FeaturedKIBRIS

KTTO’dan ‘Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’ değerlendirmesi

Kıbrıs Türk Ticaret Odası “Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı” ile ilgili açıklama yaparak, “kamu görevlilerinin çalışma şekilleri ile hak ve menfaatlerini düzenleyen bu tasarının yasallaşmasının ancak bir İLK ADIM olarak değerlendirmek gerek” denildi.

Açıklama şu şekilde:

Kıbrıs Türk halkının karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunlardan birisi de, kamu yönetiminin etkinsizliği ve verimsizliğidir. Bugünkü haliyle kamu yönetimi, devlet bütçesinin %85 kadarını tükettiği halde etkili bir şekilde hizmet verememekte ve bu durum toplumda çok önemli sorunlara ve telafisi imkansız zararlara neden olmaktadır.

Hükümet tarafından hazırlanarak Cumhuriyet Meclisi’ne iletilen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı, kamu yönetiminin etkinliğinin sağlanması hedefi doğrultusunda atılan ciddi bir adım olarak değerlendirilmektedir. Bu tasarı ile kamu yönetimine esneklik kazandırılabileceğine ve çalışma disiplininin sağlanabilmesi için yeni olanaklar elde edileceğine inanmaktayız.

Ne var ki, bu yasa tasarısının, kamudan hizmet almayı bekleyenlerin sorunlarına tam anlamı ile çözüm getirmeyeceğinin de altını çizmemiz gerekiyor. Kamudan aldığımız hizmetlerin etkinliğinin sağlanması, kamu yönetiminin sadeleştirilmesine; gereksiz daire veya kurumların tasfiye edilmesine veya bazı daire veya kurumların birleştirilmesine ve hizmetlerin elektronik ortamlara taşınarak hizmet verilmesine bağlıdır. Bu bağlamda, kamu görevlilerinin çalışma şekilleri ile hak ve menfaatlerini düzenleyen bu tasarının yasallaşmasının ancak bir İLK ADIM olarak değerlendirmek gerekmektedir.

Bu adımın önemli eksikliklerinden birisi ise, kamudan hizmet almayı bekleyen yurttaşlara veya onların oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarına kamu hizmetlerini denetleyecek ve değerlendirilecek kurumlar içinde yer verilmemiş olmasıdır. Gerçek bir denetim ve değerlendirme için hizmet alan durumunda olan kuruluşların temsilcilerinin ilgili kurumlarda yer alması temel bir gerekliliktir.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası olarak bu tasarı ve daha genel olarak kamu reformu ile ilgili gelişmeleri yakından takip ederek görüşlerimizi kamuoyu ve yetkililer ile paylaşmaya devam edeceğiz.


Benzer Haberler

Kripto paralarda sert düşüş

NTV

82 yaşında hapse giren adama Başkanlık Affı çıkarıldı

TAK

Çavuş “Topraktan gelen bir kişinin teras kelimesini bilmesi mümkün değildir”

TAK

Şahali “Tarım Bakanlığı seyir terası mı?”

TAK

Telefonunda inceleme yapılmak istenen zanlı şifreyi vermedi

Voice Kıbrıs Haber

İhtiyat Sandığı’ndaki birikimlerin faiz oranı yükseldi

TAK