FeaturedKIBRIS

Kanlıköy Barajı’nda yüzlerce balık öldü

Kanlıköy barajı, bir diğer adıyla Kanlıköy Göleti aylardır kuruyacağı yönünde sinyaller veriyordu ve malesef  istenmeyen oldu…

Gölet neredeyse tamamen kurudu..

Yüzlerce balık öldü yüzlercesi ise yaşama tutunmak için çırpınıyor.

Balıkçıl kuşlar, ördekler ve yaban hayvanlarının ise akıbetlerinin ne olacağı belli değil..

İhbar üzerine dün bölgede inceleme yapan Taşkent Doğa Parkı ekipleri bugün acilen gölete giderek balıkların bir kısmını doğa parkına nakledebilmek için topladı. Bu durumu fırsat bilen bazı kişiler ise gölette ölmek üzere olan ve sağlık açısından tehlike arz eden balıkları toplamaya çalıştı…

Gölet, hem kuraklık, hem de tarım arazilerinin sulanmasına yönelik kontrolsüz su çekimi nedeniyle bu hale geldi.

Su hacminin binde bire düştüğü gölette yüzlerce balık öldü.

Su seviyesinin hızlı bir şekilde azalması bu sudan beslenen diğer yaban hayvanları için de tehlike arz ediyor ancak göletin durumu kıyıya vuran ölü balık görüntüleriyle vahameti gözler önüne seriyor.

Bu durumu fırsat bilen bazı kişiler sağlıklarını hiçe sayarak ölmek üzere olan balıkları toplamak istedi.  Tehlike arz eden bu alana çocuklarını getirmeleri ise gözden kaçmadı.

Balıkları kurtarmak için bölgeye gelen Taşkent Doğa Parkı ekipleri balık toplayanları uyardı.

Ekiplerin uyarısı bu kez işe yaradı topladıkları balıkları bırakarak göletten uzaklaştılar.

Çevre Koruma Dairesi işbirliğinde Taşkent Doğa Parkı ekipleri balıkları kurtarmak için Kanlıköy Göleti’nde çalışma yaptı.

Göletteki balıkların bir kısmı Taşkent Doğa Parkı’na nakledilmek üzere toplandı..

Taşkent Doğa Parkı Direktörü ve Yaban Hayat Rehabilitasyon Uzmanı Kemal Basat, “Burası bir baraj  normalde 250 bin metrekarelik alnaı kaplıyprken şuan birkaç yüz metre kare alanda su kaldı. Suyun içinde balıklar var diğer yaban hayvanları da bu sudan besleniyor tamamen kuruduğunda tüm hayvanlar için çok kötü bir durum teşkil edecek.Taşkent Doğa parkı olarak buraya geldik. Elimizden geldiği kadarıyla en azından acı çekmeden buradan alıp Taşkent Doğa parkındaki havuzlarımıza aktarıp orada sular yükselene kadar bakımlarını yapmak istiyoruz. Yapmak istediğimiz aslında bir farkındalıktır bu barajların bu duruma gelmeden önce gerekli önlemlerin alınması su alınıyorsa barajlardan en azından bir kaç günlük sudan feregat edilerek bu barajlarda yağmurlar başlayana kadar suların muhafaza edilmesi çok önemlidir.”dedi.

Taşkent Doğa Parkı Direktörü Kemal Basat, balıkların hepsini nakletmek mümkün olmayacağından barajın bir bölümünü ayırıp su takviyesi yapılması durumunda daha çok balığım kurtarılabileceğini belirtti.

Taşkent Doğa Parkı Direktörü Kemal Basat, “Arkadaşlarımız ellerinden geldiği kadar balığı türün korunması açısından kurtarmaya çalışıyoruz. Yüzlerce binlerce balık küçücük alanda çırpınıyor. Bu işin çözümü bu barajın bir köşesine büyük bir ekskavatör  toplanıp gerekirse tankerlerle balıklar gelene kadar su takviyesi yapılması ve bu balıkların bu alanın içinde yaşatılması ve su geldiği zaman balıkların tekrar gölete yayılabileceği bir sistem kurulması içişleri ve merkez kaymakamıyla bu konuyu görüştük. Kendileri ilgileniyorlar umarız bugün bir ekskavatör gelip bu işi yaparsa bizim kurtardığımız balıklardan çok daha fazlası Kanlıköyde muhafaza altına alınmış olacak.”diye konuştu.

Kaynak:BRTK


Benzer Haberler

Evinde ölü olarak bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Trafik ekiplerinin kontrol maksatlı durdurduğu araçta uyuşturucu çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa derbisi Çetinkaya’nın

BRT

21. Orkide Yürüyüşü Dilekkaya Ormanı’nda gerçekleşti

Voice Kıbrıs Haber

Hasipoğlu “İsias Davası’nın olası kasta dönmesi gerektiğini bir kez daha gözlemledik”

TAK

Güneyden kuzeye atılan uyuşturucuyu alırken yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber