FeaturedKIBRIS

‘Kapıların tamamen kapatılması doğru değil’

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, korona virüse karşı panik yapılmadan tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu sorun dünyayı kasıp kavuruyor. Bununla yüzleşebilmek ve alt etmek için panik yapmamalı ama kesinlikle tedbiri elden bırakmamalıyız. Paniğe gerek yok tedbire gerek var. Hem devlet hem bireysel olarak bu tedbirleri alalım” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümetin okulların pazartesiye kadar kapalı kalması kararını da olumlu diye niteleyerek, eğitimin Mart sonuna kadar askıya alınıp Haziran ayında uzun tutulabileceğini de söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’nda korona virüs konusunda ülkede alınan ve alınması gerek önlemlerin ele alındığı toplantı sonrasında basın açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı başkanlığında saat 12.00’de gerçekleşen toplantıda Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Türkiye Büyükelçiliği 1. Müsteşarı Özlem Demir, Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu, Teknik Komiteler Genel Koordinatörü Meltem Onurkan Samani, Cumhurbaşkanlığı Çevre Özel Danışmanı Prof. Dr. Şerife Gündüz, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Özlem Gürkut, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, İki Toplumlu Sağlık Komitesi Eş Başkanı Cenk Soydan ve komite üyesi Bülent Dizdarlı yer aldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, gerek Güney’de gerekse ülkede korona virüs vakalarının tespit edildiğini ifade ederek, Güney’de iki, Kuzey’de bir vaka olduğunu kaydetti.

Virüsün ülkeye geldiğini, hayatın gerçeğiyle yüzleşmek gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, virüs gelmeden alınması gereken önlemler ve hazırlıklı olunması için bir toplantı arzu ettiğini, çağrı yaptığını, üst düzey olmasını istediğini anımsatarak şöyle dedi:

“Bu toplantının çok üst düzey bir toplantı olmasını arzu ettim. Başbakanın, yardımcısının, Çalışma Bakanı’dan Sağlık Bakanı’na, Eğitim Bakanı’ndan Ulaştırma Bakanı’na kadar tüm ilgili bakanların bu toplantıya katılmasını istedim. Türkiye ile ilişkiler söz konusu, sayın büyükelçiye de davet yazısı gönderdim. Tabii ki Tabipler Birliği, Eczacılar Birliği, güney Kıbrıs’la ortaklaşa kurduğumuz sağlık komitesinin Kıbrıslı Türk üyeleri, polis genel müdürünün de bu toplantıda olmasını arzu ettim… Bütün bu çağrılarımdan sonra meydana gelen gelişmeler, hükümetin ayrı toplanması gerekli kılmış ve dolayısıyla ne hükümet başkanı ve yardımcısı ne de bakanları bu toplantıda yer alabilmiştir.”
Cumhurbaşkanı Akıncı, bu yüzden kendilerinin de katılanlarla toplantı yaparak sorunu ele aldıklarını ifade etti ve şunları kaydetti:

“PANİK YAPMAMALI AMA TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAMALIYIZ”

“Böylesi bir sorun dünyayı kasıp kavuruyor. Bununla yüzleşebilmek ve alt etmek için panik yapmamalı ama kesinlikle tedbiri elden bırakmamalıyız. Bilinçlenme ve salgının nasıl yayıldığını bilmek önemlidir. Eller özellikle 20 saniye yıkanmalı ve bu sık sık yapılmalı. El sıkışma, kucaklaşma, öpüşme yakın temaslardan bir süre uzak durmalıyız. Sevgimizi bir süre gönülden gönüle yapmalıyız. Bir süre dikkat etmeliyiz”.

“KALABALIK TOPLANTILAR ERTELENMELİ”

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, karantinada tutulacak kişilerle ilgili bir bölüm ayrıldığını, ancak hastalığın olası kötü seyrine yönelik bu bölümün daha da geliştirilmesi ve hazırlıklı olunması gerektiğinin toplantıya katılan uzmanlarca dile getirildiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Akıncı, karantina bölümünde gerekli tedbirler alınmasının önemine dikkat çekti.

“SEÇİM TOPLANTILARIMI ASKIYA ALDIM”

Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle devam etti:

“Ben seçim toplantılarını askıya aldım, bu hafta hiçbiri yapılmayacak. Cuma akşamki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konseri de iptal edildi.

Bu çerçevede hükümetin okullarla ilgili aldığı kararı gelişmelere göre olumlu bir adım olarak değerlendiriyorum. Eğitim, Mart sonuna kadar askıya alınsın, okulların kapanacağı Haziran’daki eğitim de uzun tutulsun. Çocuklar ve halkın sağlığı için gerekliyse varsın eğitim yaza sarksın. Bununla kaybetmeyiz kazanırız.”

“KAPILARIN TAMAMEN KAPATILMASI DOĞRU DEĞİL ANCAK ETKİN DENETİM GEREKLİ”

Sınır kapıları ile ilgili gelişmeleri de değerlendiren Cumhurbaşkanı Akıncı, kapıların tamamen kapatılmasının doğru olmadığını ancak iki tarafta da etkin denetimlerin yapılması gerektiğini vurgulandı.

Uzmanların da gerekli tedbir ve önerileri açıklamaya devam edeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, ülkeye girecek kişilerin hangi limanlardan geldiğinin önemli olduğunu kaydetti ve tedbirlere uymanın önemli olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bu sorunun dünya sorunu olduğunu, bu yüzden hem güney hem de Türkiye ile yakın iş birliği içinde olmaları gerektiğini ifade etti.

Bu hastalığın belirtilerini taşıyan kişilerin toplum içinde dolaşmadan hastaneye gitmeden sağlık Bakanlığının verdiği telefon numaralarına (05338501188 ve 0548 8501188) ulaşması çağrısında bulunan Akıncı, herkesin bireysel temizliğe önem vermesi, önlemlere ve tedbir açıklamalarına uymasını istedi.

(CB)


Benzer Haberler

Hristodulidis Guterres’in 3’lü ya da 5’li görüşme önerdiğini savundu

TAK

ABD’de Republic First Bank kapatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Savaşan, “Health Tourism Expo-Bakü” açılışında KKTC’yi temsilen konuşma yaptı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs ile Kırgızistan arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması imzalanacak

Voice Kıbrıs Haber

“Timsah Ateşi” seyirciyle buluştu

Voice Kıbrıs Haber

DAÜ: “DAÜ İletişim Fakültesi Yüksek Lisans Programı ilk 5’te yer aldı”

Voice Kıbrıs Haber