FeaturedKIBRIS

Liderler dün akşam Mayıs ayının ikinci görüşmesini gerçekleştirdi

Liderler

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Mayıs ayının ikinci görüşmesini gerçekleştirdi.

Ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alan görüşme yaklaşık 4 saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde görüşmeyle ilgili basına açıklamalarda bulundu…

Akıncı, dün akşamın müzakerelerin başlamasının ikinci yıldönümü olduğunu hatırlatarak bu sürede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bugüne kadar 60 dan fazla liderler buluşması, 100’den fazla da müzakereciler görüşmesi gerçekleştirildiğini belirten Akıncı komite ve çalışma gruplarının da uğraşlar verdiğini, başarılamayan işlerin yanında başarılmış çok konu ve alınmış mesafeler bulunduğunu söyledi.

Akıncı, ‘Geldiğimiz noktada artık bir sonuca varıp varamayacağımızın kararını vermemiz gerekiyor’ dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ‘Elimizde birikmiş olan malzeme bundan sonrası için bizi bir karar aşamasına getirmiş bulunmaktadır. Aslında bu noktaya üç beş ay önceden geldik. Beşli konferansın gerçekleştirilmesini de bu çerçevede kararlaştırdık, toprak ve harita konusuna girmeye bu çerçevede karar verdik ve Cenevre’de bu konuda adım attık. Geldiğimiz noktada artık bu şekilde ilanihaye devam edemeyeceğini sadece bizim düşüncemiz değil bu konuyla ilgili herkesin bildiği bir gerçekliktir. Doğal bir takvim var ve işlemektedir’ diye konuştu.

Dün akşamki görüşmede bugüne kadar yapılan çalışmaların değerlendirilmesinin ötesinde, müzakerecilerin mülkiyet konusunda yaptığı bazı çalışmaların sonuçlarını kendilerine aktardıklarını belirten Akıncı ‘müzakerecilere 17 mayısa kadar ne yapmaları gerektiği konusunda talimatlar verdik. Önümüzdeki 6 günde yoğun bir çalışma yürütmelerini bekliyoruz’ dedi.

Kıbrıs Türk Tarafı’nın çözüm kararlılığının çok açık ve net şekilde bilindiğini bunu defalarca kanıtladıklarını belirten Akıncı ‘Artık her iki tarafa da zamandan çok politik kararlılık ve siyasi irade lazım ve bunun sadece var olduğunu söylemek değil kanıtlamak lazım’ ifadelerini kullandı.

Akıncı, kararlılık sergilenmesi haline bir çözüme ulaşılabileceğinin de altını çizdi.

Akıncı ‘Bu kararlılık sergilenebilirse bir çözüme ulaşmak mümkün olabilecek eğer olmazsa o zaman gerçek durum tablo neyse toplumklarımıza çıkıp açık yüreklillikle anlatmak zorunda olacağız. Bu kadar yoğun çaba sonucunda elde edilen bu kadar birikimin kimse heba olmasını istemez. En başta da bizler istemeyiz. Kıbrıslı Türkler olarak biz istemeyiz, Kıbrıslı Rumlar en azından çözüm isteyenler de bu çabanın heba olmasını istemezler’ diye konuştu.

Akıncı ‘Çözüm sürecini yürütüyorsam bu önemli birkaç haftanın ne kadar kritik olduğunu bilinci içerisinde her iki topluma da bu şansı vermek için bu masada oturuyorum’ ifadelerini kullandı.

ENOSİS Plesibiti kararının ardından müzakerelerin kesildiğini de hatırlatan Akıncı kimsenin bu durumdan dolayı Kıbrıs Türk Tarafı’nı ayıplayamayacağını söyledi.

Akıncı ile Anastasiadis’in bir sonraki görüşmesi ise 17 Mayıs Çarşamba günü yapılacak.

Kaynak: BRT


Benzer Haberler

Güney Kıbrıs ile Kırgızistan arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması imzalanacak

Voice Kıbrıs Haber

“Timsah Ateşi” seyirciyle buluştu

Voice Kıbrıs Haber

DAÜ: “DAÜ İletişim Fakültesi Yüksek Lisans Programı ilk 5’te yer aldı”

Voice Kıbrıs Haber

İkamet izinsiz 4 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Trafik denetimlerinde 3 sürücü tutuklandı, 49 araç trafikten men edildi

Voice Kıbrıs Haber

Gazimağusa – Karpaz Anayolu’nda kaza: Alkollü sürücü tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber