FeaturedKIBRIS

Salarian “ Kuzey Kıbrıs’taki öğrencilerin eğitim ya da yatırımcıların fırsat arama prosedürlerine müdahil değiliz”

İran’ın Kıbrıs Büyükelçisi Alireza Salarian, İran hükümetinin, İranlıların Kuzey Kıbrıs’taki ekonomik faaliyetlerini kısıtlayamayacağını açıkladı.

Fileleftheros gazetesi İran’ın Kıbrıs Büyükelçisi Salarian ile yaptığı özel söyleşiyi yayımladı.

Gazeteye göre Salarian ülkesinin, Gazze’deki savaşın büyük ölçekli bölgesel bir çatışmaya dönüşmemesi için gerilimin azaltılması yönünde gayret harcadığını söyledi. Salarian ülkesinin, Güney Kıbrıs’ın İsrail’e vermekte olduğu desteğin Güney Kıbrıs-İran ikili ilişkilerini etkilemediğini belirtti.

“ÖNEMLİ SAYIDA ÖĞRENCİMİZ VAR”

Üniversite öğrencileri ve yatırımcılar dahil Kuzey Kıbrıs’ta önemli sayıda İranlı bulunduğunu söyleyen Salarian, bu çerçevede izah edilmesi gereken noktalar olduğunu belirterek şunları söyledi:

“1-Çok sayıdaki İran vatandaşı Kıbrıs’taki gerçekler hakkında bilgi sahibi olmayabilir, aynı şey Kuzey’deki Rum malları için de geçerlidir.

2-İranlı yatırımcıları ve üniversite öğrencilerini Kıbrıs’ın kuzeyine çeken şey, vizesiz serbest giriş yapabilmeleri, yaşam maliyetinin düşük ve eğitimin daha ekonomik olmasıdır.”

“ YURTDIŞI EĞİTİM VE EKONOMİK FAALİYETLER İÇİN YASAL KISITLAMA YOK

İran hükümetinin Kuzey Kıbrıs’ta üniversite öğrencilerinin eğitim ya da yatırımcıların fırsat arama prosedürlerine doğrudan müdahil olmadığını, İranlıların tamamen kişisel tercihleriyle hareket ettiklerini söyleyen Salarian, “Dahası, İran hükümetinin yurtdışında ekonomik faaliyetlere ya da eğitimlere katılmak isteyenlere uygulayacağı herhangi yasal bir kısıtlama yoktur” dedi.

Ülkesinin Türkiye ve Güney Kıbrıs’la ilişkilerini Kıbrıs sorununu dikkate alarak değerlendirmesi istenen Büyükelçi, İran’ın Kıbrıs sorununun diyalog yoluyla, BM parametreleri ve Güvenlik Konseyi kararları temelinde çözülmesini desteklediğini belirtti.

İranlı Büyükelçi Salarian, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis’in çaba ve inisiyatiflerinin, Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki olumlu gelişmeler gibi diğer unsurlarla birlikte, Kıbrıs sorununa çözüm perspektifleri yarattığını, bu çerçevede sorunun çözülebileceğini, bunun da iki ülke arasında dostluk ilişkileri kurulmasını gündeme getireceğini söyledi.

Salarian, İran’ın diğer ülkelerle ilişkilerinin bağımsız olduğunu, anlaşmazlıkların çözümünde rol oynayabilmek için bütün taraflarla ilişkilerini güçlendirmeye çalıştığını anlattı.

Alireza Salarian, İran ve Türkiye’nin, işbirlikleri sayesinde bölgede güvenliği güçlendirmeyi ve terörle mücadele etmeyi başardığına da dikkat çekti.


Benzer Haberler

Gönyelide bir kasabın faaliyeti durduruldu!

BRT

Havayolu şirketi, binlerce kişinin kişisel bilgilerini yanlışlıkla açıkladı

AA

Aynı yöntemle daha önce de uyuşturucu temin etti!

Voice Kıbrıs Haber

“Sus payı” davasında para cezası

AA

Nöbetçi eczaneler (1 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Elektronik sigara kullanan gençler, kurşun ve uranyuma maruz kalıyor olabilir

Voice Kıbrıs Haber