FeaturedKIBRIS

Özersay “Sınır kapılarının 12 saatliğine geçişlere açılması gerek”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün 12.30’da Önder Sennaroğlu başkanlığında toplandı.

Genel Kurul’da ilk olarak, 8 Nisan’da yapılamayan güncel konuşmalara yer verildi.

ÖZERSAY

Bu bölümde ilk sözü HP Genel Başkanı Kudret Özersay aldı. Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü için henüz bir müzakere süreci olmadığını ifade eden Özersay, müzakere sürecinin başlayabilmesi için ortak bir zemin oluşma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Özersay, Cenevre’deki 5+1 gayri resmi zirvede de kapsamlı çözüme yönelik müzakerelerin başlaması için bir ortak zemin oluşmasının düşük bir ihtimal olduğunu söyledi.

Halkın Partisi olarak, kapsamlı çözüm müzakerelerinden önce Kıbrıs’ta her iki halkın işbirliği yapmasını önemli gördüklerine dikkat çeken Özersay, güven yaratıcı işbirliği adımlarının atılması için geç kalınmaması ve bu adımların kapsamlı çözüme endekslenmemesi gerektiğini ifade etti.

Özersay, ülke ekonomisine katkıda bulunması amacıyla sınır kapılarının PCR testi olması şartıyla günübirlik, 12 saatliğine geçişlere açılması gerektiğini söyledi. Buna karar vermenin uzmanların işi olduğunu ifade eden Özersay, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu ve İki Toplumlu Sağlık Komitesi’nin bu konuyu ele alması halinde, Cenevre öncesinde iki halk arasındaki ilişkilerin iyileşmesine katkı sağlanacağını belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının pandemiden önce de, yasadışı göçü engellemek iddiasıyla geçiş kapılarından turistlerin geçişlerini durdurduğunu hatırlatan Özersay, “İki taraf, Cenevre zirvesine gitmeden pandemi öncesi dönemdeki gibi geçiş kapılarının kısıtlama olmadan açılması gerektiği konusunda birbirlerine karşılıklı güvence vermelidir” dedi. Özersay, bunun Cenevre Zirvesi’ne de olumlu katkısı olacağını söyledi.

Özersay, Cenevre’de bir ortak zemin bulma çabası gösterileceğinden daha önceki deneyimlerden yararlanmak gerektiğini dile getirdi. Özersay, meselenin özüyle ilgili geçmişte tarafların hassasiyet gösterdiği konularla ilgili yapıcı muğlaklık yaklaşımı sergilendiğini ancak bugünkü şartlarda sorununun çözümü yerine tarafların birbirini suçlayacağı bir ortam yaratabileceğini belirtti.

Kudret Özersay, tarafların sonuç alınmayacak olsa bile sırf anlaşıyormuş gibi görünmek için adımlar atmaması gerektiğini dile getirdi. Özersay, eğer bir ortak zemin yoksa varmış gibi yapmak yerine her iki halkın yararına olacak konularda işbirliği yapmanın desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanının Meclis’e gelerek bu ve benzeri konularda milletvekillerini bilgilendirmesi gerektiğine işaret eden Özersay, eğer bunun için belirlenmiş bir tarih varsa, o toplantıda hem görüşlerini ortaya koyup, hem de soru soracaklarını kaydetti.

Özersay toplumsal ve ulusal bir mesele olan Kıbrıs konusuna katkı koymaya hazır olduklarını belirtti.

TAK


Benzer Haberler

YDP 4. Kurultayı yapılıyor. Arıklı ve Atalay başkanlık için yarışıyor

TAK

Güney Kıbrıs’ta organize suç örgütlerinin sayısı 10’dan fazla

TAK

Alkollü sürücülerin neden olduğu kazalar ucuz atlatıldı!

Voice Kıbrıs Haber

1 sürücü tutuklandı, 27 araç trafikten men edildi

Voice Kıbrıs Haber

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın toplanacak

TAK

11 bin sterlin ve 180 bin TL çalan kadın tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber