FeaturedKIBRIS

‘Maraş’ın geri verilmesi bir iyi niyet göstergesi’

Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nicos Anastasiadis, Maraş’ın iadesinin Türkiye adına bir iyi niyet jesti olabileceğine dikkat çekti.

Anastasiadis, Kıbrıs’ın güneyindeki Mağusa Belediyesi’nin cumartesi gecesi düzenlediği anti-işgal etkinliğinde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs müzakerelerinde ödünler verdiğini belirtti ve Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumların güvende hissetme ihtiyacına saygı göstermesi gerektiğine işaret etti.

Maraş’ın geri verilmesinin, ‘havayı değiştirmeyi kolaylaştıracak, iki toplum arasında gerçek güven duyguları oluşturacak’ bir jest olabileceğini vurguladı.

Anastasiadis şöyle konuştu:
“Varoşa bir hayalet kenttir. Kıbrıs Türklerince iskân edilmemiştir. Sözde ikamet ihtiyaçları için kullanılmamıştır, bir müzakere aracı olarak saklanmıştır. Uluslararası toplum, Varoşa ile ilgili kabul edilen kararlara rağmen konuya ilgisiz kalmıştır.”

“Biz Avrupa Birliği’ne üyeliğin, müktesebata uygulanarak Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkleri birlikte koruyacak bir çözüm için koşullar yaratacağını biliyorduk.”

“Avrupa Birliği üyesi bağımsız bir devlet, üçüncü ülkelerin garantilerine ihtiyaç duymaz. Kıbrıslı Türkler, Türkiye’nin kendi stratejik çıkarlarını koruduğunu anlamalıdırlar.”

“Biz ve Avrupalı ortaklarımız ve uluslararası güçler, Kıbrıs Türk tarafı veya Türkiye, uygulanabilir olmayan, Kıbrıslıların otonom olmasına ve kendi kaderini yönetmesine izin vermeyen, güvenlik duygusuna sahip olmayacak ve mallarımızın işgalinden kaynaklanan adaletsizlik duygusunu ortadan kaldırmayacak, uygulanabilir bir çözüm beklentisi olamayacağını aklımızda tutmamız gerekir.”

Anastasiadis konuşmasında, Türkiye’nin garantilerinin devam etmesinin, devletin yaşamasına izin veremeyeceğini belirtti; Birleşmiş Milletler Anlaşması ve AB Anlaşması hükümlerinin Kıbrıslı Türklere güvenlik duygusu sağlayabileceğine işaret etti.

“Vatandaşlarımızın verdikleri, verecekleri ödünlere tamamen saygı göstermeye hazırız; ancak onların (Kıbrıslı Türkleri) da Kıbrıslı Rumların olması gereken güvenlik, adalet duygusuna saygı göstermeleri gerekir” şeklinde konuşan Anastasiadis, BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleriyle görüşmesinde çözüm müzakerelerinin başlaması için kararlı yollar saptanmasına hazır olduklarını açık bir şekilde tekrarladıklarını ifade etti.

Anastasiadis, müzakerelerin yeniden başlamasının tek yolunun, şu ana kadar sağlanan ilerlemenin kabul edilmesi, Kıbrıs Türk tarafı için de, Kıbrıs Rum tarafının yazılı yanıt verdiği Genel Sekreter’in çerçeve belgesini kabul etmesi olduğunu belirtti.

(CNA- Kıbrıs Haber Ajansı)


Benzer Haberler

Öğrenci belgesini sahteleyen kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Çatalköy’de iş kazası!

Voice Kıbrıs Haber

Gönyeli ve Mağusa’da kaza: 2 sürücü tutuklandı, 1 kişi yoğun bakımda!

Voice Kıbrıs Haber

Meyvecilikte yeni uygulamalarla ilgili eğitim

Voice Kıbrıs Haber

Küresel piyasalar Fed’e ilişkin beklentilerle pozitif seyrediyor

TAK

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (7 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber