FeaturedKIBRIS

“İnsan ticaretinin eğitim/ öğrenci üzerinden yapılması prestij kaybı yaratıyor”

Halkın Partisi Girne Milletvekili Jale R. Rogers Meclis’te, “Yükseköğrenim ve İnsan Ticareti” konulu güncel konuşma yaptı.

Rogers, ülkenin lokomotif sektörünün eğitim ve turizm olduğunun sürekli söylendiğini, ancak üniversitelerin gayreti kadar devletin desteği ve denetimlerin de önemli olduğunu kaydetti.

Pandemi döneminde dünyada görülen insan ticaretindeki azalmanın ülkede görülmediğini savunan ve ülkede insan ticaretinin eğitim/ öğrenci üzerinden yapılmasının da prestij kaybı yarattığını belirten Rogers, ihbar hattına gelen çağrıların da ülkeye öğrenci olarak girip yanlış insanların eline geçmiş kişiler tarafından yapıldığını anlattı.

Rogers, insan ticaretiyle ilgili hiç dava açılmadığını ve kimsenin bu konuyla ilgili yargılanmadığını dile getirerek bunun nedenini merak ettiğini söyledi.

Mevcut polis gücünün de bu konuda eğitilmesi gerektiğine işaret eden Rogers, insan ticaretinin ülkede yaygın olduğunun her yıl raporlandığını, bu konuda cezaların düzenlenip hayata geçirilmemesinin zaman aşımında farklı kriminal sorunlara yol açacağını belirtti.

YÖDAK’ın bu konuda neler yaptığını, polis ve bakanlık arasında ne gibi bir iletişim olduğunu bilmek isteyen Rogers, yabancıları getiren acentelerle ilgili yapılan bir çalışma olup olmadığını sordu.

Yabancıların ülkeyle ilgili bilgi edinebileceği bir resmi web sitesi olmamasını da eleştiren Rogers, online başvuru imkanı tanınırsa bu acentelere ihtiyaç olamayacağını en azından nasıl çalışacaklarının belirlenmesinin bir dizi soruna çözüm getireceğini söyledi.

ÇAVUŞOĞLU

Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, 19 YÖK akrediteli üniversite olduğunu söyledi.

YÖDAK’ın sayfasında farklı bilgi olduğunun söylenmesini eleştiren Çavuşoğlu, üniversitelerde aktif ve pasif öğrenciler olduğunu burada yapılan konuşmaların rakipler tarafından kullanıldığını bu nedenle insan ticareti için üniversiteler kullanılıyor ifadesinini yanlış bulduğunu belirtti.

Rastgele kullanılan kelimelerin ülkeye hizmet edemeyeceğini, bakanlığın tüm sorunları çözmek için çok çalıştığını dile getiren Çavuşoğlu, yapılan herhangi bir yanlışın yüksek öğrenimin tüm bacaklarına zarar vereceğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, öğrencilerin tamamının sınav ve akredite kuralları çerçevesinde alındığını, “YÖDAK’la birlikte bizim daha iyi olmamız lazım” dedi.

YÖDAK’ta yeni bir yönetim olduğunu önümüzdeki günlerde daha iyi bir diyalogla yetki ve sorumlulukların sonuna kadar kullanılmasını umduklarını anlatan Çavuşoğlu, insan kaçakçılığı konusunda bakanlığın üzerine düşeni yaptığını, yurt dışı kayıt kabul tüzüğünün kriterlerinin de YÖK’ten daha yüksek olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, acentelerle ilgili de çalışma yaptıklarını, aktif pasif öğrenci takibinin de YÖDAK ve polis tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

ROGERS

Rogers, kürsüye ülkenin sorunlarını çözmek için çıktıklarını, konuşmasının merkezinde zaten insan kaçakçılığı olduğunu kendisinin de ülkeye zarar verecek bir konuşma yapmadığını kaydetti.

Rogers, acenteler için adım atma çalışması yapıldığını duymaktan da mutlu olduğunu söyledi.


Benzer Haberler

Aynı yöntemle daha önce de uyuşturucu temin etti!

Voice Kıbrıs Haber

“Sus payı” davasında para cezası

AA

Nöbetçi eczaneler (1 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Elektronik sigara kullanan gençler, kurşun ve uranyuma maruz kalıyor olabilir

Voice Kıbrıs Haber

Tatar “Güney Kıbrıs’ın AB üyeliği Kıbrıs adasındaki üçüncü darbedir”

TAK

Bugün yer yer sağanak yağmur bekleniyor!

Voice Kıbrıs Haber