FeaturedKIBRIS

“İki ayda bir hayat pahalılığı hakkının verilmesi ideal olacak”

“Ülkedeki anomaliyi yaratanın hükümet olduğunu” vurgulayan Maviş, piyasanın ucuzlamamasının, satın alma gücü olan yabancıların ve Kıbrıslı Rumların ülkede ticari faaliyetler içerisinden olmasından kaynaklandığını söyledi. Bunun topluma refah payının yansımadığını belirten Maviş, “Adil bir vergi sistemi kuramıyorlarsa, denetim yapamıyorlarsa bu krizin faturasını emekçiler ödeyecek değildir” dedi.

Maviş, ülkemizde maaş ve ücretler dışında neredeyse her şeyin dövize endeksli olması gerçeğinden hareketle Türk Lirası’nın yarattığı “enflasyon vergisi” maaşlı ve ücretli çalışanların sırtında bir yük oluşturmuştur, dedi

Maviş, Türk Lirasının değer kaybettiği, enflasyon ve faizlerin yükseldiği, tüketim maddeleri, mal ve hizmetlerin gün aşırı pahalılaştığı gerçeğini kimsenin gizleyemeyeceğini söyledi.

Maviş, ekonomik kayıpların alım gücünü aşağı çektiğini, vatandaşın asgari düzeyde temel ihtiyaçlarını, kişisel ve sosyal gelişimini, eğitimini karşılayabildiği koşullar maalesef toplumsal gerçeğimiz olmuştur. Maviş,  bu ülkede yaşayan genç yetişkinlerin ev ve araba alma umudunu neredeyse yitirdikleri gerçeği açıklıkla konuşulmalıdır, dedi.

Bu enflasyonist ortamda alım gücünün korunabilmesi için asgari ücretliler dahil olmak üzere hayat pahalılığı alma hakkının dört ayda bir uygulanmasının bir lütuf değil zorunluluk olduğunu ifade eden Maviş, iki ayda bir hayat pahalılığı hakkının verilmesinin ideal olacağını söyledi.

Maviş, maaş ve ücretli çalışanların vergi yükü altında ezilememesi adına vergi dilimleri, matrahlar ve muafiyetler gerçekçi rakamlar üzerinde yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek, kişisel muafiyetlerin de Bakanlar Kurulu kararına bağlı olmamalı, yasayla düzenlenmeli ve her asgari ücret artışında otomatik olarak güncellenmelidir, dedi. Maviş, Maliye’nin vergi dilimleri, muafiyetler ve oranlar ile ilgili yapmak istediği düzenlemenin uzun vadede çalışanın aleyhine olacağını ve kamu/özel fark etmeksizin dürüstçe gelirini beyan edenlerin vergi yükünü %40’ çıkaracağını ifade etti.

Maviş, göç yasası dahil dar gelirli grupların ekonomik eşitsizliklerini gidermek somut ve etkin adımlar atılmalı, piyasayı ucuzlatacak enstrümanlar da eş zamanlı hayata geçirilmelidir, dedi.

Maviş, vatandaşların korunma, barınma, temel gıdaya erişim gibi sorunlara karşı savunmasız bırakılmaya devam edilmesi halinde, toplum nezdinde eğitim ve sağlığın öncelikli konu olmaktan çıkacağını belirtti.

Maviş, taleplerinin, vatandaşın eğitim olanaklarına kesintisiz erişimi için,  alım gücünün korunması ve kazancını doğru beyan edenlerin vergi oranlarının artırılmaması olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Özgür Gazete



Benzer Haberler

3 inşaattan elektrik kablolarını söküp çaldılar

Voice Kıbrıs Haber

Demirhan’da hırsızlık yaptığı tespit edilen 4 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa’da uyuşturucu: 1 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Girne’de ciddi darp, rahatsızlık ve kasti hasar!

Voice Kıbrıs Haber

Ayla Dalgalan’ın ölüm sebebi araştırılıyor

Voice Kıbrıs Haber

Girne-Lefkoşa Anayolu’nda kaza: Araç sürücüsü yaralandı

Voice Kıbrıs Haber