FeaturedKIBRIS

Kıbrıslı Rum Lider BM Genel Kurulu’nda konuştu

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için müzakerelerin anlaşılmış çerçeveye dayanarak, yeniden başlamasının mutlak önceliği olduğunu söyledi.

Hristodulidis, “Mevcut statüko, Kıbrıs’ın geleceği olamaz. Kıbrıslıların geleceği olamaz” dedi.

Hristodulidis ,BM’nin 78’inci Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.

Hristodulidis, barış içinde bir arada yaşama yönündeki inancını ifade ederek, “Bölünmüş bir ülkede büyümeme rağmen, yeniden birleşme ümitleriyle dolu, tüm Kıbrıslıların paylaştıkları topraktan birleştirilerek barış içinde yaşadığı bir ülkenin hikayeleri ile de büyüdüm” şeklinde konuştu.

“YENİ KUŞAK YENİDEN BİRLEŞMEYİ UMUT EDİYOR”

Kıbrıslıların yeni kuşağının da bunu arzu ettiğini ifade eden Hristodulidis, “Bu da bana ümit ve cesaret veriyor. New York yolculuğumdan önce, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için her türlü çaba harcamamı isteyen Kıbrıslı Türk vatandaşlarım tarafından, özellikle genç kuşaktan, bol mesaj aldım.
Bu kürsüden Kıbrıslı Türk vatandaşlarıma ve tüm Kıbrıslılara mesajım, barış için çağrılarını duyduğum, endişelerini anladığım ve yeniden birleşme ve adamızda barış olmasına yönelik ortak hayalimizi gerçekleştirmek için elimden geleni yapacağımdır. Aynı zamanda, kendilerine dünyanın, Birleşmiş Milletlerin, BM Antlaşması’nın yaşayan sözlerinin barış çağrılarını dinlediğini söyleyebilmek istiyorum” dedi.

İlk defa olarak Genel Kurulda bulunduğunu anımsatan Hristodulidis, “Ülkelerinin bölünmüşlüğünü sonlandırmak, bir arada yaşamak ve birlikte yaratmak isteyen Kıbrıs halkının-Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin- geleceğini korumak için bana verilen sorumluluğun farkındayım” diye konuştu.

Hristodulidis, Kıbrıs’ta bir barış yolu ve sürecinin yokluğunda, uluslararası hukukun daha fazla ihlal edilmesi için ciddi bir tehlikenin bulunduğunu söyledi .
Hristodulidis, “Bu durum, istikrasızlık yaratır ve sonuçları Kıbrıs’ın çok ötesine gider” dedi.

ERDOĞAN’A MESAJ “BARIŞ VİZYONU REHBERİMİZ OLSUN”

Hristodulidis, Kıbrıs’ta barış için çalışmanın mutlak önceliği olduğunu yineleyerek, konuşmasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da mesaj gönderdi.

Hristodulidis, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kıbrıs sorununun halledilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları tarafından belirlenen temelden başka bir temel yoktur ve hiçbir zaman olmayacaktır. İstila, saldırı ve şiddet kullanımından kaynaklanan yasadışılık tanınamaz.

Kıbrıs ve Türkiye, coğrafya tarafından birine bağlı iki komşudur. Kıbrıs’taki barış, barışa son derece ihtiyacı olan bölgeye ve dünyaya sadece güçlü bir mesaj olmayacaktır. Aynı zamanda, mahallemizin jeopolitik haritasını değiştirecek, Avrupa’ya, daha geniş Doğu Akdeniz bölgesine ve AB-Türkiye ilişkilerine dalgalanma etkisi yapacaktır. Gambot diplomasisi ve güç kullanma taktikleri geçmişe aittir. Vizyoner liderlerin araçları değildir. Bu, aramızda barış antlaşması olan BM Antlaşmasına hayat verme zamanımızdır.

Çatışma ve bölünmüşlükten kimse kazanamaz. Biz ve bizden sonra gelecek kuşaklar diyalogdan, iyi komşuluk ilişkilerinden kazanabiliriz.

Rehberimiz olsun, barış vizyonu ile beraber çalışalım Sn. Erdoğan. Diyalog ve uluslararası meşruluk yoluyla ülkelerimiz için daha parlak bir gelecek kuralım.”

“FEDERASYONU MÜZAKERE ETMEYE HAZIRIM”

Hristodulidis, Kıbrıs sorununu, her zaman anlaşılmış BM çerçevesi içinde ve ilgili BM Güvenlik Konseyi Kararları tarafından belirlenen siyasi eşitlik temelinde, iki bölgeli iki toplumlu federasyon esasında müzakere etmeye hazır olduğunu vurguladı.

Hristodulidis, barış müzakerelerinin geçmiş müzakerelerin müktesebatını koruyarak, anlaşılmış çerçeve temelinde yeniden başlamasının esas olduğunu aktardı.

ÖZEL TEMSİLCİ TALEBİ

Hristodulidis, Güvenlik Konseyinin karar verdiği gibi, BM’nin, ilk adım olarak müzakerelerin yeniden başlaması için zemin aramak ve hazırlamak amacıyla Kıbrıs sorununda bir Temsilcinin atanması ile ilgili görüşünü de dile getirdi.

Hristodulidis sözlerini şöyle sürdürdü :

“Birleşmiş Milletler ve BM Genel Sekreteri’nin, BM Antlaşmasında belirlendiği gibi, Kıbrıs’taki barış için katalizatör olarak hareket etme sorumluluğu vardır. Bunu yaparak, gerekli araçları olan ve son bölünmüş üye devletini yeniden birleştirmek için bu araçları temin etme taahhüdünü ifade etmiş Avrupa Birliği tarafından yardım alabilecek. Birleşmiş Milletler gibi Avrupa Birliği de bir barış projesidir. Birlik, son bölünmüş üye devletinin yeniden birleştirilmesini zorlamak için sahip olduğu tüm araçları kullanarak kararlılıkla hareket edebilir ve etmelidir. Bunu yaparak Avrupa’daki, daha geniş Orta Doğu bölgesindeki ve dünyadaki barışa katkıda bulunacaktır.”


Benzer Haberler

Hristodulidis Guterres’in 3’lü ya da 5’li görüşme önerdiğini savundu

TAK

ABD’de Republic First Bank kapatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Savaşan, “Health Tourism Expo-Bakü” açılışında KKTC’yi temsilen konuşma yaptı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs ile Kırgızistan arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması imzalanacak

Voice Kıbrıs Haber

“Timsah Ateşi” seyirciyle buluştu

Voice Kıbrıs Haber

DAÜ: “DAÜ İletişim Fakültesi Yüksek Lisans Programı ilk 5’te yer aldı”

Voice Kıbrıs Haber