FeaturedKIBRIS

Güney Kıbrıs Chevron’un Afrodit’le ilgili revize planını reddetti

Kıbrıs Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu, Chevron Corp yönetimindeki konsorsiyumun 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağının geliştirilmesine dair revize planını reddettiklerini açıkladı.

Alithia ve diğer gazetelere göre, Papanastasiu, revize planını reddettiklerini “Bloomberg” ve “MEES” isimli yayınlara verdiği röportajda açıkladı. Tarafların artık “anlaşmaya varmak için 30 günlük görüşme dönemine gireceği bilgisini veren Bloomberg News, Papanastasiu’nun, planı reddetme sebeplerini açıklamadığını, yeni müzakere turunun ise Cuma günü başladığını bildirdi.

Gazete, Chevron, Shell Plc ve Newmed Energyu LP konsorsiyumunun Kıbrıs Rum yönetiminin onayına sunduğu revize planında, Afrodit yatağının deniz altı boru hattı aracılığıyla Mısır’daki sıvılaştırma altyapılarına bağlanmasını öngördüğünü yazdı.

Habere göre, Chevron, revize planla geliştirme maliyetinin azalmasını ve üretime başlanmasının hızlanmasını bekliyor. 2011’de keşfedilen Afrodit yatağında 4,4 tfc (125 metreküp) dolayında doğal gaz olduğu değerlendiriliyor.

Papanastasiu, reddettikleri revize plandaki başlıca çekincelerinin geliştirme planının teknik ayarlamalarda olduğuna işaret ederek, “Bu değişiklikler Chevron’un işine geliyor görünüyor ancak Kıbrıs açısından Afrodit’e yönelik uzun vadeli riskler algımızı görmezden geliyor” dedi.

Habere göre, MEES, revize planın 2019’a göre en önemli ayarlamasının, üretim sondajlarını 5’ten 3’e indirmesi, bunun, 2019 planında 3,6 milyar dolar öngörülen sermaye giderlerini önemli ölçüde azaltarak, üretimi 800 cfd’den 650 cfd’ye düşüreceğini yazdı.

En büyük tasarrufu, doğal gazın, Mısır’ın İntku terminalini yatağa bağlayacak 480 kilometrelik bir boru hattına girmeden önce işlenmesini öngören yüzer üretim tesisi (FPU) planının iptalinden sağlanacağını yazan MEES, Kıbrıs Rum yönetiminin, yüzer tesisin varlığının üretimi iyileştirerek Afrodit yatağının yaşam döngüsünü uzatacağı görüşünde olduğunu fakat bunun daha az ürün ve daha düşük gelir anlamına geleceğini belirtti


Benzer Haberler

Hristodulidis Guterres’in 3’lü ya da 5’li görüşme önerdiğini savundu

TAK

ABD’de Republic First Bank kapatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Savaşan, “Health Tourism Expo-Bakü” açılışında KKTC’yi temsilen konuşma yaptı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs ile Kırgızistan arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması imzalanacak

Voice Kıbrıs Haber

“Timsah Ateşi” seyirciyle buluştu

Voice Kıbrıs Haber

DAÜ: “DAÜ İletişim Fakültesi Yüksek Lisans Programı ilk 5’te yer aldı”

Voice Kıbrıs Haber