FeaturedKIBRIS

“Güney’in Kuzey’den daha pahalı olduğu kalemler var”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, et fiyatlarının Güney’de daha ucuz olmasındaki en büyük belirleyicinin hayvan başına verilen destek olduğunu kaydetti

Temel tüketim maddeleri arasında bulunan et, süt, ekmek gibi ürünlerin bazılarında Kuzey’in ucuz olduğunu söyleyen Naimoğulları, bazı ürünlerde de Güney’in ucuz olduğuna değindi. Naimoğulları, “Süt ürününde Kuzey daha ucuzdur. Ette de Güney daha ucuz şu anda” dedi

Detaylı incelendiğinde birçok üründe Kuzey’in daha ucuz olduğunun görüleceğine de değinen Naimoğulları, “Kalem kalem ucuzuz bazı kalemlerde pahalıyız. Temel gıda maddelerinin bazılarında özellikle de süt ürünlerinde bizden daha pahalıdırlar” ifadelerini kullandı

Güney’de et ürünlerinin daha ucuz olmasının birçok nedeni olduğuna dikkat çeken Naimoğulları, devlet tarafından hayvan başına verilen desteğin ucuzluktaki en önemli belirleyici olduğunun atını çizdi

Naimoğulları, “Devlet dana başına 100-200 Euro destek veriyor. Süt ürünlerine destek veriyor. Elektriği, suyu bizden daha ucuz. Devlet de destek vererek üreticiyi daha da teşvik ediyor ve et de doğal olarak daha ucuz oluyor” diye konuştu

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları Güney-Kuzey arasındaki genelde temel gıda maddeleri özelde ise et arasındaki fiyat farkı hakkında Yeni Bakış’a açıklamalarda bulundu.

“Bazı ürünlerde Güney bazı ürünlerde Kuzey ucuz”

Kuzey ile Güney arasındaki fiyat farkının üründen ürüne farklılık gösterdiğine dikkat çeken Naimoğulları, kimi ürünlerde Güney ucuzken kimi ürünlerde ise Kuzey’in ucuz olduğunun görüldüğünü dile getirdi.

Sütte Kuzey ette Güney ucuz

Temel tüketim maddeleri arasında bulunan et, süt, ekmek gibi ürünlerin bazılarında Kuzey’in ucuz olduğunu söyleyen Naimoğulları, bazı ürünlerde de Güney’in ucuz olduğuna değindi. Naimoğulları, “Süt ürününde Kuzey daha ucuzdur. Ette de Güney daha ucuz şu anda” dedi.

“Kampanyalarla et fiyatı aşağı çekildi”

Kurban Bayramı dolayısıyla Kuzey’deki kasapların et fiyatlarını aşağıya çektiğine işaret eden Naimoğulları, “Kurban Bayramı dolayısıyla kasaplar etin fiyatını aslında olması gereken normal fiyatına çekerek 35 TL civarı yaptılar. Bu fiyat Güney’de de 32 TL civarıdır. Aradaki fark azaldı. Kasaplar da özellikle bu fiyat farkını gördükleri için fiyatlarını normale çekmeye başlamışlardır ve halkın Güney’e gitmesi engellenmeye çalışılmaktadır” şeklinde konuştu.

“Güney’in Kuzey’den daha pahalı olduğu kalemler var”

Detaylı incelendiğinde birçok üründe Kuzey’in daha ucuz olduğunun görüleceğine de değinen Naimoğulları, “Kalem kalem ucuzuz bazı kalemlerde pahalıyız. Temel gıda maddelerinin bazılarında özellikle de süt ürünlerinde bizden daha pahalıdırlar” ifadelerini kullandı.

“Güney’de hayvan başına verilen destek fiyatı aşağı çekiyor”

Güney’de et ürünlerinin daha ucuz olmasının birçok nedeni olduğuna dikkat çeken Naimoğulları, devlet tarafından hayvan başına verilen desteğin ucuzluktaki en önemli belirleyici olduğunun atını çizdi. Naimoğulları, “Devlet dana başına 100-200 Euro destek veriyor. Süt ürünlerine destek veriyor. Elektriği, suyu bizden daha ucuz. Devlet de destek vererek üreticiyi daha da teşvik ediyor ve et de doğal olarak daha ucuz oluyor” dedi.

“AB pazarında olmaları avantaj”

Güney’in AB’de olmasının da çok büyük avantaj olduğuna işaret eden Naimoğulları, “Güney’in AB pazarındaki var olan yeri de bunu teşvik ediyor” şeklinde konuştu.

“Güney’de süt fiyatı Kuzey’in 2 katı”

Güney’in Kuzey’e göre iki misli olan süt fiyatı ile yaptıkları hellimi de rahatlıkla pazarlayabildiklerine de değinen Naimoğulları, “Bizim iki mislimiz olan süt fiyatı ile yaptıkları hellimi de rahatlıkla pazarlayabilmektedirler” diye konuştu.

“Güney’de hayvancıya destek var”

Güney’de küçükbaş hayvanın yetersiz olmasına ve et ithal edilmesine rağmen fiyatların daha düşük olmasının en önemli nedeninin hayvancıya ve hayvan başına ödenen destek olduğunun altını çizen Naimoğulları, “Hayvancıyı destekleyerek, et ürününü daha da aşağıya çekiyorlar. Güney’de market ya da kasaplarda et fiyatları arasında fark da yoktur. Kuzey’deki gibi farklı farklı rakamlar göremezsiniz” dedi.

“Farklı fiyat aralıkları yok”

Naimoğulları ayrıca Güney’deki kesimlerin sadece iki yerde yapıldığı ve kooperatifler aracılığı ile herkese aynı fiyattan satıldığı için farklı fiyat aralıklarının da olmadığının altını çizdi.


Benzer Haberler

Sahte diplomadan tutuklanan Remziye Seven’in evinde gizli ibareli belgeler bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Ege Denizi’nde deprem!

AA

Nöbetçi eczaneler (29 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Limasol’daki eylemde 10 genç tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Aşdod Limanı’na Larnaka üzerinden 400 tonluk yardım sevkiyatı yapıldı

KHA

Cinayet girişimiyle ilgili 10 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber