DÜNYAFeatured

Laleleri boyayanlar ve adam tutup çiğnetenler

Geçtiğimiz günlerde medyada yayılan bir fotoğraf, 17. yüzyılda yaşanan lale çılgınlığını ve lale soğanlarının fiyatını yükseltmek için tutulan askerlerin tarlaları nasıl çiğnediğini anlatan bir tabloyu hatırlatıyor.

Ünlü yazar William Shakespeare’in İngilizce’ye kazandırdığı birçok deyim var: “cold-blooded murder” (hunharca cinayet), “refuse to budge an inch” (geri adım atmamak), “wild goose chase” (boşa kürek sallamak), “catch cold” (soğuk almak)…

Bunlardan biri de Kral John’un Yaşamı ve Ölümü adlı oyununda kullandığı ve zaten mükemmel olan bir şeyi gereksiz yere allayıp pullamak anlamına gelen “paint the lily” deyimidir.

Son günlerde medyada kullanılan bir fotoğraf bu deyimi getirdi akıllara. Fotoğrafta, Hollandalı bir kız çocuğu elinde bir fırça ve boya kovasıyla mor lalelerle dolu bir tarlanın ortasında duruyordu.

Fırçanın üzerinden damlayan boya da aynı renkteydi. Sanki tarladaki bütün laleleri boyama işini yeni bitirmişti.

Gerome, Lale ÇılgınlığıTelif hakkıWİKİMEDİA
Image captionJean-Léon Gérôme’un 1882’de yaptığı ‘Lale Çılgınlığı’ tablosu bir aşırılığı ifade ediyor.

Hollandalı fotoğrafçı Jeffrey Baker, fotoğrafta altı yaşındaki kızı Lynn’i kullanmıştı. Fotoğraftaki şiirsellik, insanı çocuksu bir merakla baharın estetik güzelliğinin tadını çıkarmaya davet ettiği gibi, sanat tarihindeki ilginç bir örneği de hatırlatıyordu: 19. yüzyıl Fransız ressamı Jean-Léon Gérôme’un 1882’de yaptığı ‘Lale Çılgınlığı’ tablosunu.

Tarihe ve mitolojiye göndermeler yapmayı seven Gérôme, bu tablosunda 17. yüzyılda ‘lale çılgınlığı’ olarak bilinen olayı canlandırıyordu. Söylentilere göre, bir tek lale soğanının fiyatı birkaç maaştan fazla tutuyordu.

Kimilerinin tarihteki ilk finans balonu olarak nitelediği bu söylentilere tarihçiler şüpheyle baksa da, o dönem anlatıcılar bu olayı ayrıntılarla süsleyip anlatıyordu.

Lalelerin fiyatını yükseltmek için silahlı asker tutup lale tarlalarını çiğnetmek de bu anlatımlar arasında yer alıyordu. İşte Gérôme bu tablosunda bu olaya gönderme yapıyordu.

Tabloda bir asilzadeyi, özel bir lale türünü askerlerden korumak üzere dikilmiş beklerken görüyoruz.

Baharın tadını çıkarma mesajı veren Bakker’in fotoğrafıyla yan yana konduğunda, tablodaki asilzadenin gereksiz şatafatı daha da göze batıyor.

Sonunda suni yoldan şişirilen fiyat düşer ve bu akıl almaz olay da birçok takıntı gibi kuru gürültü olarak kalır. (Kuru Gürültü Shakespeare’in oyunlarından biridir – Much Ado About Nothing).

Kaynak:BBC


Benzer Haberler

Ünal Üstel “Hayat pahalılığı asgari ücrete de yansıtılacak”

TAK

957 sürücü telefon kullanmaktan rapor edildi

Voice Kıbrıs Haber

STÖ ve kuruluşların iki toplumlu ortak 1 Mayıs etkinliği Ledra Palas ara bölgede

Voice Kıbrıs Haber

257 sürücü süratli araç kullanmaktan rapor edildi

Voice Kıbrıs Haber

Ailesini aramak için ödünç aldığı telefonu vermeyen şahıs tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Narenciye bahçesinde iş kazası!

Voice Kıbrıs Haber