FeaturedKIBRIS

“Hükümet yasalara aykırı davranıyor”

“Pahalılığın nedenleri ve çözüm önerileri” konulu konuşma yapma istemiyle kürsüye çıkan CTP Milletvekili Devrim Barçın konuşmasında, Başbakan’ın alkole yapılan artışın AKSA’ya borcun ödenmesi için kullanılacağını itiraf ettiğini ve hükümetin yasalara aykırı davrandığını ve bunun yasalara aykırı olduğunu savundu.

Barçın konuşmasında, KKTC ve TC’deki net asgari ücretin alım gücü karşılaştırmasını yaparak, Şubat 2022 itibariyle TC’deki yıllık enflasyon yüzde 54,44 iken KKTC’deki yıllık enflasyonun yüzde 64,30 olduğunu vurguladı.

KKTC’deki net asgari ücretin 6 bin 90 TL, TC’deki net asgari ücretin ise 4 bin 253 TL olduğunu hatırlatan Barçın, net asgari ücretle KKTC’de 287 kg ekmek alınabilirken TC’de 360 kg ekmek alınabileceğini vurguladı.

Enflasyon vergisinden bahseden Barçın, “Enflasyon vergisi, devletin bütçe açıklarını para basımı ile finanse etmesinin enflasyona yol açması nedeniyle kişilerin ellerindeki paranın satın alma gücünün tıpkı devlete vergi vermeleri durumundaki gibi azalmasıdır” diyerek, TL kullanılması nedeniyle 2018 yılında ödenen enflasyon vergisi 749 milyon 113 bin TL iken TC’den alınan hibe miktarının 486 milyon TL, 2021 yılında ise ödenen enflasyon vergisi 3 milyar 196 milyon TL iken TC’den alınan hibe miktarının 1 milyar 341 milyon 707 Bin TL olduğunu anlattı ve TL kullanımından kaynaklı ödenen enflasyon vergisi miktarında TC’den kaynak alınamaması nedeniyle ciddi mali sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

Türkiye ile para birliği anlaşması yapılarak enflasyon vergisinin KKTC bütçesine aktarılmasının sağlanması gerektiğini ifade eden Barçın, “Bu süreç tamamlanıncaya kadar da ücretler de dahil tüm ekonomik ilişkilerde stabil para birimine endeksli TL kullanımına yönelik çalışma başlatılıp bu yönde uygulamaya geçilmelidir” dedi.

Antik Mısır köleleri ile KKTC’deki asgari ücretliyi kıyaslayan Barçın, Antik Mısır kölelerine günlük ödeme olarak 4 litre bira ve 500 gr ekmek verildiğini anlatarak, günümüzde KKTC’de 4 litre biranın 128 TL ve 500 gram ekmeğin 15 TL olduğunu, bunun da günlük 143 TL, aylık 4 bin 290 TL tuttuğunu belirtti. Buna 3 bin 272 TL kira ile 630 TL Sosyal Sigorta masrafı da eklenince tutarın 8 bin 192 TL’ye çıktığını belirten Barçın, asgari ücretin 7 bin TL olduğunu anımsattı ve “Allah’tan kölelik bitmiş” dedi.


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Mahkemede söz alan zanlı “Anlaştığım madde eksik geldi”

Voice Kıbrıs Haber

Gardiyanoğlu “Kamuya 20 engelli daha istihdam edilecek”

TAK

Özersay “Yeni tutuklamaların yapılacağını düşünüyoruz”

TAK

KTOEÖS’ten şok eylem

Voice Kıbrıs Haber

7 yıl hapse mahkum edilen zanlı Türkiye’ye iade edilecek!

Voice Kıbrıs Haber