FeaturedKIBRIS

Kıbrıs’ın birleşmesi konusunda yeni referandum yapabiliriz

Anastasiadis

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cenevre’deki müzakerelerde güvenlik ve harita konularında çözüm bulunması halinde Kıbrıs’ta birleşme için referandum yapılabileceğini söyledi.

Sputnik’e demeç veren Anastasiadis, “Cenevre’de çözüm bulma konusunda ilerleme kaydedebiliriz ve ben, nihai çözüm bulma beklentisi içindeyim. Güvenlik ve garantilerle ilgili konular hakkındaki endişeleri giderebilir ve harita düzenlemesiyle ilgili bir çözüm bulabilirsek, daha önce bahsettiğim dört başlıktaki çözüm bekleyen konuları tartışabilir ve birleşme konusunda yeni bir referandum yapabiliriz” dedi.

‘BM Güvenlik Konseyi tek garantör olabilir’

Anastasiadis, BM Güvenlik Konseyi’nin adanın toprak bütünlüğünün garantörü olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’ye Garanti Anlaşması’nın bir alternatifini sunarak Kıbrıs’ın birleşmesinde önemli bir rol oynayabileceğini kaydetti.

Anastasiadis şu ifadeleri kullandı: “BM Güvenlik Konseyi’ndeki daimi üyelerin Cenevre’deki müzakerelere katılmak isteyip istemediğini bilmiyorum, zira bu, Kıbrıs’ın kendi inisiyatifi. Ancak daimi üyeler, güvenlik konusuna çözüm bulunduktan sonra önemli bir rol oynayabilirler. Güvenlik Anlaşması’nı feshetmenin alternatiflerinden biri bu. BM Güvenlik Konseyi, BM Tüzüğü’nün 7. Maddesi kapsamında uygulama ve güvenlik için tek garantör olabilir.”

‘AB liderleri, Rusya ile normalleşme için çaba sarf ediyor’

Öte yandan Anastasiadis, AB liderlerinin Rusya ile ilişkilerdeki mevcut zorlukları ortadan kaldırmak için çaba gösterdiğini belirtti.

Anastasiadis, “Kırım krizinden sonra baş gösteren sorunları çözmek için birtakım çabalar var. Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşecek. İtalya Başbakanı Gentiloni ve Almanya Başbakanı Angela Merkel kısa süre önce Rusya’yı ziyaret etti. Herkesin Rusya ile ilişkileri normalleştirmenin yollarını aradığına dair emareler var” diye vurguladı.


Benzer Haberler

AÖA Yasa Tasarısı Genel Kurul’a sevk edildi

TAK

KTÖS’ten Meclis’e iki çalışma raporu

TAK

Özdenefe “Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının ülke dışında bulunması hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor”

TAK

Döviz piyasalarındaki sakin seyir sürüyor

Voice Kıbrıs Haber

XVII. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı pazar günü yapılıyor

TAK

Çeler “Çocuklar arasında ciddi bir sınıf ayrımı var”

Voice Kıbrıs Haber