FeaturedKIBRIS

Güneyde bütçe görüşmeleri seçim kampanyası ışığında başladı

Rum Meclisi’nde dün başlayan 2021 yılı bütçesi görüşmelerinde yapılan konuşmaların, yeni yılda yapılacak milletvekilliği seçim kampanyasını andırdığı belirtildi.

Meclis’teki bütçe görüşmelerinin, tüm siyasi parti başkanlarına, tüm konulardaki görüşlerini ortaya koyarak, seçimler öncesinde siyasi resital yapma olanağı tanıdığı da ifade edildi.

Fileleftheros gazetesi, bütçe görüşmeleri çerçevesinde, pandemi ve bunun idaresi, destek tedbirleri, yolsuzluk ve rüşvet, Kıbrıs sorunu, Türk “meydan okumları” gibi bütün konularda görüşlerin ortaya konduğunu yazdı.

BÜTÇENİN ONAY ALMASI

Fileleftheros gazetesi, mecliste bütçe görüşmelerinin dün başladığını ancak onaylanmaması tehlikesinin bulunması üzerine DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun bu konuda inisiyatif alarak tüm siyasi partileri iş birliğine çağırdığını yazdı.

Habere göre Neofitu yaptığı açıklamada, dün basında (Fileleftheros gazetesinde) çıkan “Beyler, toplumunuzu dinleyin, size artık yeter diye bağırıyor” başlıklı makaleye atıfta bulunarak tüm siyasi liderliği halkın çağrısını dinlemeye ve bütçe ile diğer yakıcı sorunlara çözüm bulmaya çağırdı.

Neofitu, bütçe oylamasının yapılacağı yarına kadar tüm siyasi partilerin, bir odaya kapanması ve anlaşma sağlanana kadar odadan çıkmaması teklifinde de bulundu.

Bütçenin onaylanmaması durumunda ertesi gün istişarelerin devam etmesi için AKEL, DİKO ve diğer partilerin kapısını çalacağını söyleyen Neofitu, DİKO’ya atıfta bulunarak 7 yıldır bütçeye destek verdiğini ve iş birliğinde bulunduğunu da anımsattı.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu yaptığı konuşmada bütçenin onaylanmaması durumunda, DİSİ’nin, görüşlerin ve önerilerin benimsenmesi için siyasi partilerle istişarelerde bulunması gerekeceğini belirtti.

“Hükümetin, bütçe konusunu partilerle görüşmesi gerekirdi” ifadesini kullanan Kiprianu, toplumun uzlaşma istediğini ve esas sorumluluğun hükümete ait olduğunu söyledi.

Ev karantinasında olması nedeniyle açıklaması DİKO Meclis Grup Başkanı Panikos Leonidas tarafından okunan DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise altın pasaportlar konusundaki dosyaların Sayıştay’a verilmesi ve ilgili araştırmanın yapılması konusunda ısrarlı olduklarını dile getirdi.

Papadopulos, toplumun istediği doğru denetimi sağlamak için tüm muhalefet partilerinin seslerini birleştirmesi çağrısında bulundu.

KÜÇÜK PARTİLER

Fileleftheros gazetesi, tüm küçük siyasi partilerin, hükümet politikasının çeşitli boyutlarına eleştirel yaklaştığını yazarken sadece ELAM’ın, bütçeye onay vereceği yönünde kartlarını açtığını geriye kalan partilerin ise yarınki oturumda ne yapacağına yönelik bir görüş ortaya koymadığını yazdı.

Habere göre ELAM, 4 yıldır ret oyu verdiği bütçeye, bu yıl, ülkede var olan olağanüstü koşullar nedeniyle lehte oy kullanacağını açıkladı.

ELAM, siyasi sığınma başvuru sahiplerine, yeni sınır kapılarının açılması ve bakımına, özel okullarda öğrenim gören Kıbrıslı Türk öğrencilere yönelik ödenekler dışında bütçeyi onaylayacağını belirtti.

ELAM Başkanı Hristos Hristu, bütçeye lehte oy vermenin hükümete can simidi ve beyaz çek verme anlamına gelmediğini, hükümete yönelik değil mücadele veren halka yönelik olduğunu da ifade etti.

KIBRIS SORUNU VE TÜRKİYE

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, bütçe görüşmeleri sırasında Kıbrıs sorunu ile Türkiye ilgili meselelerin de ele alındığını yazdılar.

Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Kıbrıs sorununun çözümünün toplum için en büyük reformu teşkil edeceğini söyledi.

Zamanın akıp gittikçe çözüm yolundaki engellerin de çoğaldığını söyleyen Neofitu, amacın, Kıbrıs sorununa iki kesimli iki toplumlu çözüm bulunması şeklinde devam ettiğini de belirtti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu konuşmasında Kıbrıs sorununa ilişkin icraatları konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e sert eleştirilerde bulundu ve Anastasiadis’in politikasının olguları çıkmaza sürüklediğini ayrıca tarihe “bölünmüşlük başkanı” olarak yazılacağını ifade etti.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos (konuşması DİKO Meclis Grup Başkanı tarafından okundu), Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki politikasının başarısızlığa uğradığını söyledi.

Papadopulos, DİKO olarak Türkiye’ye diplomatik ve siyasi bedel sağlayacak politikanın sağlanması olanağına inandıklarını bunun tek koşulunun ise Kıbrıs sorununda tutum değişikliği olduğunu, bu nedenden dolayı da Anastasiadis’i stratejik değişikliğe davet ettiğini belirtti.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Kıbrıs sorununa ilişkin ikilemlerin olmaması, Kıbrıs sorununu, “işgal ve istila” sorunu olarak uluslararası zeminine geri getirilmesi ve 5’li konferansın toplanması gerektiğini ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, 5’li konferansın toplanmasının Türkiye’nin iki devletli çözümü veya konfederasyonu masaya getirmesini yasallaştıracağını savundu.

Dayanışma Hareketi adına konuşan Milletvekili Mihalis Yorgallas, Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Haralambos Theopemtu, ELAM Başkanı Hristos Hristu da Kıbrıs sorununa ilişkin bilindik görüşlerini ortaya koydular.

TAK


Benzer Haberler

Döviz piyasaları sakin seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Yeşil Hat Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinin 20’nci yılı… Ledra Palace Otel’de etkinlik düzenlendi

TAK

“Serdal Gündüz, Ebeler ve Hemşireler Birliği’ne başvurması için yardım etti”

Voice Kıbrıs Haber

Şampiyon Melekler’in anısına “Yasak Şubat” adlı klip çekildi

TAK

Bazı bölgelerde 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak!

TAK

Mağusa’daki altı plaj 15 Mayıs itibarıyla hizmet vermeye başlıyor

TAK