FeaturedVOI Özel Haber

“Kıbrıs’da sorunları ve fırsatları birlikte ele almak”

Avustralya Sağlık Bakanlığı’nın, Yeni Güney Galler Güneydoğu Avustralya eyaletinin Veri Analizi Direktörü Dr. Yalçın Oytam Voice Of The Island’a konuşarak Kıbrıs’taki koronavirüste gelinen durumu yorumladı. 

Oytam, “Kıbrıs bir bütün olarak salgının yönetiminde iyi sonuçları var, raporlara göre ölüm oranı çok düşük. Türkiye veya İran gibi, etrafındaki diğer ülkelere kıyasla ölüm oranı çok düşük”.

Eleni Nikolaou

“Şimdi ekonominin yeniden başlayabilmesi için kısıtlamaların kaldırılacağı noktadayız. Ancak, geçmiş bize bazı şeyler öğretti. Örneğin, 1918 İspanyol gribi salgını, kısıtlamaların kaldırılmasının bir risk olduğunu ve tetikte olmak gerektirdiğini gösterdi. Geliştirdiğim sağlıklı yaşam modeli bu durumlarda çok değerli ve yararlı olabilir. Farklı açılım senaryolarına karşılık gelen bulaşın hızlarını tahmin etmek için kullanılabilir.

Bu senaryolar belirli alanlarda ekonominin yeniden başlatılmasıyla ilgili olabilir, örneğin inşaat endüstrisi veya başka bir endüstri türü, toplumda genel hareketlilik ile ilgili olabilir, örneğin okulların yeniden başlaması veya seyahat kısıtlamalarının azaltılması. Bu tür önlemler uygulanırsa, ayrıca koronavirüs vakalarının izlenmesinin veya temaslarının izolasyon edilmesinin etkisini açıklayabilir.

Yapılan testlerle birlikte, bu model korona yönetiminde önemli bir rol oynayarak ekonomik faaliyetin yeniden başlamasına yol açabilir.”

Bundan sonraki tahminler

“İster Avustralya’da ister Kıbrıs’ta mevcut sosyal mesafeler korunursa hastalık ayrışma durumunda olmaya devam edecektir- aktif vakalar artmayacak, azalacak. Zor olan, ekonomik faaliyet arttığında hastalığın yayılmasını önlemektir.”

Kıbrıs’da sorunları ve fırsatları birlikte ele almak

Kıbrıs gibi bir ülkede geçiş noktalarını kapatmak doğru karar olup olmadığı veya salgının birlikte ele alınıp alınmayacağına da değinen, Dr. Yalçın Oytam COVID-19’un Kıbrıs’ın her iki tarafına geçiş noktalarından değil, havaalanlarından yurt dışından seyahat eden insanlardan girdiğine dikkat çekti.

“COVID-19 gibi bir felaketle, hayatımızı nasıl iyileştirebileceğimiz ve ilerleyebileceğimiz hakkında değerli dersler almayı umuyoruz. Bizim için ders, Kıbrıs’ın tek olması ve risklerlerle ve fırsatlarla birlikte yüzleşmemiz gerektiğidir. İş birliği olması COVID-19 ile başa çıkmanın yanı sıra ekonomik iyileşme için de ülkemiz için daha iyi olurdu. Tüm durumun olumlu bir politik sonucu, iş birliğin eski bir hastalığın ve ülkemizi rahatsız eden etnik ve ırksal ayrımcılığın üstesinden gelmemize yardımcı olacağı ve huzurlu ve müreffeh bir geleceğe doğru ilerleyebileceğimizdir. Siyasi liderliğin kalitesi, dünyadaki kaç ülkenin COVID-19’dan mustarip olduğu konusunda belirleyici bir faktör olmuştur. Bunu aklımızda bulundurmak iyi olur.”

Voice Of The Island-2020



Benzer Haberler

Bir kişiyi darp etti, polis aracının camını kırdı!

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Komite 4 yasa tasarısını onaylayarak Genel Kurul’a sevk etti

TAK

Cinayete teşebbüs eden zanlının ceza-i ehliyetinin olup olmadığına bakılacak!

Voice Kıbrıs Haber

Eczacılar Birliği Başkanı Öksüz “Yaşadığımız ithamların hiçbirini hak etmedik”

TAK

Tuğcu “Kıb-tek Yönetim Kurulu elektrik faturalarının daha da artmasına yol açacak yeni bir adım atmaya hazırlanıyor”

TAK