FeaturedVOI Özel Haber

Miranda Hristodoulou: Biz ilk önce Kıbrıs’ı sevmeyi öğrenmeliyiz

Türkolog Miranda Hristodoulou Voice of the Island’a konuştu. Hristodoulou, neden bu mesleği seçtiğini anlattı hem Kıbrıslı Türkler’e hem de Kıbrıslı Rumlar’a mesaj gönderdi.

Miranda Hristodoulou “Kıbrıslıtürk’ten ve Kıbrıslırum’dan, Türk ve Rum kelimesini çıkarırsan geriye sadece Kıbrıslı kalıyor. İlk önce biz kendimiz kendi vatanımızı, Kıbrısı sevmeyi öğrenmeliyiz. Ne din ne de dil bizi ayırabilir” dedi

VOI: Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

Miranda Hristodoulou: Merhaba. İsmim Miranda Hristodoulou. Aslen Ay Yiorgiliyim ama 1974’ ten sonra ailemle beraber Lefkoşa’ya yerleştik. Babam Karavalı, annem Laptalı. Kıbrıs Üniversitesinde Türkoloji bölümünü bitirdim.

Bölüm hakkında hiçbir fikrim yoktu ama buna rağmen ilgimi çok çekti. Benim neslim bölümün ilk mezun olanlarındandı. Her zaman mesleği değil bilgiyi aklımda bulundurdum. Mezun olduktan sonra bulduğum işlerin Türkoloji ile alakası yoktu. Sonra devlet dershanelerinde Türkçe dersleri vermeye başladım ve daha sonra Kıbrıs Üniversitesi’nde sekreter yardımcısı olarak çalışmaya devam ettim.

2005’in sonunda Eğitim Bakanlığından okullarda çalışma teklifi geldi. Okullarda çalışmaya başlamak için üniversiteden istifa etmek gerekiyordu. Bende bu riski aldım. Okullarda ders vermeye başladım. 16-17 yaşındaki çocuklarla temas kurmak çok güzeldi. Sekiz sene boyunca her gün Lefkoşa’dan Limasol’a gidip geldim. Hemen hemen Limasol’un bütün okullarında ders verdim. Bu işi çok sevdim çünkü Türkçe dersini seçen öğrenciler bilinçli öğrencilerdi, hedefleri vardı, dizilerden, müzikten veya modadan etkilenmiş değillerdi.

Tabii ki farklı bir şey olduğu için Türkçe’yi seçenlerde vardı. Sadece dil dersi değildi. Türkiye hakkında konuşuyorduk, dünya hakkında, kültür, müzik, futbol, yemek hakkında. Bir dil öğrenmek sadece gramer öğrenmek değil milleti öğrenmektir. Ben bu dili çok sevdim.

VOI: Şu anda neyle uğraşıyorsunuz?

Miranda Hristodoulou:: 2006-2014’de kadar orda okullardaydım. Ama 2014’te okullardan ayrılınca yine devlet dersanelerine başvuru yaptım. Şimdi devlet dersanelerinde ders veriyorum ve bazı özel ders kurslarım var. Bunun dışında takı ve tatlı gibi yapmayı sevdiğim bazı diğer şeyler var.

VOIKıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların yeniden bir arada yaşayabileceğine inanıyor musunuz?

Miranda Hristodoulou:: Evet. Aynıyız, hiçbir farkımız yok. Farkları başkaları çıkarıyor. Kıbrıslıtürk’ten ve Kıbrıslırum’dan, Türk ve Rum kelimesini çıkarırsan geriye sadece Kıbrıslı kalıyor. İlk önce biz kendimiz kendi vatanımızı, Kıbrısı sevmeyi öğrenmeliyiz. Ne din ne de dil bizi ayırabilir. O kadar ortak yanımız var ki. Dili istesek öğrenebiliriz. Kıbrıs Anayasanın üçüncü maddesinde Kıbrısın ana dilinin Yunanca ve Türkçe olduğunu belirtiyor. Neden biz İngilizceyi orta dil olarak kullanıyoruz?

Eskiden insanlar bir birlerinin evlerini biliyorlardı. Evimin duvarında Karavasın bir resmi var. Çocukken o resme bakar ve “Acaba bir gün o yerleri gercekten görebilecek miyim” derdim”. Benim için bir rüyaydı ama sonunda gercekleşti. Barikatların açıldığı günden itibaren (sınır demeyi reddetiyorum, çünkü benim için sınır değil) sürekli kuzeydeyim, orası da benim yerim. Kuzey parçayı hayatımdan silemem. Kuzeyde sevdiğim ve beni seven çok arkadaşım var. Kıbrıs benim için tekdir. Kıbrısımız için daha güzel bir gelecek umuyorum.

Voice of the İsland 2017

 


Benzer Haberler

YDÜ, Sinovac aşısının koruyuculuğuna yönelik 6 aylık araştırmanın sonuçlarını açıkladı

Voice Kıbrıs Haber

İsias Otel davası ara karara kaldı

Voice Kıbrıs Haber

Akdeniz Ormanı’nda atak yaptılar

Denktaş: Bu kararımı değişmem

Geniş kapsamlı ortak askeri tatbikat yapılacak

Voice Kıbrıs Haber

KSTU soruşturması… Ö.A.G. teminata bağlandı… A. T. tutuklandı

TAK