FeaturedKIBRIS

“Geriye dönük ödemenin ilki Pazartesi yapılıyor”

Maliye Bakanı Dursun Oğuz, Türkiye ile imzalanan protokolde mesailer konusunun da bulunduğunu ve düzenleme yapılması gerektiğinin yıllardır konuşulduğunu ancak yapılmadığını vurguladı.

Yıllardır bu düzenlemenin yapılmamasının nedeni olarak siyasilerin “sandığı düşünmelerini” işaret eden Oğuz, bu yüzden ülkenin çok şey kaybettiğini ifade etti.

“Ben 2013’te milletvekili seçildim. O zaman ek mesailerle ilgili söylenen rakamlar 20 – 30 Milyon TL arasıydı. Bugün 2021, rakam 190-200 Milyona çıktı” diyen Oğuz, ek mesailerle ilgili düzenleme yapılacağının ancak bunun çalışanın hakkını alma anlamına gelmediğinin altını çizdi.

Oğuz, ek mesailerin hakkaniyet çerçevesinde düzenlenmesi ve doğru yerlerde, doğru şekilde kullanılmasının sağlanması gerektiğini anlattı.

İki aylık geriye dönük ek mesai ödemelerinin birincisinin Pazartesi günü (yarın) ödeneceğini de duyuran Oğuz, sendikalarla bu konuda mutabık kaldıklarını hatırlattı. Oğuz ayrıca, 3 ay ötelenen %10,65 oranındaki Hayat Pahalılığı ödeneğinin de bu ay ücretlere yansıyacağını belirtti.

HAYAT PAHALILIĞI ÖDENEĞİ…

Hayat Pahalılığı Ödeneğinin yasa gücünde kararname ile 4 aylığına dondurulması konusunda “Kaçınılmazdı” yorumunu yapan Oğuz, Hükümet olarak bu konuda son güne kadar düşündüklerini ve bunu yapmaya mecbur kaldıklarını anlattı.

“Son güne kaldı ve kanun gücünde kararname yapmak zorunda kaldık. Ancak daha sonra yasa tasarısı olarak Meclise gönderdik” diyen Oğuz, söz konusu yasa gücünde kararnamenin sendikalar tarafından yargıya taşındığını hatırlattı ve Meclis’te gerçekleşen grevleri “bu yasanın engellenmesi yönünde sendikaların bir hareketi” olarak değerlendirdi.

Oğuz, “Hayat Pahalılığı Ödeneği ile ilgili yasa gücünde kararname yargıya takılır mı?” sorusunu “Biz yargının vereceği her karara saygılıyız. Ama bu ülkenin şartları normal şartlar değil” sözleri ile yanıtladı.

“BU ZOR ZAMANDA, DEVLETİN GELİRLERİNİN OLDUĞU YERLERDE GREV YAPMAK ÜLKEYE HAKSIZLIKTIR”

Sendikaların Hayat Pahalılığının durdurulmasına karşı yaptığı eylem ve grevlere de değinen Maliye Bakanı Oğuz, “Maliyenin gelir durumu belli. Geçen hafta sendikalar Hayat Pahalılığının durdurulması konusunda bazı grevler yaptılar. Bu zor zamanda, devletin gelirlerinin olduğu yerlerde grev yapmak bu ülkeye haksızlıktır. Tabii ki eylem haktır ama bugünkü koşullarda hem sağlık krizi hem de ekonomik kriz varken biraz daha sağduyulu davranmak gerekir” dedi.

Ülkenin tasarruf yapma zorunluluğuna vurgu yapan Oğuz, hükümetin göreve geldiği günden beridir akaryakıta hiç zam yapmadığını kaydederek, hayatı ucuz tutmak için Fiyat İstikrar Fonu’ndaki geliri sıfırladıklarını anlattı.

Oğuz, “Biz bu ülkeyi kamu-özel ayrımı yapmadan düşünüyoruz. Akaryakıt her bireyi ilgilendiriyor. O nedenle yapılmayan zammın herkese faydası olur. Hayat pahalılığı konusunda hükümeti eleştirmek bugünkü koşullarda doğru değil. Hükümet elinden geldiğince, imkânlar çerçevesinde halka daha iyi hizmet vermek için çalışıyor. Tabii ki sendikalar eylem yapacaklar, buna da saygılıyız ancak bu zor dönem hep beraber kenetlenme zamanıdır” ifadelerini kullandı.

Voice Kıbrıs Haber/TAK


Benzer Haberler

Türkiye ve Yunanistan sınır kapıları arasındaki yeni köprünün inşasına bu yıl başlanacak

AA

23 ve 47 yaşındaki şahıslar uyuşturucudan tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

Burhan Yetkili Anı Satranç Turnuvası’nda ödüller verildi

Voice Kıbrıs Haber

YDP 4. Kurultayı yapılıyor. Arıklı ve Atalay başkanlık için yarışıyor

TAK

Güney Kıbrıs’ta organize suç örgütlerinin sayısı 10’dan fazla

TAK

Alkollü sürücülerin neden olduğu kazalar ucuz atlatıldı!

Voice Kıbrıs Haber