FeaturedKIBRIS

Rum Ulaştırma Bakanı: Güney Kıbrıs, Akdeniz’de önemli bir enerji merkezine dönüşebilir

Rum Ulaştırma Bakanı Marios Demetriades, Güney Kıbrıs’ın, Akdeniz’de önemli bir enerji merkezi olarak gelişebileceğini belirterek, ulaştırma ve enerji alanlarında, yeni ve dinamik çalışmaların başlayabileceğini söyledi.

Demetriades, Rum Hükümetinin, ülkenin, gelecekte doğal gazla ilgili deniz sevkiyatındaki ihtiyaçlarını karşılayacak, bir politika uygulayacağını açıkladı.

8. Kez Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen ve Limasol’da başlayan “East Med Marine and Oil & Gas” fuarının açılışında yaptığı selamlama konuşmasında Rum Ulaştırma Bakanı, “Gelecek için hedefimiz, Uluslararası denizcilikteki rolümüzü korumak ve geliştirmek ve denizcilik sektörünün sürdürülebilir gelişimi için yeterli koşulları yaratmaktır”.

Demetriades, Güney Kıbrıs’ın, istikrarlı bir şekilde, uluslararası bir denizcilik merkezi olarak tanınarak, geliştiğini, yüksek düzey hizmetleri ve yüksek düzey güvenliğinden dolayı tanınan egemen bir bayrak ve yerel bir nakliye sanayisine sahip olduğunu dile getirdi. Rum Bakan, Güney Kıbrıs gemi kayıtlarının, dünyanın önde gelen sicilleri arasında yer aldığını ve Güney Kıbrıs’ın AB’de en büyük 3. Ticari deniz filosuna  sahip olduğunu duyurdu.

Rum Bakan, uluslararası kötü ekonomik koşullara ve adanın son yıllarda, içinden geçtiği zor ekonomik koşullara rağmen, kamu ve özel sektör tarafından yapılan çabalar sonucu, Güney Kıbrıs’ta denizcilik sektörünün rekabetini ve beklentilerini korumayı başardığını açıkladı.

Rum Bakan devamla, denizcilik sektörünün son yıllarda, Güney Kıbrıs ekonomisinde öncüler alanı olarak geliştiğini ve bu alanın daha da geliştirilmesi düşüncesinin Rum Hükümetinin öncelikler listesinde bulunduğunu kaydetti.

Bunun yanı sıra, hidrokarbon keşfinin denizcilik sanayisinde yeni zorluklar ve ülke ve ekonomi için yeni beklentiler yarattığını dile getiren Rum Bakan, deniz ötesi faaliyetlerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeni bir sektör açıldığını vurguladı.

“Güney Kıbrıs, Akdeniz’de önemli bir enerji merkezi olarak gelişme olanağına sahiptir. Deniz araştırmaları ve gaz ve petrol üretimi ve bunların karaya taşınması için, özel gemiler ve donanımlar gerekmektedir. Bu yeni gelişmeler, çok umut vericidir ve denizcilik sektörümüzün ufkunu genişletmektedir”.

Rum Bakan, Güney Kıbrıs’ın başarılı bir denizcilik merkezi olması dışında, Yetkilerinin, bölgede bir ticaret merkezi olma kriterlerini de karşıladığını ama aynı zamanda, stratejik konumundan dolayı, Avrupa ve Uzak Doğu arasındaki ticaret yüklemeleri merkezi de olduğuna dikkat çekti.

Demetriades, Levant, Kuzey Adriyatik ve Karadeniz’de bulunan çeşitli denizcilik piyasalarına, ana arter yollarından minimum saptırmalarla, Kıbrıs’tan kolayca ulaşılabileceğini ve Güney Kıbrıs’ın, Akdeniz’de başka ticari ilişkiler ve bölgeler arası deniz trafiğini için bir merkez olduğunu kaydetti.

Rum Bakan, başlıca alt yapıların iyileştirilmesi ve 2016’da limanların özelleştirilmelerin tamamlanmasıyla, adanın, başlıca çevresel ulaşım noktası olarak güçleneceğini belirtti.

Buna ek olarak, hidrokarbon alanında işbirliklerinin Doğu Akdeniz ülkeleri arasında siyasi ilişkileri de etkileyebileceğine ve çevresel istikrar ve barış temellerini atabileceğine dikkat çekti.

Bakan sözlerini şu şekilde noktaladı: “Kıbrıs bayrağına ve denizciliğine ve Kıbrıs aracılığıyla, Asya’ya ve Orta Doğu’ya sevkiyatlar için ilgi korkunç düzeyde artacak. Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de yenilikçi bir ulaşım merkezine dönüşebilir ve deniz ulaşımında başlıca merkezler arasında yer alabilir”.

Kaynak: KHA


Benzer Haberler

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,73 düşüşle 87,56 dolar oldu

Voice Kıbrıs Haber

Bellapais İlkbahar Müzik Festivali Trio Konseri ile devam ediyor

Voice Kıbrıs Haber

Orkide Yürüyüşü yapıldı

TAK

Gazimağusa Belediye Başkanı Uluçay Gamabel personelinin maaşlarının performans kriterlerine göre ödeneceğini açıkladı

TAK

Nijerya’da düzenlenen saldırılarda Sivil Ortak Görev Gücünden 25 kişi öldü

NTV

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (29 Nisan 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber