FeaturedKIBRIS

Cenevre için çalışmalar yoğunlaştı

Cenevre’de Kıbrıs’a ilişkin gerçekleştirilecek konferans tarihinin yaklaşmasıyla birlikte çalışmaların yoğunlaştığı belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Cenevre’de, 28 Haziran’da başlayacakKıbrıs konferansına ilişkin haberlere bugün de yer verdiler.

Rum basını ayrıca Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın Pazartesi günü Atina’ya gidecek olması haberini de ön plana çıkardı.

Gazete konferans tarihinin yaklaşmasıyla birlikte, konferansın başarıyla sonuçlanması için uygun hazırlığa yönelik çalışmaların yoğunlaştığını, bununla birlikte BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, bugün Ada’da, temaslarına başlayacağını yazdı.

Eide’nin, konferans sırasında Güvenlik ve Garantiler başlıklarının görüşülmesine ilişkin kılavuz belge hazırlanması çabaları çerçevesinde, bugün ilk olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşeceğini yazan gazete görüşme saatini de 16.00 olarak verdi.

Habere göre Eide, yarın sabah saat 10.15’te ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya gelecek. 

Öte yandan Fileleftheros gazetesi “Ankara’nın Hareketini Bekliyorlar-Yıldırım’ın, Pazartesi Günü, Atina Ziyareti Belki Niyetlere Damga Vuracak” şeklindeki manşetten ve “Beklemedeki Hareketler-Eide’nin Temasları ve Yıldırım’ın Atina Ziyareti Belki de Manzarayı Netleştirecek” başlıklı iç sayfadaki haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin bugün ve yarın liderlerle yapacağı temaslar ile TC Başbakanı Binali Yıldırım’ın Atina’ya yapacağı ziyaretin, Cenevre konferansı ışığında Kıbrıs sorunundaki manzaranın kısmen netleşmesine katkı koymasının beklendiğini yazdı.

Türkiye Başbakanı Yıldırım’ın ziyaretine ilişkin bilgilerin dün ortaya çıkmasıyla birlikte, bu ziyaretin, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilişkilendirildiğini yazan gazete, Başbakan Yıldırım’ın ziyaret programında Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşmesinin de bulunduğunu belirtti. 

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler de Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın Atina’ya yapacağı ziyarete yer verdi.

PENCE AKINCI İLE KONUŞMADI

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler ayrıca ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile dün akşam üzeri saat 18:30’da telefonda görüşeceğine ilişkin haberlerin bulunduğunu ancak nihayetinde bunun teyit edilmediğini belirtti.

ULUSAL KONSEY PAZARTESİ TOPLANIYOR 

Alithia gazetesi Ulusal Konsey’in, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri ele almak için 19 Haziran Pazartesi günü sabah saat 09:00’da toplanacağını yazdı.

Gazete bu konudaki açıklamayı, Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos’un, DİKO’ya verdiği yazılı yanıtta yaptığını belirtti.

Habere göre Papadopulos, DİKO’nun “güya Anastasiadis’in, Kıbrıs Rum tarafını, Türk koşulları altındaki süreçte mahsur bıraktığı” şeklindeki açıklamasına atıfta bulunarak, bunun, Anastasiadis aleyhine küçümseme, ironi ve kendini beğenmişliği aktardığını ifade etti.

Papadopulos, Anastasiadis’in, Kıbrıs sorunu tarihinde, ilk kez, Güvenlik, Garantiler ve “işgal ordusu” şeklindeki başlıca konuların, uluslararası toplum önünde, müzakere masasında bulunmasını başardığını belirtti.

Papadopulos açıklamasında ayrıca, BM Genel Sekreteri’nin bu başlıktaki ilerlemenin Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümü için gerekli unsuru teşkil ettiği şeklideki görüşünün de ilk kez kaydedildiğine dikkati çekti.



Benzer Haberler

Silahla yakalanan şahıslar 6 gün daha tutuklu kalacak

Voice Kıbrıs Haber

Kundaklama olayı ile ilgili iki kaportacının tutukluluk süresi uzatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Tayvan’dan getirdikleri 13 kilo uyuşturucuyla yakalananlara 3 ay hapis cezası verildi

Voice Kıbrıs Haber

Cinsel taciz iddasıyla tutuklanan şahıs teminatla serbet bırakıldı

Voice Kıbrıs Haber

Sahte öğrenci belgesi düzenleyenlerin tutukluluk süreleri uzatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Kartingciler gençlik haftasında yarışacak

Voice Kıbrıs Haber