FeaturedKIBRIS

Manastır skandalı sonrası devlet-kilise ilişkileri sorgulanıyor

ELAM Başkanı ve Rum polis teşkilatından kişilerin de karıştığı, Rum Ortodoks Kilisesi’ni ve kamuoyunu sarsan Avvakum Osios Manastırı skandalı üzerine, kilise-devlet ilişkileri sorgulanmaya başladı.

Haftalık Kathimerini, siyasi partilere kilise-devlet ilişkileriyle ilgili beş soru yöneltti, listedeki soruların hiçbirine cevap vermek istemeyen tek parti DİKO oldu.

Gazetenin, “Kilise ve devletin net şekilde birbirinden ayrılma vakti geldiğine inanıyor musunuz?” sorusuna DİSİ, “Kilise’ye saygı esastır ve rolü bellidir, Anayasa’da belirtilmiştir.” cevabını verirken AKEL “Evet. Çok önceden olmalıydı”; ELAM “hayır”; DİPA “evet”; EDEK “halihazırda öyle”; Ekologlar “evet” ve Volt da “evet” cevabını verdi.

“Devlet, Kilise’yi doğrudan ilgilendirmeyen konularda Kilise’nin görüşünü almalı mıdır?” sorusuna DİSİ “Kilise bütün toplum kurum ve mercilerinin görüşlerini almalıdır nihai karar devlet organları tarafından alınır”; AKEL “hayır”; ELAM “evet”, DİPA “Hayır. Diyalog her zaman faydalıdır ancak nihai karar devlet tarafından alınmalıdır. Birbirinden ayrılma derken bunu kast ediyoruz”; EDEK “hayır”, Ekologlar “Devlet, diğer herhangi bir sivil toplum örgütü gibi Kilise’nin görüşlerini de alabilir ancak nihai kararı almaya büyük önem vermelidir”; Volt ise “hayır” cevabını verdi.

“Kilise’nin bugün uygulamada olan vergi denetim usulünün değişmesi gerektiğine inanıyor musunuz?” sorusuna DİSİ “Kilise’nin vergi denetim yöntemine yıllar önce karar verilmişti ve buna uyuluyor. Uygun denetimlerin yapılması gerek”; AKEL “2012’den beri Kilise taşınmaz mal ve sermaye karı vergisi ödüyor. Öncelikli olan şeffaflık ve siyasi partilerde olduğu gibi kilisenin ekonomisinin devlet tarafından denetlenmesidir”; ELAM “Olası kötüye kullanmaların önüne geçilmesi için iyileştirilmesi gerekir”; DİPA “evet”; EDEK “Kilise girişimleri vergiye tabidir”; Ekologlar “Kilise’nin bütün girişimleri vergiye tabidir. Herhangi bir kayırma var mı bilmiyoruz, varsa değişmeli”; Volt “evet” dedi.

“Kişilerin Kiliseye yaptığı bağış/hibelere bir sınır getirilmeli mi?” sorusuna DİSİ “kişilerin inançlarını ifade ve kaynaklarını istediği gibi kullanma özgürlüğü vardır”; AKEL “Büyük hibe ve bağışların kaynağı denetlenmelidir”; ELAM “hayır”; DİPA “hayır”; EDEK “herhangi bir sınır yerine yetkili makamlar tarafından denetim önerilmeli”; Volt da “hayır” karşılıklarını verdi.

“İzinsiz manastır inşa edilmesinden devlet sorumlu mudur? sorusuna partilerin yanıtları ise şöyle:

“DİSİ: Yasalar herkes için zorunludur kimse yasaların üzerinde değildir; AKEL: Evet; ELAM: Bina inşaatları devletin sorumluluğundadır; DİPA: Hayır, her inşaat için geçerli olan kriterler uygulanmalıdır; EDEK: Evet; Ekologlar: Gerekli şehircilik ve inşaat izinleri olmadan manastır veya mabet inşa edilmemelidir; Volt: Evet.”


Benzer Haberler

Alkollü sürücülerin neden olduğu kazalar ucuz atlatıldı!

Voice Kıbrıs Haber

1 sürücü tutuklandı, 27 araç trafikten men edildi

Voice Kıbrıs Haber

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın toplanacak

TAK

11 bin sterlin ve 180 bin TL çalan kadın tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Aracın çarptığı bisiklet sürücüsü yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu’nun istifası için yine sokaklara indi

AA