FeaturedKültür Sanat

“İki toplumun yakınlaşması ve barış için atılan adımlara bir yenisi daha eklendi”

Tarih Eğitiminin Ötesinde isimli sözlü tarih çalışmasının ilk gösterimleri ara bölgedeki Goethe Enstitüsü’nde gerçekleşti.

Gösterim ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çok toplumlu bir ortamda hem Kıbrıs’tan hem de yabancı misyon tesmilcilerinin katılımlarıyla gerçekleşen belgesel, 1975 ve 1995 arası doğan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların, milliyetçi propoganda ile bezeli eğitim sistemleri sayesinde maruz kaldıkları deneyimleri, travmaları, korkuları ve kendi eğitim sistemlerindeki milliyetçi öğelerle yüzleşmelerini konu almaktaydı.

Belgesel gösterimlerinin ardından söz alan izleyiciler kendi deneyimleri ve deneyimlerinin bilinçlerinde yarattığı etkilerle yüzleşerek diğer katılımcılarla paylaştılar. Deneyim paylaşımı ve karşılıklı empati kurabilmek, iki toplumun yakınlaşması ve barış için atılan adımlara bir yenisini daha ekledi.

Kıbrıs’ta 20. yüzyılın başından itibaren yükseltilen milliyetçilik ve Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların eğitim sistemlerinin tek bir çatı altında değil de ayrı ayrı cemaatler tarafından organize edilmesi ile beslenmiştir. Tarihte yaşanan çatışmaların, savaşların ve travmatik olayların, topluumsal yaşamdaki her şeyi etkilediği gibi eğitimi de derinden etkilediği açıkça görülüyor. Yaşanan kötü deneyimler ve milliyetçilik, eğitim sisteminin de yardımı ile kuşaklararası aktarılıyor. Böylesi aktarımlar için siyasi elitlerin tercih ettiği en güçlü araç ise eğitim sistemidir.

Bugün hala eğitim, aynı ideolojik zemin üzerinde bölünmüşlüğü pekiştirmek için kullanılmaktadır. Bunun karşısında insanın bireysel ve kolektif tarihindeki anların hatırlaması, hatırlatılması ve paylaşılması oldukça büyük önem teşkil etmektedir. Özellikle bizimki gibi “hafıza sorunları” olan toplumlarda, hafızanın aktarılması, gelecekte izlenecek ve izlenmeyecek yöntemlerin belirlenmesi açısından elzemdir.

Kıbrıs’ta bir çözüm olmasını beklemeden, bölünmenin her iki tarafında da eğitim sisteminde aktarılan korkuların, travmaların ve hislerin anlamlandırılabilmesi ve barış diline döndürülmesi gereklilği Tarih Eğitiminin Ötesinde belgeselinin gösterimlerinde de açıkça görülmüştür.

Tarih Eğitiminin Ötesinde belgeselinin Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde gösterimleri devam edecektir. Gösterimlerden ve çalışmalarımızdan haberdar olmak için aSi Production’un sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.”

Voice Kıbrıs Haber


Benzer Haberler

“Kamuda birçok iş ve bürokratik işlemler aksamaktadır”

Voice Kıbrıs Haber

Girne ve Lefkoşa’da sıkı denetim… 7 Araç trafikten men edildi

Voice Kıbrıs Haber

‘Avrupa’da gezdiğimiz müzeleri kendi ülkemizde görmek gurur verici’

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu Kasım ayı programı açıklandı

Voice Kıbrıs Haber

YSK uyulması gereken kuralları anımsattı

Voice Kıbrıs Haber

CTP Genel Başkanı Erhürman: “Memleketi zarara uğrattıklarını itiraf ettiler”

Voice Kıbrıs Haber