KIBRISVOI Özel Haber

Kıbrıs’ta durum vahim!

Ekim ayında adanın tümünde meydana gelen ölümcül kazalar, trafik kazaları konusunu yeniden gündeme taşıdı. Ekim ayında Kıbrıs yollarında toplam 10 kişi hayatını yitirdi. 2017 yılının ilk 10 ayı içerisinde Güney Kıbrıs’ta 45 kişi trafik kazalarında hayatını yitirirken, adanın kuzeyinde 33 trafik kurbanı verildi. İki toplumdan gelen veriler bu trajik durumun düzeleceğine ilişkin herhangi bir umut vermiyor.

voiceoftheisland.comKyriacos Kiliaris

Şu ana kadar elde edilen verilere göre bu yılki trafik kurbanlarının sayısı geçen yıldan daha yüksek olacak. 2016 yılında meydana gelen trafik kazalarında Güney Kıbrıs’ta 46, Kuzey Kıbrıs’ta ise 36 insanımız hayatını yitirmişti.

Ondan önceki yıllara bir göz atacak olursak trafik kazalarında 2012 yılında 51, 2013 yılında 44, 2014 yılında 45, 2015’te ise 46 trafik kurbanı verdiğimizi görüyoruz.

2010 yılında Avrupa Komitesi tarafından belirlenen hedef, Güney Kıbrıs’ta meydana gelen trafik kazalarında hayatını yitirenlerin sayısının 42’yi geçmemesini, 2020 yılına kadar ise bu rakamın 30’a düşmesini öngörüyor.

Kıbrıs gibi küçük bir ülkede gerçek rakamlarda en küçük bir değişim, oranları önemli ölçüde değiştirebilse de işin gerçeği şu ki makamlar ölümcül kazaların hakiki sayısını düşüremedi.

Güney Kıbrıs trafik polisi basın sözcüsü Haris Evripidu, Voice of the Island haber sitesine konuşurken ölümlü kazaların sayısının azalmamasının esas sebebi olarak insan faktörünü gösterdi. “Biz sürüş alışkanlıklarımızı henüz geliştiremedik, hatta yol güvenliğinin temel kurallarına uymuyoruz” dedi.

Evripidu  “Araba sürücüleri emniyet kemeri takmazken, motosikletçiler de kask kullanmıyor. Sonuç olarak bir sürü insan yok yere hayatını yitiriyor” şeklinde devam etti. 

Bu yıl 4 bisikletçinin kazada hayatını yitirdiğine dikkat çekerek gerek araba gerekse de bisiklet sürücülerinin yol güvenliği ile ilgili eğitime ihtiyacı olduğunu ekleyen Evripidu, trafik polisinin sürücülerin ilgili yasa konusunda bilgilendirilmesi için gerekeni yaptığını söyledi.

Kuzey Kıbrıs’a bakacak olursak yol ağının alt yapısının yeterli olmadığı ilk bakışta anlaşılıyor. Buna sürekli artan araba sayısını ve kötü sürüş alışkanlıkları ile sürüş hatalarını eklersek, ölümcül kazaların kaçınılmaz olduğunu görürüz.

Son yıllarda Kuzey Kıbrıs yollarında da yer alan ölümlü kazaların sayısı korkunç bir tablo çiziyor. 2012 yılında 24, 2013 yılında 49, 2014 yılında 29 ve 2015’te de 28 ölüm kaydedildi. Geçen yıl bu sayı 36’ya yükselmişti. Bu yıl ise şu ana kadar 33 insanımızı kaybettik.

Kuzey Kıbrıs polis makamları tüm kazaların %90’ının insan faktörüne bağlı olduğunun önemini vurgularken, birinci kaza nedeni olarak direksiyon başındayken cep telefonuyla konuşmayı gösteriyor. Cep telefonu faktörünü, aşırı sürat ve alkollü araba kullanmak izliyor.

Bu arada, çoğu trafik uzmanı makamların yeni bir trafik politikası uygulaması gerektiğine dikkat çekerken, adanın kuzeyindeki bir çok yolun ölüm tuzağı olduğunu savunuyor.

Hatırlandığı gibi geçen Kasım ayının sonunda Girne-Değirmenlik dağ yolunda bir okul otobüsü ile kamyonun feci çarpışması sonucu meydana gelen kazada 2’si okul öğrencisi, 3 kişi hayatını yitirmişti.

Gazetemize konuşan Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay, ölümlü kazaların çözülebilmesi için bütüncü ve çok yönlü bir politikanın benimsenmesi gerektiğini kaydetti.

Dernek Başkanı “Trafik Güvenliği Eğitimi mutlaka okullarda ayrı bir ders veya bir dersin ayrı bir parçası olarak okutulmalı” yorumunu yaparken “Daha denetimde olması gerekenler ve mühendislikte değişmesi gereken çok şey var” dedi.

Sevay, Mecliste kendisinin de gönüllü danışman olarak yer aldığı “Trafik Güvenliği Komitesi”nin kurulup, bu amaç doğrultusunda trafik güvenliği ile ilgili tüm kurumlar ile birlikte yakından çalıştığının altını çizdi.

Ancak bu çalışmalar sürerken trafiğin can almaya devam ettiğini belirten Sevay, bu komitenin kurulmasını ölümcül trafik kazalarının önünü kesmek için tarihi bir fırsat olarak değerlendirdi.

“İnşallah başarırız”

voiceoftheisland.comKyriacos Kiliaris

 

 

 

 



Benzer Haberler

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kalkındırma Derneği’nin genel başkanlığına Dr. Hasan Birtan getirildi

TAK

Yer yer sağanak veya gökgürültülü sağanak yağmur bekleniyor

Voice Kıbrıs Haber

Bir kişiyi darp etti, polis aracının camını kırdı!

Voice Kıbrıs Haber

Komite 4 yasa tasarısını onaylayarak Genel Kurul’a sevk etti

TAK

Cinayete teşebbüs eden zanlının ceza-i ehliyetinin olup olmadığına bakılacak!

Voice Kıbrıs Haber

Eczacılar Birliği Başkanı Öksüz “Yaşadığımız ithamların hiçbirini hak etmedik”

TAK