DÜNYAFeatured

İsveç’e NATO üyeliği için Amerika’dan destek geliyor

Emine DAVUT YİTMEN -İSVEÇ

İsveç, ülke güvenliğini artırmak amacıyla harekete geçti.
NATO üyeliği için başvuran ancak Türkiye’nin vetosu yüzünden üyeliği beklemede kalan İsveç, aradığı desteği Amerika’dan almaya hazırlanıyor.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in , önümüzdeki hafta İsveç ziyareti bu kapsamda büyük önem taşıyor. 20 yıl aranın ardından ABD Savunma Bakanı’nın ülkeyi ziyaret edecek olması, güvenlik ve NATO üyeliği konularındaki beklentileri yükseltiyor.
Ancak İsveç’te herkes NATO üyeliği konusunda büyük bir heyecan duymuyor. Bu konuda yükselen karşı seslerden biri de İsveç Barış ve Tahkim Derneği. Dernek, ülkenin NATO üyesi olması durumunda , barış ve güvenlik konularında arabuluculuk rolü üstlenen İsveç’in, bu durumda inandırıcılığını yitireceğini düşünüyor.
Tüm bu konular tartışılırken İsveç, 24 Nisan Pazartesi günü 1989’dan bu yana en büyük askeri tatbikatını gerçekleştirmek için çalışmalarını hızlandırdı.

34 YILDAN SONRA EN BÜYÜK ASKERİ TATBİKAT DÜZENLENİYOR

İsveç’te soğuk savaş döneminin ardından ilk kez askeri tatbikat düzenleniyor.
Aurora 23 olarak adlandırılan ve üç hafta boyunca devam edecek olan tatbikatta aralarında ABD, İngiltere, Finlandiya, Polonya, Norveç, Estonya, Letonya, Litvanya, Ukrayna, Danimarka, Avusturya, Almanya ve Fransa’nın da bulunduğu 14 ülkeden yaklaşık 26.000 personel katılacak.
Bu rakamın , aktif İsveç askeri gücünün toplamından daha fazlası olduğu biliniyor.
Aurora 23’ün amacı, İsveç Silahlı Kuvvetlerinin İsveç’e yönelik silahlı bir saldırıya karşı birleşik kabiliyetini artırmak ve diğerleriyle birlikte bölgede istikrara katkıda bulunmak olarak gösteriliyor.
Tatbikat sırasında, test edilen birliklerin ve teçhizatın hareketini kontrol ve komuta etmenin yeni yolları ile lojistiğe de vurgu yapılacak. Ayrıca, tatbikat sırasında sivil ve askeri kurumlar arasındaki işbirliği de geliştirilecek.
Tatbikat, özellikle Skane, Smaland ve Baltık adası Gotland’dan etkilenecek şekilde havada, karada ve denizde gerçekleştirilecek.

ABD’DEN İSVEÇ’E DESTEK

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, önümüzdeki hafta İsveç’e geliyor . Bakanın, gezisi sırasında İsveç Silahlı Kuvvetleri’nin Muskö Deniz Üssü’nü ziyaret etmesi bekleniyor.
İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, Çarşamba günkü ziyaretin ABD’nin “İsveç’in güvenliğine derinden bağlılığını yansıttığını ama aynı zamanda Amerika’nın İsveç’in NATO’ya katılma hedefine verdiği desteği gösterdiğini” söyledi.
İkili arasındaki görüşmelerde, NATO üyeliği ve İsveç’in bir an önce ittifaka katılmasının öneminin gündeme gelmesi bekleniyor.

NATO ÜYELİĞİ İSVEÇ’İN ARABULUCUK ÖZELLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKABİLİR

Öte yandan , Svenska Freds olarak bilinen İsveç Barış ve Tahkim Derneği, anketlerin ülkedeki çoğunluğun lehte olduğunu göstermesine rağmen, İsveç’in NATO’ya katılmasını eleştirmeye devam ediyor.
İsveç Radyosu’na konuşan Dernek Başkanı Kerstin Bergea, ülkesinin bir NATO üyesi olması halinde ” çatışmalarda arabulucu olmasının son derece zor olacağını” söyledi.
1883’te kurulan İsveç Barış ve Tahkim Derneği, dünyanın en eski barış örgütü olarak kabul ediliyor.


Benzer Haberler

Erhürman “Göreceğimiz zarar, verdiğimiz zarara kıyasla daha fazla olacak”

Voice Kıbrıs Haber

Limasol’da olaylı paskalya gecesi… Maskeli gruplar yoldan geçen araçlara ve polislere molotofla saldırdı

TAK

Denetimlerde 1 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

En çok yağış 17 kilogram olarak kaydedildi!

TAK

Levent Şonya hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

Tatar, Gambiya Cumhurbaşkanı ile görüştü

TAK