FeaturedKIBRISTürkiye

Komiser Bulc’dan Türkiye’ye sert mesaj

Avrupa Birliği’nin Ulaşımdan Sorumlu Komiseri Bayan Violeta Bulc, Kıbrıs Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Güney Kıbrıs karasularına ve Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) haklarına saygı göstermesi gerektiği hakkında kesin bir mesaj verdi.

Bayan Komiser, Güney Kıbrıs denizciliğinin Avrupa Birliği’ne bu alanda olumlu katkısına atıfta bulunarak Kıbrıs’ın bu alandaki deneyimini Komisyon için değerli olarak niteledi.
 
“AB üye ülkelere karşı eşit ve ayrımcı olmayan bir davranış sergilemesi Avrupa Birliği ile komşu ülkeler arasındaki ilişkilerinde önemli bir ilkedir” şeklinde konuşan Komiser, “Türkiye’ye, defalarca, Kıbrıs’ın egemen karasularına ve Kıbrıs’ın MEB’indeki egemen haklarına saygı duymasının önemini tekrarladık” dedi.
 
Türkiye ve Avrupa Birliği arasında hava taşımacılığı ile ilgili geliştirilmiş anlaşma hakkında Slovenyalı Komiser, konu üzerindeki istişarelere devam edildiğini; ancak hava taşımacılığıyla ilgili nihai bir anlaşmanın Güney Kıbrıs’a bağlı olduğunu ve belli konuların çözümlenmesinin şart olduğu yanıtını verdi.
 
Komiser, Türkiye’ye ait olan bir uçağın Türk hava sahasından Lefkoşa hava sahasına geçmesi sırasında Türk hava trafik kontrolörleri ve Kıbrıslı Rum hava trafik kontrolörleri arasında temas kurulmaması nedeniyle uçuş güvenliğinde yaratılan sorunlara değindi.
 
Avrupalı Komiser, “Kıbrıs ile ilgili sorunlar her hangi bir anlaşmanın imzalanmasından önce çözümlenmesi gerekir” dedi.
 
Komiser, Kıbrıs’ın Avrupa denizcilik çıkarlarını uluslararası denizcilik dünyasında teşvik etme konusunda önemli bir rol oynadığını söyledi.
 
Güney Kıbrıs’ın denizcilik alanındaki deneyim zenginliğini, Komisyon’un kendi mevcut yasalarının geliştirilmesi, değiştirilmesi ve modernleştirilmesi ve aynı zamanda yeni politikaların belirlenmesi için “önemli bir alet” olarak niteleyen Komiser,  daha güvenilir ve geliştirilen denizcilik için Güney Kıbrıs’ın destek ve yakın işbirliğinin önemine işaret etti.

Kaynak: CNA


Benzer Haberler

KTAMS: “30 Nisan itibariyle bir ailenin açlık sınırı 23 bin 559 TL”

Voice Kıbrıs Haber

Tufan: “Yollarda değil pistlerde yarışalım”

Voice Kıbrıs Haber

7 Mayıs Dünya Astım Günü: “262 milyon insan astımın etkisinde”

Voice Kıbrıs Haber

Derinya’ya yeni bir pazar yeri inşa ediliyor

Voice Kıbrıs Haber

Holguin’in akşam saatlerinde adaya gelmesi bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

Güney’e Ürdün’den yangın söndürme helikopteri desteği

Voice Kıbrıs Haber