FeaturedKIBRIS

Kıbrıs’ın güneyinde ‘organ naklinde dönüm noktası’

Kıbrıs’ın güneyinde organ naklinde bir dönüm noktası yaşandığı, bugün Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Constantinos Ioannou’nun da hazır bulunduğu bir basın toplantısında duyuruldu.

Açıklamayı yapan Profesör Dr. Vasilis Hadzianastasiou, ender görülen bir metabolik sendromu olan bir hastaya yapılan böbrek naklinin Kıbrıs’ın güneyinde organ nakli haritasında bir yer açtığını söyledi.

Profesör Hadzianastasiou, gen mutasyonu hastalığı olan ve enzim eksikliği bulunan ve dallı zincirli amino asit metabolizması gerekli bir hastaya organ nakli yapılmazsa, ömrünün ilk 20 -30 yılı içerisinde ölebileceğini anlattı.

Bu hastaların karşı karşıya kaldıkları zorlukları sıralayan, bu zorlukların grup çalışmasıyla ve Kıbrıs’ın güneyindeki Lefkoşa Genel Hastanesi’nin ilgili bütün birim ve sistemleriyle iletişim halinde, Birleşik Krallık’ta metabolik hastalıklarla ilgilenen bir grup bilim adamıyla günlük istişareyle çözüldüğünü belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Constantinos Ioannou da konuşmasında, hükümetin organ nakli ekibinin yanında olduğunu ve çalışmalarını desteklediğini bildirdi; Organ Nakli Kliniği’nin Genel Hastane’de açılmasından bu yana yürüttüğü çalışmaları anlattı.

Bugüne kadar yaklaşık 200 böbrek nakli yapıldığını, bu sonuçların şüphesiz dünyada en iyileri olduğunu ifade eden Bakan, beş hemodiyaliz biriminin ada genelinde faaliyette olduğunu, yaklaşık 800 hemodiyaliz hastasına hizmet verdiğini ifade etti.

Ioannou, bakanlığın Organ Nakli Kliniği’ne yeterli personel sağladığını yeni Diyaliz Ünitesi’nin tamamlanmasıyla bağımsız bir merkez açılabileceğini, merkezin 2019’un sonunda kullanıma hazır olacağını duyurdu.

Kaynak: CNA – Kıbrıs Haber Ajansı


Benzer Haberler

“CUT” 8 Mayıs Çarşamba akşamı Şampiyon Melekler yararına sahnelenecek

Voice Kıbrıs Haber

Meteoroloji Dairesi’nden toz uyarısı

Voice Kıbrıs Haber

En fazla yağış Lefkoşa’da kaydedildi

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa Türk Belediyesi’nden 3 önemli ihale imzası

Voice Kıbrıs Haber

“Kendi tarafımızdaki genişletme işini önümüzdeki haftadan itibaren başlatacağız”

TAK

ABD’de TikTok anketi: Halk yasaklanmasını istiyor

NTV