FeaturedKIBRIS

‘Organ bağışı hayat bağışıdır’

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Organ Bağış Haftası düzenleyerek organ bağışında farkındalığı artırmayı amaçlıyor.

Açıklama şu şekilde;

“Her yıl Kasım ayının ilk haftası organ bağışında farkındalığı arttırmak amacıyla “Organ Bağış Haftası” düzenlenmektedir.

Her gün dünyada birçok insan organ beklerken bekleme listelerinde hayatlarını kaybetmektedirler. Organ Bağışı kişi hayattayken kendi beyanıyla veya yaşamı sonra erdikten sonra yakınlarının izniyle gerçekleşebilmektedir. Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve pankreas bağışlanabilen organlardır. Bunlarla birlikte kornea, kemik, cilt gibi dokular da bağışlanabilmektedir. Beyin ölümü gerçekleşen kişilerden yapılan organ bağışları en az 8 kişinin, dokuların nakliyle eklenmesiyle ise çok daha fazla hastanın hayatına umut ışığı olabilmektedir.

Beyin ölümü beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz kaybıdır. Beyin ölümü tanısı almış kişilerin hayata dönmesi mümkün değildir ve birkaç gün içerisinde her türlü desteğe rağmen diğer organlar da fonksiyonlarını kaybederler.

Ülkemizde 2014 yılında geçirilen yasa sonrasında başlayan böbrek nakilleri ve başlanması planlanan diğer organ ve doku nakilleri hastalara umut olmaya devam etmelidir.

KTTB bu konuyla ilgili yasal alt yapı, eğitim ve farkındalık bazında yıllardır üzerine düşeni yapmıştır ve yapmaya devam edecektir.

ORGANLARINIZ TOPRAK OLMASIN, UMUT OLSUN, BAŞKA BEDENLERDE YASASIN.”


Benzer Haberler

11 bin sterlin ve 180 bin TL çalan kadın tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Aracın çarptığı bisiklet sürücüsü yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu’nun istifası için yine sokaklara indi

AA

Antarktika’ya düşen gök taşları küresel ısınma nedeniyle tehdit altında

AA

Nöbetçi eczaneler (28 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

İsias Davası için Adıyaman’a giden KKTC heyeti adaya döndü

BRT