FeaturedKIBRIS

Siddiq şimşekleri üzerine çekti

Birleşik Krallık Kıbrıs Yüksek Komiseri İrfan Siddiq‘in “Kıbrıslı Türklerin müzakerelere yeniden başlamak için teşviklere ihtiyaç duyduğu” şeklindeki görüşü Ada’nın her iki tarafında tepkilere yol açtı.
Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı Siddiq’in açıklamasını kendi politikaları çerçevesinde değerlendirerek, bu konuda duyulan rahatsızlığı ortaya koydu.

ANTONIOU “ HERKES DİKKATLİ DURUŞ SERGİLEMELİ

Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) konuşan Kıbrıslı Rum Sözcü Yardımcısı Yiannis Antoniou, Kıbrıs sorununun şu anki hassas aşamasında herkesin dikkatli bir duruş sergilemesi gerektiğini belirtti.

Antoniou, “Özellikle Birleşik Krallık gibi Kıbrıs sorununda önemli bir rol oynayan ve garantör devlet olan bir ülkeden bu tür bir açıklama yapıldığında, bu aşamada çok daha dikkatli olmalıyız” dedi.

Siddiq, dün Kathimerini gazetesine verdiği bir röportajda, “Kıbrıslı Türklerin ucu açık bir sürece girmek istemediklerini, izole bir şekilde, tanınma olmadan ve dünyanın geri kalanıyla bağlantısız bir şekilde yollarına devam etmek istemediklerini” kaydederek “Bu nedenle, müzakerelere yeniden başlamak için, kendilerini güvende hissedecekleri ve bu sefer farklı bir şeyin ortaya çıkacağına dair inançlarını pekiştirecek bazı teşviklere ihtiyaç duyuyorlar” mesajını verdi.

Antoniou, KHA’ya “Tarafsızlık unsuru önemli; bu hem Kıbrıslı Türkleri teşvik etme konusundaki açıklaması hem de önlemler konusundaki açıklaması için geçerli” dedi.
Sözcü Yardımcısı ayrıca, “Kıbrıslı Türklere yönelik önlemler, Kıbrıslı Türk liderliğine değil, Kıbrıslı Türk vatandaşlarına yöneliktir” vurgusunda bulundu.

ERTUĞRULOĞLU “TAVSİYELERİNİ KENDİNE SAKLASIN…”

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğluoğlu ise sözkonusu açıklamayla ilgili  “İngiliz Büyükelçisi Irfan Siddiq’ın Kıbrıs konusuyla ilgili haddini aşan görüşler ortaya koymayı adeta bir alışkanlık haline getirdiğini” söyledi.

TAK’a açıklama yapan Ertuğruloğlu, “Son açıklamasıyla Siddiq, ‘Kıbrıs Türklerinin müzakere masasına dönmek için teşvik aradığını’ ve ‘Kıbrıs Rum tarafında müzakere masasına dönme iradesi bulunduğunu’ iddia etmekle Kıbrıs konusunda bilgi, niyet, vizyonunun ne kadar yanlış olduğunu göstermekte ve muhatap alınacak birisi olmadığını kanıtlamaktadır” dedi.
Siddiq’ın Kıbrıs konusundaki gerçekleri çarpıtma çabasında olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyleyen Ertuğluoğlu, “Büyükelçi’yle Kıbrıs konusundaki vizyonumuzu defaatle paylaşmış olmamıza karşın, kendisinin Kıbrıs Türk tarafının iradesinde ‘esneklik’ olduğuna inandığını ifade etmesi ve böylece ülkemizin tez ve politikalarını bizden daha iyi bildiğini iddia etmesi hadsizliktir” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Siddiq’in Kıbrıs konusundaki görüşlerini empoze etmeyi hedefleyen bu yaklaşımı ayrıca, eski İngiliz sömürge zihniyetini çağrıştırmakta olup, kabul edilemezdir. Hatırlatmakta fayda görüyoruz ki, Büyükelçi’nin görüşleri her ne olursa olsun ve gündemi her ne kadar değiştirmeye çalışırsa çalışsın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk Halkı’nın egemen Devleti’dir ve öyle kalacaktır. Aklını da, tavsiyelerini de, görüşlerini de kendine saklasın, bizim bunların hiçbirine ihtiyacımız yoktur”


Benzer Haberler

Elazığ’da 4 büyüklüğünde deprem

TAK

Meteoroloji Dairesi’nden denizler ve karada fırtınamsı rüzgar uyarısı

Voice Kıbrıs Haber

Devlet Piyangosunun büyük ikramiyesi teslim edildi

TAK

Teknik komiteler çalışmıyor

Voice Kıbrıs Haber

Rüzgarın yer yer fırtınamsı esmesi bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (3 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber