FeaturedKIBRIS

Hristodulidis’ten “Akdeniz’den Kızıldeniz’e ve Körfez’e değişim rüzgarı” mesajı

Kıbrıs Rum yönetiminin, Cenevre’deki gayriresmî 5+1 konferansa kısa bir süre kala diplomatik düzeydeki temas ve icraatlarını sürdürdüğü, son 24 saat içerisinde biri Atina’da üçlü, diğeri de Baf’ta dörtlü olmak üzere dışişleri bakanları düzeyinde iki görüşmeye katıldığı, dörtlü görüşmede önemli mesajlar verildiği bildirildi.

Fileleftheros ve Politis’e göre önceki gün Atina’da Lübnan ile düzenlenen 3’lü dışişleri bakanları toplantısından sonra dün de Baf’ta Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in inisiyatifiyle Yunanistan, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri bakanları bir araya geldi.

Nikos Hristodulidis, Nikos Dendias (Yunanistan), Gabi Ashkenazi (İsrail) ve Abdullah Bin Zayed Al Nahyan’ın (BAE) video-konferans yöntemiyle ve toplantıya bizzat katılan BAE devlet başkanının diplomatik danışmanı ve eski Dış Konular Bakanı Dr. Anwar Gargash aracılığıyla katıldığı 4’lü toplantıda Hristodulidis, “Akdeniz’den Kızıldeniz’e ve Körfeze değişim rüzgârı estiği” mesajı verdi.

Baf’taki toplantıda Lübnan, Suriye, Yemen ve Afganistan’daki durum ele alındı ve katılımcı ülkelerin iş birliği yapabileceği enerji, siyasi koruma, tıp ve eğitim konuları görüşüldü. Bu ortak görüşme haricinde Nikos Hristodulidis katılımcı bakanlarla ikili görüşmeler de yaparak “Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri” anlattı.

Gazete, katılımcıların “yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın yabancı müdahalesi ve 21’inci yüzyıla yakışmayan sistemler olmadan işleyebilir, sürdürülebilir egemen devlet olması gerektiği” ortak algısında olduğunu ve şu mesajı verdiklerini yazdı:

“Bizimle birlikte olmak için bütün bölge ülkelerinin yolu açıktır. Tek şart; iyi komşuluk ilişkilerine saygı, bütün devletlerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı, deniz hukuku da dahil olmak üzere uluslararası hukuka ve anlaşmazlıkların barışçıl çözümüne bağlılıktır.”

Habere göre Nikos Hristodulidis 4’lü dışişleri bakanları toplantısının dünkü bölümünün tamamlanmasının ardından yaptığı konuşmada, “Akdeniz’den Kızıldeniz’e ve Körfez’e değişim rüzgârı estiğini” söyleyerek “bölgenin geleceği zıtlaşmalar değil, bu iş birliğidir. Gelecek kalkınmadır, barıştır ve istikrardır. Dört ülke de bu istikamette ilerlemeye devam edecek. Baf 4’lü dışişleri bakanları konferansının mesajı; sorunların ancak uluslararası hukuka dayalı diyalogla çözülebileceğidir” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias’ın “İsrail-BAE ilişkilerindeki normalleşme üzerinden, anlaşmazlıkların barışçıl çözüm enstrümanı olarak diyalog üzerinde durduğu, uluslararası hukuk ve deniz hukukuna da atıf yaparak Ankara’ya dolaylı mesaj verdiği” belirtildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Ashkenazi’nin bir yıl önce BAE’li dengi ile yan yana duracağına kimsenin inanmayacağına ancak bugün bunun gerçek olduğuna dikkat çektiği belirtilen haberde, İsrail’in son dönemde Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır ve diğer ülkelerle enerji ve turizm konularında ortak icraatlar sürdürdüğü hatırlatıldı.

BAE’yi temsilen katılan Anwar Gargash’ın da yatırımlar, sağlık ve sanayi alanları üzerinde durduğuna işaret edilen habere göre bütün katılımcılar, ilişkilerini ve iş birliklerini gelecekte bu oluşum üzerine bina etmek ve geliştirmek için benzer görüşmeleri tekrarlama taahhüdünde bulundu.

Voice Kıbrıs Haber/TAK


Benzer Haberler

“Kendi tarafımızdaki genişletme işini önümüzdeki haftadan itibaren başlatacağız”

TAK

ABD’de TikTok anketi: Halk yasaklanmasını istiyor

NTV

Kıb-Tek’e 675 TL üzeri borcu olan abonelere uyarı

Voice Kıbrıs Haber

Küresel piyasalar Fed’in faizi sabit bırakma kararı sonrası karışık seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Öfke patlamalarının damar işlevini bozabileceği uyarısı

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (2 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber