde kalmanın hayati önem taşıdığına vurgu yapan Altuğra, salgın hastalığın yayılmasını ve hastalığın birçok kişiyi ayni anda bulaşmasını önlemek için de evde kalınması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs Pusula’ya değerlendirmede bulunan Altuğra, dünyadaki hiçbir sağlık sektörünün sınırsız kapasitesinin olmadığını, herkesin ayni anda hasta olmasıyla tedavilerin yapılmasının çok zorlaşacağını söyledi.

Altuğra , “öreğin bir hastanenin 500 yatak kapasitesi olduğunu bin kişinin de hasta olduğunu düşünün, 500 yatak kapasitesi olan bir hastane sadece 500 kişiye tedavi olanağı sağlayacak, geriye kalan 500 kişi de maalesef sağlık hizmeti alamayacaktır. Tedavi alıp iyileşmek yerine tedavi alamadan hayatını kaybeden hastalarımız da olabilir. Bu nedenle hem salgının yayılmasını hem de birçok kişinin ayni anda hasta olmasını önlemek için evde kalmalıyız” şeklinde konuştu.

KORUNMAK İÇİN İLK ÖNCE HİJENE ÖNEM VERİLMELİ

Covid-19 hastalığından korumak için uyulması gereken kurallar olduğunu söyleyen Altuğra, kuralların başında hijyen olduğunu vurgulayarak, “sık sık ellerimizi sabunlu suyla yıkamalıyız” dedi.

VİRÜS VÜCÜDA 3 KAPIDAN GİRER…AĞZIMIZ, BURNUMUZ VE GÖZLERİMİZ

Yeni tip Corona virüsünün vücuda girebilmesi için üç kapısı olduğuna dikkat çeken Altuğra, bunun ağzımız, burnumuz ve gözlerimiz olduğunu, vücudumuza girmesini sağlayan en büyük etkeninin de ellerimiz olduğunu kaydetti ve bu nedenle ellerin sık sık yıkanarak yüze temas etmemesi gerektiğini söyledi.

İKİ METRE KURALINA ÖZEN GÖSTERİLMELİ

İnsanlar arasındaki iki metre uzaklık mesafesinin korunmasına mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Altuğra, Covid-19 hastalığının damlacık yoluyla bulaştığını, ağızdan atılacak tükürük damlacıklarının insanlara ulaşmaması için de iki metre kuralına özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

MASKE KULLANILMALI

Korunma kuralından birinin de maske kullanımı olduğuna dikkat çeken Altuğra, konuşurken ağızdan atılabilecek tükür damlacıklarının da maske kullanım yoluyla engellenebileceğini kaydetti.

ELDİVEN KULLANIMI DA ÇOK ÖNEMLİ

Özellikle marketlerde alışveriş yapıldığı sırada eldiven kullanımının çok önemli olduğunu vurgulayan Altuğra, Covid-19 virüsünün bulaşmasını önlemek için marketlerdeki ürünlerin de eldivenli alınması gerektiğini vurguladı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLÜ OLMALI

Covid-19 hastalığından korunmanın en önemli yollarından birinin de bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğini de sözlerine ekleyen Altuğra, bağışıklık sisteminin de güçlü olması için düzenli ve dengeli beslenmek gerektiğine dikkat çekerek özellikle C vitamini içeren gıdalar tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Protein yönünden zengin olan baklagiller, çinko elementi yüksek (süt, yumurta, peynir, ceviz, badem gibi) gıdalar ile beslemek, bol bol su içmek, güneşlenerek vücudun D vitamini alınmasını sağlamak ve spor yaparak düzenli uyumanın önemine vurgu yapan Altuğra, bu süreçte ruhun da beslenmesi için hobilere yönelmek gerektiğini kaydetti.

RUHUMUZUN DA BESLENMESİ GEREKİR

Evde uzun vakitler geçirilirken mutlu olunabilecek aktivitelerin de yapılması gerektiğini söylen Altuğra, kaliteli zaman geçirerek insan ruhunun da beslemesi gerektiğini vurguladı.

Ülke olarak başarılı bir süreç geçirileceğine inandığını dile getiren Altuğra, kronik hastalığı ve risk grubunda olan kişilerin bu süreçte çok dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek, özellikle sigara içen kişilerin normalden 14 kat daha fazla risk taşıdıkları da bilmeleri gerektiğini vurguladı.

İzlem Gürçağ Altuğra, sözlerinin sonunda herkesin evde güvende kalmasını söyleyerek, yakında güzel günlerin geleceğini kaydetti.

Kaynak: Kıbrıs Pusula


Benzer Haberler

Akıncı’nın açıklamaları Rum basınında

Voice Kıbrıs Haber

İşte Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi tarafından alınan yeni kararlar

Voice Kıbrıs Haber

Çözüm ve Barış Platformu: Çözümsüzlük kabul edilebilir bir alternatif değil

Voice Kıbrıs Haber

DSÖ ve BM’den uyarı!

Voice Kıbrıs Haber

Alkollü araç kullanımında “AB birinciliği”

“Okullarımız derhal eğitime hazır hale getirmelidir”

Voice Kıbrıs Haber