FeaturedKIBRIS

“Oluşturucu devletlerde kullanılan egemence kelimeler, aldatmacadır”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, federasyon temelinde çözümde oluşturucu devletlerden bahsedildiğini ancak oluşturucu devletlerin egemen olmadığını söyledi . Tatar, “Egemence kelimeler kullanıldı, ama bana göre bunlar bir bakıma safsata veya aldatmacadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak basın toplantısı düzenledi.

Tatar, Türkiye ile fikir birliğinde yeni bir siyaset geliştirildiğini, artık federasyon temelinde bir çözümün mümkün olmadığını, bu konjonktür ve anlayışla o çerçevede bir anlaşmadan ümit olmadığını kaydetti.

Egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan, ayrı, egemen ve bağımsız devletin işbirliği ile Kıbrıs’ta kalıcı, kapsamlı ve sürdürülebilir bir anlaşma olabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’yle büyük fikir birliği içinde, mutabakatla bu siyaseti geliştirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, önemli olanın bağımsızlık olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs Türk halkının geldiği bu aşamada Anavatan Türkiye’nin de desteğiyle artık bunu hak ettiğini ifade ederek, “Eğer kabul görürse egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki egemen ve bağımsız devletin işbirliği ile bir anlaşma bu ülkede olabilir” dedi.

Kıbrıs Türk halkının her zaman Anavatanı Türkiye’yi önemsediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Türk halkı Anavatan Türkiye’nin desteğini takdir etmiştir. Bu topraklarda bizim bağımsız, özgür güvenlik içinde var olabilmemiz için Türkiye’nin garantörlüğü bizim için fevkalade önemlidir. O bakımdan kırmızı çizgilerimiz olan egemenlik, bağımsızlık ve Türkiye’nin garantörlüğü bizim için vazgeçilmezdir. Bu anlayışla Cenevre’ye gidiyoruz. İnşallah hayırlara vesile olacaktır.”

CENEVRE ÖNCESİ SON RÖTUŞ…

Bugün gerçekleştirilen görüşmelere değinen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, toplantılarda Cenevre öncesi son rötuşların yapıldığını ifade ederek, bilindiği üzere Kıbrıs konusunda artık yeni bir siyaset geliştirildiğini kaydetti.

Yıllardan beridir federasyon temelinde bir anlaşma için yapılan çalışmalara, özveri ve fedakarlıklara dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bu görüşme sürecinin 1968’lere dayandığını anımsattı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Crans Montana’da Rum tarafı ve Kıbrıs Türk tarafının bir anlaşmaya varabilmesi için 11 gün her türlü iyi niyet göstergesini içeren bir çalışma yaptıklarını, ancak hiç bir neticeye ulaşılamadığını vurgulayarak, çünkü dünyanın tanıdığı Kıbrıs Rum tarafının bunun rahatlığı içinde olduğunu kaydetti.

Kıbrıslı Türklerden gasp ettikleri ve işgal altında tutukları Kıbrıs Cumhuriyeti’nin rahatlığı ve Annan Planı’ndan sonra tek taraflı ve uluslararası anlaşmalara aykırı olarak, hukuksuzluğun en fazlası yapılarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne alındığını anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, 4 Mart 1964’te 186 numaralı kararla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir bakıma işgal altında, Kıbrıslı Türklerin oradan dışlanması rahatlığı içinde olduklarını kaydetti.

Birleşmiş Milletlerin iyi niyeti çerçevesinde müzakere masalarına her ne kadar iki lider olarak oturulsa da, masadan kalkıldığında Rum tarafının yoluna Cumhuriyet olarak devam ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Ama biz maalesef izole ve kısıtlamalarla yolumuza devam ediyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu konjonktür ve bu anlayışla o çerçevede bir anlaşmadan ümit olmadığını Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kendisine teyit ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kıbrıs’ta eğer hür bağımsız ve self determinasyon, yani kendi geleceğini tayin hakkı ve serbest bir düşünceyle bir anlaşmaya gidilecekse, yani kendilerine bir anlaşma empoze edilmeyecekse Kıbrıs Türk halkının elbette kendi egemenliği ve kendi devletiyle bir anlaşmaya girmek isteyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Eski anlayışta federal da olsa bir tek egemenlik unsuru vardı. Her ne kadar da oluşturucu devletlerden de bahsedilmiş olsa da, o oluşturucu devletler bize göre egemen değillerdi. Egemence kelimeler kullanıldı, ama bana göre bunlar bir bakıma safsata veya aldatmacadır” dedi.

“DEVLETTEN DEVLETE…”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, önemli olanın bağımsızlık olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs Türk halkının geldiği bu aşamada Anavatan Türkiye’nin de desteğiyle artık bunu hak ettiğini ifade ederek, “Dolayısıyla bundan sonra biz BM’de şunu ifade edeceğiz, ‘devletten devlete’. Yani ilişki o şekilde geliştirilecektir. Eğer kabul görürse egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki egemen ve bağımsız devletin işbirliği ile bir anlaşma bu ülkede olabilir” şeklinde konuştu.

Voice Kıbrıs Haber/TAK


Benzer Haberler

Evinde ölü olarak bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Trafik ekiplerinin kontrol maksatlı durdurduğu araçta uyuşturucu çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa derbisi Çetinkaya’nın

BRT

21. Orkide Yürüyüşü Dilekkaya Ormanı’nda gerçekleşti

Voice Kıbrıs Haber

Hasipoğlu “İsias Davası’nın olası kasta dönmesi gerektiğini bir kez daha gözlemledik”

TAK

Güneyden kuzeye atılan uyuşturucuyu alırken yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber