FeaturedSağlık

Neden her 2.5 dakikada bir ellerimizle yüzümüze dokunuyoruz?

Koronavirüs (Covid 19) salgını sebebiyle, yetkililer vatandaşlara ellerini sık yıkamaları ve hijyen kurallarına dikkat etme konusunda uyarıda bulunuyor. Uzmanlar virüsün göz, ağız ve burun yoluyla vücuda girdiğini, ellerimizi sabunlu suyla ya da dezenfektan veya kolonya gibi mikrop öldürücülerle temizlememizi ve ellerimizle yüzümüze dokunmamamızı söylüyorlar.

Ancak bilimsel veriler, ellerimizi istemsiz bir şekilde yüzümüze sürdüğümüzü gösteriyor. Buna göre ortalama bir insan bir saatlik bir konuşma esnasında en az 23 kere yüzüne dokunuyor. Ellerimiz temiz ya da kirli olsun, kendimizi ifade ederken her 2.5 dakikada bir yüzümüze dokunuyoruz.

Uzmanlar henüz anne karnındayken yüzümüze dokunmaya başladığımızı söylüyor. Hamileliğinde 24 ila 36’ıncı haftasına giren 15 anne adayında yapılan incelemede, bebekler elleri ve yüzleri şekillendikten sonra özellikle sol ellerini kullanarak yüzlerine dokunuyor. Sigara içen ya da stres yaşayan annelerin bebeklerinde el ve yüz teması normale nazaran daha fazla oluyor.

Duygularımızı ifadede yardımcı oluyor

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre duyguların işleyişini ayarlamak için insanlar istemsiz bir şekilde elleriyle çene, yanak, burun ya da alınlarına dokunuyor ya da kafalarını kaşıyor. Kendilerinden bir hafıza testi çözmeleri istenen ve hoparlör vasıtasıyla farklı sesler dinlettirilen 10 yetişkin üzerinde yapılan deneylerde insanların ufak çaplı yaşadıkları stres anlarında yüzlerine dokundukları tespit edildi.

Başka bir araştırmada, bilim insanları aslında burundan alınıp verilen hava miktarını ölçmek için bir düzenek hazırlıyor ve deneye katılanlardan birbirleriyle tanışmaları isteniyor. Ortaya çıkan verilerse oldukça ilginç. Hem cinsleriyle el sıkışan birçok kişi bu hareketlerinin ardından elleriyle burunlarına dokunuyor. Verilere göre bu anda burundan geçen hava miktarı tam iki katına çıkıyor. Araştırmanın amacı burundan nefes alıp verme olsa da, birçok kişinin el sıkıştıktan sonra elini yüzü ya da burnuna dokundurduğu ortaya çıkıyor.

Bebekken yüzümüzü tanımak için elimizle dokunuyoruz

Bir başka teoriye göreyse ellerimizle yüzümüze dokunmamızın asıl sebebi insanların bebekken edindikleri davranış biçimleri. Yeni doğan bebekler yüzlerini tanımak için çoğunlukla burunlarına ve yüzlerine dokunma ihtiyacı duyuyor. Anne tarafından emzirilen bebekler acıktıkları zaman meme bulamayınca parmaklarını emiyor ya da dişleri kaşındığı zaman ellerini ağızlarına götürüyor.

Ellerimizi yüzümüze götürmemizin pek çok nedeni bulunmakta, tüm dünyayı saran koronavirüsün yayılmaması ve hastalığa yakalanma ihtimalimizi ortadan kaldırmak için ellerimizi düzenli şekilde temizlemeliyiz. Uzmanlar, ellerini temiz tutan insanların virüs bulaşmasını büyük oranda düşürdüğünü ifade ediyor.

Voice Kıbrıs Haber

 


Benzer Haberler

12. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Voice Kıbrıs Haber

Sahte pasaporttan tutuklanan karı koca mahkemeye çıkarıldı!

Voice Kıbrıs Haber

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

AA

Kıbrıs’ın Kanatları sergisi YDÜ’de yarın ziyarete açılacak

Voice Kıbrıs Haber

Lefke Polis Karakolu telefon hatları devre dışı kaldı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs mahkemelerinde ABD-Rusya gerilimi

TAK