FeaturedKIBRIS

Güneyde kısıtlayıcı önlemler hellim ihracatını da etkiledi

Korona virüs pandemisinin yayılmasının önüne geçilmesi için Avrupa’da uygulamaya konan yeni kısıtlayıcı önlemlerin, hellim ihracatındaki artış eğiliminde düşüşe, siparişlerin de iptal edilmesine neden olduğu ifade edildi.

Kıbrıs Rum peynir üreticilerinin, 15 yıldan bu yana ilk kez, hellimdeki büyüme eğiliminin önemli ölçüde azaldığını gördüklerini yazan Alithia gazetesi, bunun özellikle Avrupa’nın birçok ülkesinde yeni kısıtlayıcı önlemlerin uygulamaya konduğu ve yeme-içme yerlerinin kapandığı 2020 yılının Ekim ayının akabinde gerçekleştiğine işaret etti.

Gazeteye göre, konu hakkında Kıbrıs Haber Ajansı KİPE’ye açıklamalarda bulunan Kıbrıs  Rum Peynir Üreticileri Birliği Başkanı Yorgos Petru, ihracatın özellikle son üç ayda etkilendiğini söyledi.

Bu aylar için henüz bir istatistik bulunmadığını kaydeden gazete, Petru’nun, siparişlerin iptal edildiğini ve talebin azaldığını, bunun sonucunda da toplamda ihraç edilen 35 bin tondan, peynir üreticilerinin elinde 7 bin ton stok bulunduğunu ifade etti.

Haberde, karantinanın başladığı geçen yıl hellime olan talebinin büyük ölçüde etkilenmediğini ve son 15 yıldır meydana gelen yüzde 20-25’lik artış oranının, geçen yıl ekim ayına kadar yüzde 10’a düştüğü belirtildi.

Haberde, siparişlerin iptal edilmesi yüzünden üreticilerin elinde önemli ölçüde kullanılmayan inek sütü kalmasının beklendiği de kaydedildi.

Öte yandan, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından Kıbrıslı Türklerle doğrudan ticaret yapmasına dair korkular bulunduğunu da yazan gazeteye göre, Petru, Brexit sonrası dönemdeki hellim ihracatıyla ilgili gelişmeler konusunda endişe duyduğunu belirtti.

Petru, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ın gündemine KKTC’yle doğrudan ticaret konusunu getirdiğini ve bunun İngiltere AB’de bulunduğu sürece gerçekleşemeyeceğini öne sürdü. Petru, böyle bir durumda, büyük olasılıkla İngiltere’ye ihracat yapılması için Kıbrıs Türk hellim üreticileriyle daha çok anlaşmalar yapılabileceğini ve Kıbrıs Türk hellim üreticilerinin daha ucuza üreteceklerini, çünkü güneyde var olan denetimlere tabi olmayacaklarını iddia etti.

Birleşik Krallıkta yeniden kaydettirilen hellimin ticari markasının Kıbrıslı Türkleri de kapsadığını dile getiren Petru, çeşitli yönlerden kaynaklanan risklerden ötürü, hellimin geleceği konusunda endişe duyduğunu sözlerine ekledi.

Voice of the Island/TAK



Benzer Haberler

6 ve 7 yaşındaki iki kız çocuğuna cinsel tacizde buluna zanlı “Sarhoştum hatırlamıyorum”

Voice Kıbrıs Haber

Yeni asgari ücret 29 bin 640 TL

TAK

Naimoğulları “Yarın daha sert geleceğiz”

TAK

Bu güzergahı kullanacak sürücülerin dikkatine!

Voice Kıbrıs Haber

Minareliköy’de infiale neden olan olay!

Voice Kıbrıs Haber

Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı oyçokluğuyla geçti

TAK