FeaturedKIBRIS

Medya Etik Kurulu: Haber hırsızlığı yapmayın!

Medya Etik Kurulu (MEK), gazetecilerin, haber ajanslarından veya başka medya kuruluşlarından alarak, doğrudan kullandıkları veya geliştirdikleri haberlerde kaynak kullanmalarının meslek etik kurallarından olduğunu anımsatarak, bunun aksine yapılan uygulamaların haber hırsızlığı anlamına geldiğini belirtti.

Medya Etik Kurulu, gazetecilere, bilgi, üslup ve fikir hırsızlığı yapmamaları çağrısında bulundu.

Üretilen haberlerin başkalarınca kaynak verilmeden kullanıldığı yönündeki şikayetleri değerlendiren MEK, internetle birlikte kaynak belirtilmeden kullanılan haberlerin daha da yaygınlaştığını, bu nedenle ne olduğunu anlamanın ve tanımlamanın, kaynak belirtmenin her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı.

Medya Etik Kurulu açıklamasında, “Haberlerde herhangi bir başka kaynaktan (internet, gazete, televizyon, radyo, kitap ya da dergi) alıntı yapılarak kullanılan özgün ifade, üslup ve fikirlerin kaynağı mutlaka belirtilmelidir. Kaynak gösterme ilkesi haber ajansı havuzlarından alınan haberler için de geçerlidir. İnternet sitelerinden yapılan alıntılarda ise kısa bir bölümden sonra ilgili kaynağın linki sunulmalıdır” denildi.

Medya Etik Kurulu, bilgi, üslup ve fikir hırsızlıklarının tanımlarına da dikkat çekerek, medya mensuplarının etik sınırlar dışına çıkmamalarını önerdi.

Kaynak: TAK



Benzer Haberler

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (21 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Japonya’da 6 büyüklüğünde deprem

NTV

Sıcaklık mevsim normallerinin 3 ile 5 derece üzerinde!

Voice Kıbrıs Haber

6 ve 7 yaşındaki iki kız çocuğuna cinsel tacizde buluna zanlı “Sarhoştum hatırlamıyorum”

Voice Kıbrıs Haber

Yeni asgari ücret 29 bin 640 TL

TAK

Naimoğulları “Yarın daha sert geleceğiz”

TAK