FeaturedKIBRIS

Pilli “Acil ilaçları temin ettik”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu güncel konuşmalarla devam ediyor.

BESİM

CTP Milletvekili Filiz Besim “Sağlıkta güncel sorunlar” başlıklı konuşmasında kamusal sağlık hizmetlerinin önemine işaret etti. Besim, Sağlık Bakanlığı’nın son üç yılda “pandemi bakanlığı” haline geldiğini söyledi.

Öte yandan aşılama konusundaki sorunlar nedeniyle vakaların artmaya devam ettiğini ifade eden Besim, vatandaşın aşılanmaya yönlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ameliyathanelerde yaşanan malzeme ve ilaç eksikliklerine işaret eden Besim, bu eksiklikler hakkında Sağlık Bakanı’nın bilgisi olup olmadığını sordu.

Yoğun bakım hemşiresi eksikliği yaşandığını, bu nedenle yoğun bakım hastalarının dışarıya sevk edildiğini belirten Besim, bu yüzden yapılan harcamalara işaret etti.

Hastanede yaşanan altyapı ve personel eksikliğine işaret eden Besim, kalp damar cerrahisi servisinin yatak sıkıntısı yaşadığını, acil servisin 5 pratisyen hekimle yürütülmeye çalışıldığını belirtti.

Besim, diş hekimliği servisine yangın merdiveniyle çıkıldığını, servis hizmetlerinin neredeyse 3 yıldır durmuş noktada olduğunu dile getirdi.

Filiz Besim, sağlık merkezlerinde de ciddi sorunlar yaşandığını anlattı.

İlaçta Türkiye’nin dış ülkelere uyguladığı ambargolar çözülmüş gibi görünse de sürdüğünü belirten Besim, ilaç tedarikinde sorun yaşandığını kaydetti.

“Sağlık çökmüştür” diyen Besim, hükümet ve ilgili bakana “konsantre olun ve sağlıkta en azından hastaların günlük sorunlarını çözün” çağrısı yaptı.

PİLLİ

Besim’i yanıtlamak üzere söz alan Sağlık Bakanı Ali Pilli de, sağlıkta geçmişten gelen sıkıntılar olduğunu dile getirerek, 1994’te kardiyoloji yoğun bakımı yokken bugün 8-10 yataklı kardiyoloji yoğun bakımı olduğunu kaydetti.

Sağlıkta sorunlar olduğunu, pandemi nedeniyle de sorunlar yaşandığını belirten Pilli, bu sorunların dünyadaki tüm ülkelerde olduğunu ifade etti.

Besim’in bahsettiği sorunları bildiğini dile getiren Pilli, diş hekimliği bölümü konusundaki soruna da hâkim olduğunu belirtti.

Kalkanlı Yaşam Evinde personel sıkıntısı olduğunun doğru olduğunu bunun ihale sıkıntısından kaynaklandığını söyleyen Pilli, öte yandan orada bir hizmet verildiğini belirtti.

Doktor sıkıntısı olduğunun doğru olduğunu, kendilerinin de bu sıkıntının önüne geçmek için çalıştıklarını belirten Pilli, 10 kişilik yoğun bakımı döndürecek yoğun bakım hemşiresi olmadığını kabul etmediğini söyledi, öte yandan 10 kişilik kapasiteyi artırmak gerektiğini kaydetti.

“ACİL İLAÇLARI TEMİN ETTİK”

Acil ilaçların mümkün olduğu kadar temin edildiğini kaydeden Pilli, Maliye’den parası verilmemişse fondan karşılayarak, özellikle ameliyathane için gerekli ilaçları aldıklarını söyledi.

Sağlıkta otomasyon konusunun uzun süredir konuşulduğunu, konunun şu anda da belirli bir seviyeye geldiğini dile getiren Pilli, e-devlete geçilmesi sağlanırsa süratle bu sürecin tamamlanabileceğini kaydetti.

Sağlık merkezlerinin güçlendirilmesinin ana hedefleri içerisinde olduğunu anlatan Pilli, eğer bu sağlanabilirse devlet hastanesindeki yükün hafifletilebileceğini anlattı.

Sağlık Bakanı Pilli, tüm sağlık merkezlerine, dahiliye, çocuk doktoru ve diş doktoru sağlanabilmesi sağlanırsa bunun sistemi oldukça rahatlatacağını dile getirdi.


Benzer Haberler

‘Ülkede salgın yoktur panik yapılmamalı’

“Bizim hiç bir şeyden kaçtığımız yoktur”

Voice Kıbrıs Haber

“2022 Yılı TC ile KKTC Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması” TC Resmi Gazetesi’nde

Voice Kıbrıs Haber

Sağlık Bakanlığı, ülkeye gelen ilaçları duyurdu

Voice Kıbrıs Haber

Cumhurbaşkanı Tatar, TRT Genel Müdür Yardımcısı Öymez’i kabul etti

Kıbrıslı Türk arazileri üzerine sanayi bölgesi