FeaturedKIBRIS

Güney’deki uluslararsı toplantıda “Amalthia” inisiyatifine destek çıktı

Gazze’ye yönelik insani yardım koridoruyla ilgili bir sonraki adımların görüşüldüğü Güney Kıbrıs’taki toplantının dün gerçekleştiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Larnaka’daki “Zinon” Koordinasyon Merkezi’nde, Gazze’ye denizden insani yardım inisiyatifine katkı koyacak ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen, toplantıya geniş bir şekilde yer verdiler.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Curtis Ried’in açıklamaları çerçevesinde , bu dönemde gösterdiği liderlik rolü nedeniyle ABD’nin Güney Kıbrıs’a yönelik minnettarlığını dile getirdiğini yazan gazete ABD’nin mesajının, “Güney Kıbrıs’ın stratejik pozisyonunu, insani çözüme dönüştürdüğü” şeklinde olduğunu yazdı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ried’in, iki ay içerisinde Güney Kıbrıs’a ikinci kez geldiğine dikkati çeken gazete Ried’in, 40’ı aşkın ülke ve uluslararası kuruluş temsilcisinin yer aldığı toplantıda, ABD’yi temsilen yer aldığını belirtti.

Habere göre Ried, toplantı kapsamında, gazetecilerden oluşan bir grupla da görüşme imkanı bulurken, burada Güney Kıbrıs’ın “Amalthia” inisiyatifinden söz etti.

ORTAKLAŞA ÇABA

Larnaka’da gerçekleştirilen buluşmanın, yaklaşık 40 ortak arasında ortak bir anlayışın şekillendirilmesi açısından belirleyici bir öneme sahip olduğunu söyleyen Ried, toplantıda varılan uzlaşmalara dayalı olarak, ortaya çıkan malzeme ve mali boşluğun giderilmesi için ortaklaşa çaba gösterileceğini ifade etti.

Niyetlerinin, ayrı inisiyatiflerin ileriye götürülmesi yerine, bu ortak insani planın en üst düzeye çıkmasının sağlanması için ileriki haftalarda ve günlerde de diyaloğun sürdürülmesi olduğunu ifade eden Ried, sadece bu kritik toplantıyı düzenlemekle değil “Amalthia” projesi ve inisiyatifi için de Kıbrıs’ı tebrik etmek istediğini söyledi.

Ried, bu inisiyatifin, üstlenilmesi için üzerinde mutabık kalınan ortak çabaların temelini de attığını ifade etti.

Kıbrıs’ın stratejik pozisyonunu, insani çözüme dönüştürdüğünü ifade eden Ried, ABD’nin, gösterilen bu liderlik rolü ve işbirliği için minnettar olduğunu da belirtti.

Ried, BM Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardım ve yeniden yapılanma koordinatörü Sigrid Kaag’ın toplantı çerçevesinde, Gazze’ye yönelik ihtiyaçların giderilmesi ve bağışçılar arasındaki koordinasyonun sağlanması amacıyla uluslararası unsurun, Güney Kıbrıs iş birliğiyle, merkezi Güney Kıbrıs olan bir sekreterlik kurma niyetine sahip olduğunu dile getirdiğini ifşa etti.

FON İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

BM’nin, Gazze’de yerinde kaydedilen önceliklerin belirlenmesine yardımcı olmasının çok önemli olduğunu söyleyen Ried, BM ve Güney Kıbrıs’ın, “Amalthia” fonunun oluşturulması için de işbirliği yapacağını, bağışın dağıtımının BM tarafından üstlenileceğini bununla birlikte tüm tarafların rahat hissedeceği ve kuşku duymayacağı bir gözetimin yapılması konusunda da mutabık kalındığını belirtti.

Reid, Gazze’ye yanlış yardımın yapıldığı ya da ivedi olmayan gereksinimlerin gönderildiğini görmek istemediklerine de dikkati çekerken uygulanan denetim mekanizmasının, çok etkili olduğunun da kanıtlandığını ifade etti.

Reid açıklamaları çerçevesinde ülkesinin, Gazze’ye yönelik uluslararası yardım akışının , (aralarında denizden insani yardım koridorunun da bulunduğu) sağlanmasına liderlik yapmaya devam edeceğini belirti.

Reid, toplantı sırasında paydaşlara, denizden insani yardım koridoru aracılığıyla yapılacak yardım akışına katkı sağlayacak olan rıhtım inşası konusunda da bilgi verdiğini söyledi.


Benzer Haberler

“Kamu çalışanlarının itibarsızlaştırılmasına müsaade etmeyeceğiz”

Voice Kıbrıs Haber

DP, Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliği adaylık başvurusu alacak

Voice Kıbrıs Haber

Haspolat ve Girne’de kesinti olacak

Voice Kıbrıs Haber

Siyasi Partilerden Guterres’e, geri gel çağrısı

Sterlin ve Euro düşüşte, dolar ise yükselişte!

Voice Kıbrıs Haber

“Şu anki rakam 27 milyar TL… Yüzde 70’i kredi”

Voice Kıbrıs Haber