FeaturedVOI Özel Haber

Öğretmenler barışı temellendiriyor

Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk Öğretmenler Platformu “Birleşik Kıbrıs” her yıl olduğu gibi bu yıl da, iki toplumun okullarını ziyaret edecek. İlk ziyaret Kıbrıslı Rum öğretmenlerle öğrencileri tarafından 28 Aralık’ta yapıldı. Mart ayı içerisinde ise Kıbrıslı Türk öğretmenler öğrencileriyle birlikte Kıbrıs Rum okullarını ziyaret edecek.

Voice of the Island 2017 -Kyriacos Kiliaris

Voice of the Island, platform temsilcisi Elena Hacipetru ile bir araya geldi ve platform ve faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Soru: İki toplumlu öğretmen platformu fikri nasıl doğdu? Hedefleri nelerdir?

Cevap: İki toplumlu bir platform yaratma fikri 2004 memorandumunun başarısız olmasından sonra doğdu. Aslında öğretmenlerin birleşmiş bir Kıbrıs için mücadele etmesi gerektiğine olan inancımızdan doğdu. Şunun farkına vardık ki, bir çözümün temellerinin atılması için yapılması gereken, barış politikalarını öne çıkarmak ve ırkçılık fenomenlerini izole etmektir.

Öğretmenler okullarda ve toplumda hüküm süren mentaliteyi, çatışma faktöründen barışma faktörüne dönüştürmek için ellerinden geleni yapmalı.

Öğretmenler, bunun yanı sıra, çağdaş Avrupa düzeyinde ve uluslararası düzeyde kültürler, dinler, milletler arası farklılıklara, insan haklarına ve barışa saygı için çalışmalılar.

Bu anlayış çerçevesinde aşağı yukarı 200 Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk öğretmen Kuzey Kıbrıs’ta yapılan açık bir toplantıda bir araya geldi. Bu toplantıda etkinliğin organizatörleri Birleşik Kıbrıs Platformu’nu kurma niyetlerini duyurdu.

Platformda kurum olarak yer alan, Kıbrıslı Türk öğretmen sendikaları KTÖS ve KTÖEÖS yönetimleri bu çabanın önderlerindendi. Çabanın baş aktörü birkaç ay önce yitirdiğimiz Kostis Ahniotis’ti.

 

Böylece Platformumuzu hayata geçirdik ve etkinlikler organize etmeye başladık. Platformun en etkileyici etkinliklerinden biri, her iki toplumun öğretmenlerinin karşılıklı olarak öteki toplumun okullarını ziyaret etmesiydi. Her yıl Kıbrıs Türk okullarını ziyaret eden Kıbrıslı Rum öğretmenler, Kıbrıslı Türk öğrencilerle sohbet edip Kıbrıs sorunu ve eğitim gibi konularda görüş paylaşıyorlar. Aradan birkaç ay geçtikten sonra bu kez Kıbrıslı Türk öğretmenler Kıbrıslı Rum öğrencilerle Rum okullarında bir araya geliyor.

Hatta Kıbrıs Rum okullarına yapılan bu ziyaretlerin bazıları resmi karakterliydi ve Kıbrıslı Türk öğretmenlerin yanı sıra Kıbrıslı Türk öğrenciler de katılıyordu. 2009 Ocak ayında ise Kıbrıslı Rum öğrenciler öğretmenleriyle birlikte, ilk kez, Kıbrıs Türk okullarını ziyaret etme olanağını buldu. Lefkoşa’daki bir Kıbrıs Türk okuluna yapılan bu ziyarette Rum öğrencilere ebeveynleri de eşlik ediyordu.  Platform okul ziyaretleriyle sınırlı kalmadı. 2008-2011 döneminde Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk örgütlerle birlikte Dünya Barış Günü vesilesiyle iki toplumlu 1 Eylül eylemlerini organize etti.

Soru: Öğrenciler öteki toplumdan gelen ziyaretçileri nasıl karşıladı?

Cevap: Öncellikle çocukların diğer toplumdan gelen ziyaretçilere karşı, büyüklere kıyasla, daha açık olduğunu söylemeliyim. Kıbrıslı Türk öğrenciler bizi her zaman heyecanla karşılıyor. Geçen yılki ziyaretimizi asla unutmayacağım. Öğrenciler tam bir saat boyunca okul avlusunda bizimle sohbet ettiler. Hatta bazıları biraz Yunanca da biliyordu.

Kıbrıslı Türk öğretmenlerin güneydeki Sağırlar Okulu’nu ziyareti de çok güzeldi. Hatta gelenler arasında, okulun iki toplumlu olduğu dönemden eski bir Kıbrıslı Türk öğrenci de vardı.

Hep birlikte “Yurdunu Sevmeliymiş İnsan” gibi şarkıları Yunanca, Türkçe ve işaret dilinde söyledik.

Kıbrıslı Türk öğretmenlerin bir başka ziyareti de Apostolos Varnavas Lisesi’ne oldu. Okulun öğrenci birliği başkanı, ziyaretten yaklaşık bir ay önce birkaç Kıbrıslı Rum öğrencinin Kıbrıslı Türklere karşı bir saldırısını kınadı ve Kıbrıs Rum toplumu adına özür diledi. Öğrenci birliği başkanı bu saldırıyı yapanların Kıbrıslı Rum öğrencilerin çoğunluğunu temsil etmediğinin altını çizdi.

Soru: Bu ziyaretler çocukları nasıl etkiledi?

Cevap: Bu ziyaretlerin çocuklara etkisi bayağı büyük oldu. Öğrencilerin çoğu ilk kez Kıbrıslı Türk görüyordu. İşte bu çocuklar, toplumun kendilerine düşman olarak tanıttığı insanları tanıma, onlarla konuşma, birlikte şarkı söyleme fırsatını buldu.

Bu küçük bir şey gibi görülebilir ama inanın, bunun gibi faaliyetler çocuklar ve gençler arasında barış kültürünün altyapısının inşa edilmesinde çok büyük rol oynuyor.   

Voice of the Island 2017 -Kyriacos Kiliaris

                              


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber