FeaturedKIBRIS

Müzakereciler bir araya gelecek

Müzakereciler, perşembe gün yapılacak liderler görüşmesi öncesinde salı günü bir araya gelecekler.

Salı günkü görüşme, Nicos Anastasiades ve Mustafa Akıncı’nın Birleşmiş Milletlerden mart ayı başında siyasi düzeyde bir Kıbrıs konferansına devam etmek için garantör güçlerle istişarede bulunması talebinin ardından yapılacak.

Kıbrıs Haber Ajansı (KHA) kaynaklarına göre konferansın 6 Mart’tan önce yapılması beklenmiyor.

İki müzakereci, Andreas Mavroyiannis ve Özdil Nami,  geçen perşembe ve cuma günleri, aslında bu çerçevede,  görüşme ve fikirlerin ele alındığı ilk görüşme olan olası bir çözümün finanse edilmesiyle ilgili bir seminere katılmışlardı.

Seminerde Dünya Bankası ve IMF, ayrıca Britanya’nın  Lefkoşa Yüksek Komiseri Mathew Kidd’in da aralarında bulunduğu Britanyalı yetkililer de temsil edilmişti.

Seminere katılanlar, diğer konuların yanı sıra, Birleşik Krallık Hükümeti’nin önerdiği, devlet tahvili ve yatırım girişimleri gibi şeyleri de görüştüler.

Seminer, müzakereler siyasi düzeyde devam ederken uygun seçenekleri açık tutacak görüşleri karşılıklı paylaşmak amacıyla gerçekleştirildi.

BM gözetimindeki müzakereler çerçevesinde 1 Şubat’ta yapılan Anastasiades-Akıncı görüşmesinden sonra yazılı bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, iki liderin beklemede olan konuları görüşmek üzere şubat ayı boyunca haftada bir kez toplanmaya karar verdiklerini, müzakerecilerinin de düzenli görüşmelerine devam edeceğini bildirmişti.

Kıbrıs konferansı, Kıbrıs’ta çözüm bulunması amacıyla yapılan müzakerelerde önemli olan güvenlik ve garantiler konusunu görüşmek üzere, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres gözetiminde, Anastasiades ve Akıncı, Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallığın dışişleri bakanlarının garantörler ve Avrupa Birliği’nin gözlemi olarak katılımında Cenevre’de toplanmıştı.

Konferansta, güvenlik ve garantiler konusunu çözmek için gereken unsurları ve belirli sorunları tespit etmek amacıyla bir çalışma grubu kurulmasına, çalışma gruplarının görüşmelerinin sonucu ışığında konferansın hemen siyasi düzeyde devam etmesine karar verilmişti.

Paralelinde karara göre diğer başlıklar üzerinde beklemede olan konuların müzakeresinin Kıbrıs’taki iki taraf arasında devam edilmesi kararlaştırılmıştı.

Çalışma grubu 18-19 Ocak’ta İsviçre’nin Mont-Pelerin kasabasında bir araya gelmiş, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye göre konferansın verdiği görevi ‘başarıyla’ tamamlamıştı.

Kaynak: KHA



Benzer Haberler

LTB sınırlarındaki su tahlil sonuçları temiz çıktı

Voice Kıbrıs Haber

Kalecik III Sözleşmesi hakkında hazırlanan çalışma Sayıştay Başkanlığı’na sunuldu

TAK

Son 7 yılın en büyük Güneş patlaması gerçekleşti

TAK

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kalkındırma Derneği’nin genel başkanlığına Dr. Hasan Birtan getirildi

TAK

İzmir açıklarında art arda iki deprem

NTV

ABD ve Çin, yapay zeka güvenliği ve risklerini ele aldı

TAK