FeaturedKIBRIS

Gürkut “Kamu hastaneleri talepleri karşılayamaz durumda”

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ) Sendikası Başkanı Özlem Gürkut, hastanelerdeki eksikliklere ve altyapı sorunlarına değinerek, bugün artan nüfus ve ekonomik sorunların da etkisiyle kamu hastanelerinin talepleri karşılayamaz duruma geldiğini söyledi.

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Gürkut, “Bir yanımızda Cumhurbaşkanlığı sarayının inşaatı hızla devam ederken, diğer tarafta Lefkoşa’ya yapılacak yeni hastane, hayallerimizi süslemenin ötesine geçememiştir.” ifadelerini kullandı.

“AÇILAN TIP FAKÜLTELERİNİN KAÇININ HASTANESİ VAR?”

Ülkede açılan tıp ve diş hekimliği fakülteleri sayısının onlu rakamlara ulaşmasını ,Türkiye ve Avrupa ülkelerinde nüfus ile tıp fakültesi oranlarını paylaşıp KKTC’de nüfusa oranla çok fazla olduğunu ortaya koyarak eleştiren Gürkut, “açılan tıp fakültelerinin kaçının hastanesi olduğu, kaçında yeterli ve nitelikli öğretim üyesi bulunduğu, kontenjanların neye göre belirlendiği” gibi sorular da yöneltti.
Dünyada 1 milyon nüfusa 1 tıp fakültesi önerilmekteyken KKTC’de 8 tıp fakültesi olduğunu aktaran Gürkut, “Ülkemizin bir üniversite adası olması hedefi ile çıktığımız yolda, bugün sahte diplomalar, rüşvetle açılan tıp fakülteleri ve alelacele onaylanan tıpta uzmanlık yetkilerini tartışmaktayız. Hepimiz çok üzgünüz.” dedi.
“Temizlenmeye, liyakate dayalı atama ve yetkilendirilmelere, yetki kullanırken sorumlulukları bilmeye, yeterli ve etkin denetime ve bunları sağlayacak yasa ve tüzüklere” acil ihtiyaç olduğunu belirten Gürkut, atılacak her adımın bilimsel standartlara uygun, akılcı ve toplum yararına olmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

“ ASİSTAN HEKİMLERE REVA GÖRDÜĞÜMÜZ DURUM BİZİM AYIBIMIZ”

Asistan hekimlerin sorunlarına da değinen Gürkut, “Hastanemizde tamamen eğitim amacı ile bulunmalarına rağmen genellikle eksik iş gücünü tamamlamak amacı ile çalıştırılmakta, uzmanlık müfredatları ise görmezden gelinmektedir. Daha vahimi ise yarı süreleri tamamlanıp kalan süre için Türkiye’ye gittiklerinde maaş ve sosyal güvencesiz çalışmaktadırlar. Uzun süredir sorunlarını her platformda dile getirmemize rağmen çözüm üretilememiştir. Asistan hekimlerimize reva gördüğümüz bu durum bizim ayıbımızdır.” diye konuştu.

Hekimlerin farklı çalışma yasaları tahtında çalıştırıldığını ve farklı özlük hakları bulunduğunu belirten Gürkut, “Zamanla değişen çalışma yasalarının, çalışma koşullarının da etkisi ile kamu, hekimler için cazibesini kaybetmektedir. Yakın gelecekte kamu hastanelerinde çalışacak kalifiye hekimler bulmakta sıkıntı yaşamamız olasıdır.” uyarısında bulundu.

Alt yapı eksiklikleri, ilaç ile tıbbi cihaz eksiklikleri ve artan hasta sayısı kamu sağlık hizmetlerini ulaşılmaz hale getirdiğini de ifade eden Gürkut, “Bir 14 Mart’ta daha say say bitiremediğimiz sorunlarımızdan başka anlatacak bir şeyimiz yok maalesef…” dedi.

“ SİZCE DE SİSTEM ÇÖKMEDİ Mİ?”

Gürkut konuşmasına, “Lütfen kendinize bir sorunuz… Sigorta ilaç sistemi kurdunuz, fire verdi. Üniversiteler fire verdi. Bir ada olmamıza rağmen ülkemiz kaçak insanlarla doldu. Yollarımız, ölüm tuzağına dönüştü. Öğrencilerimiz, konteynerlerde eğitim görüyor. Her yıl uyuşturucudan kaybettiğimiz insan sayısı katlanarak artıyor. Kadına, çocuğa şiddet, sağlık çalışanına şiddet artıyor. Nüfusumuzu açıklamaya cesaret edemiyorsunuz. Sizce de sistem çökmedi mi? Ülke altında kalmadan, acilen yeni bir anlayışa, yeni bir sisteme ihtiyacımız vardır. Tıp Bayramı’nız kutlu olsun.” sözleriyle son verdi.



Benzer Haberler

Nöbetçi eczaneler (14 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Bakanlar Kurulu toplantısı başladı

Voice Kıbrıs Haber

Gözler asgari ücret masasında… İşçi tarafı talep ettiği rakamı açıkladı!

TAK

Maliye Bakanı Berova yarın Ankara’ya gidiyor

TAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı

TAK

Hız tespit kamerası cezalarının tebliği için ihaleye çıkıldı

Voice Kıbrıs Haber