FeaturedKIBRISKıbrıs Sorunu

Prodromu: Lefkoşa görev tanımını ciddi olarak görüşmeye hazırdır

Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou, Lefkoşa’nın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Özel Görevlisi Jane Holl Lute’yle görev tanımını ciddi olarak görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.

Prodromou, Anastasiades’in başkanlığında dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir buçuk saat süren müzakere heyetinin görüşmesinden sonra açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs Cumhuriyeti Sözcüsü, Cumhurbaşkanı’nın dün akşam Lute’nin Kıbrıs müzakerelerinin başlaması için görev tanımını belirlemek amacıyla bu hafta sonu Kıbrıs’a gelmesinden ve temaslarda bulunmasından önce müzakere heyetiyle bir çalışma toplantısı yaptığını belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü; “Cumhurbaşkanı heyete Lute’nin gelişi hakkında bilgi verdi, onların görüşlerini aldı ve heyet üyeleriyle görüş alışverişinde bulundu. Şüphesiz, biz Lute ile başlayacak olan bu önemli görev tanımı görüşmelerine hazırız” dedi.

Lute’nin Türk yetkililerle bir görüşme planlayıp planlamadığı sorusuna Prodromou, “Lute’nin garantör güçleri göreceğini biliyoruz. AB temsilcisiyle görüştü ve tabii ki Türk hükümetiyle de görüşecek” yanıtını verdi.

Kıbrıs’taki iki tarafla ortak bir görüşme olasılığı hakkında da Kıbrıs Cumhuriyeti Sözcüsü, BM temsilcisinin önceden bir veya daha fazla görüşme yapıp yapmayacağını söyleyemeyeceğini ifade etti ve “Lute’nin Kıbrıs’ta birkaç gün, 3-4 gün kalacağını biliyoruz. Dolayısıyla onun istediği şekilde ilerlemek için vakit olacaktır” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü, ‘Lute’nin süreci hızlandırmak için bazı fikirler öne sürüp sürmeyeceğine ilişkin soruya da “BM temsilcisinin nasıl hareket edeceğini ne söyleyebileceğini ne de söylemek istediğini” yanıtını verdi; “Bu onun misyonudur. Şimdiye kadar Lute’yle işbirliği önceki iki görüşmede Cumhurbaşkanı’nın da söylediği gibi oldukça önemliydi, oldukça verimliydi” dedi.

Buna ek olarak konuyla ilgili yorumları yanıtlayan Prodromou, şöyle dedi:

“Herhangi bir zaman dilimini aşmış değiliz. Aksine hedef en kısa sürede görev tanımını yapmaktır ve tüm tarafların hazır olduklarını göstermeleri durumunda, yani Türk tarafı dâhil, görev tanımını tamamlayabileceğiz. Bunun göstergesi olarak bunun yılsonuna kadar yapılabileceği söylendi. Daha henüz yılsonundan öncedeyiz.”

İlerleme yoluyla ilgili olarak da Prodromos Prodromou şöyle konuştu:

“BM Genel Sekreteri’nin arzusu, isteği ve görüşü, derin bir düşünme döneminden sonra müzakerelere yeniden başlamaktı. Bu bizim için çok önemlidir. Çünkü bizim izlediğimiz yol müzakeredir, Kıbrıs sorununu çözmedir.”

“Guterres’in (müzakereleri) başlatma prosedürünü harekete geçirmesi olumludur. Ancak bu kez Genel Sekreter, müzakerelerin bir sonuca ulaştırabileceği beklentisi yaratacağını dikkate almaktadır. Unutmayalım ki Crans-Montana’da Türkiye’nin son aşamada uzlaşmazlığı çıkmaza götürmüştür.”

“Bu kez Genel Sekreter, görev tanımıyla tüm tarafların aktif olarak Kıbrıs’ta kararlar, BM kararları esasında çözümü müzakere edebilecekleri, gerçekten söz konusu olan yabancı güçlerden, Türk işgal ordusundan ve müdahalelerden kurtulup BM Genel Sekreteri’nin kendisinin öngördüğü normal bir devlet haline gelmek için somut bir temel arayışındadır.”

Görüşme dün akşam saat 20.00’de sona erdi. Toplantıya, iki üye hariç Kıbrıs Rum müzakereciyi destekleyen grubun tüm üyeleri katıldı. Bir üye de yurtdışına olduğu için gelemedi.

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan edinilen bilgiye göre Lute’nin Kıbrıs’a 15 Aralık Cumartesi sabahı gelmesi ve adadaki temaslarına pazar günü başlaması bekleniyor.

(CNA – Kıbrıs Haber Ajansı)


Benzer Haberler

Doç. Dr. Arif Akkeleş hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

13 kilo uyuşturucu ile yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber

YDP Kurultayı’nda oylama yapılıyor… Sandıklar 20.00’de kapanacak

TAK

Hristodulidis “Türkiye’nin artık iki devleti değil egemen eşitliği desteklediği söylentileri doğru değil”

TAK

Von Der Leyen “Bütün AB Kıbrıs sorununda Güney Kıbrıs’ın tarafında”

TAK

Creditwest Bank 30. yılında ilkokul çocuklarına yönelik resim yarışması düzenliyor

Voice Kıbrıs Haber