FeaturedKIBRIS

Görüşmede 4 yeni randevu belirlendi

ENOSİS krizi sonrası ara verilen Kıbrıs Müzakere süreci dün yeniden başladı. Liderler, ara bölgede 3 saati aşan bir toplantı yaptı. Görüşmede 4 yeni randevu belirlendi; müzakerecilerin bugünden itibaren görüşmelere başlaması kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, doğalgaz kazıları ve Güney’deki başkanlık seçimleri nedeniyle Temmuz’a kadar doğal bir takvim bulunduğunu söyledi; “tüm konsantrasyonu buraya verirsek, Temmuz’a kadar sonuç almamak için neden yok” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Lider Anastasiadis ile görüşmesi sonrası, Cumhurbaşkanlığı’nda açıklama yaptı.Rum Liderle, 16 Şubat’tan sonra ilk kez görüştüklerine işaret eden Akıncı, önlerindeki dönemi programlamaya çalıştıklarını söyledi.

Görüşmede, öngörülerini, konulara yaklaşımı ve nasıl sonuca ulaşılabileceğini karşılıklı anlattıklarını belirten Akıncı, bu çerçevede 20 Nisan, 2, 11 ve 17 Mayıs olmak üzere 4 yeni görüşme tarihi belirlediklerini, müzakerecilerin de bugünden itibaren görüşmeye başlayacaklarını açıkladı.

Önlerindeki 1-2 ayın önemine vurgu yapan Akıncı, Güney Kıbrıs’ın Temmuz’da sondaj çalışmalarına başlayacağına işaret etti; 2014’te yaşananları hatırlattı ve “bu konunun uyarısını da yaptım. Bu alanın işbirliği alanı olmasını istiyoruz. Bu da ancak çözümle olabilir. Bu yeni gerginliklere neden olmamalı. Bu yüzden Termmuz’a kadar süreç çok önemli”dedi.

Akıncı, Güney Kıbrıs’ın Şubat’taki başkanlık seçimleri havasına şimdiden girdiğini, haliyle takvim yok dense de ortaya doğal bir takvim çıktığını anlattı.Cumhurbaşkanı Akıncı, BM’nin yeni dönemdeki rolüne de vurgu yaptı.
Akıncı, BM’den hakemlik ya da yazılı öneri istemediklerini, BM’nin istendiği zaman yardıma hazır olduğunu, tarafların masa başında konuşulanları tek tek ekle alıp sadecec o konu etrafında dolanarak bir yere varmaları şansı da kalmamıştır” dedi.

Akıncı, dünden itibaren başlayan çalışmalarla uluslararası konferansın toplanmasına yöneleceklerini, bir sonuca ulaşılıp ulaşılamayacağını da böylelikle göreceklerini ifade etti.

Yaşayabilir Federal çözüm hedefini yineleyen Akıncı, iyi niyetle yeni sürece başladıklarını aktardı.

Kaynak: BRT


Benzer Haberler

Doç. Dr. Arif Akkeleş hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

13 kilo uyuşturucu ile yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber

YDP Kurultayı’nda oylama yapılıyor… Sandıklar 20.00’de kapanacak

TAK

Hristodulidis “Türkiye’nin artık iki devleti değil egemen eşitliği desteklediği söylentileri doğru değil”

TAK

Von Der Leyen “Bütün AB Kıbrıs sorununda Güney Kıbrıs’ın tarafında”

TAK

Creditwest Bank 30. yılında ilkokul çocuklarına yönelik resim yarışması düzenliyor

Voice Kıbrıs Haber