FeaturedKIBRIS

“Gayri resmi konferansın başarıyla sonuçlanması kararlılığındayız”

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiades, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs’la ilgili gayrı resmi konferansın başarıyla tamamlanması için kararlı olduğunu, Türkiye’nin de aynı istekliliği göstereceğini umduğunu belirtti.

25 Şubat’ta başlayan ve bugün de devam eden Avrupa Konseyi olağanüstü telekonferansta bir konuşma yapan Anastasiadis, Kıbrıs sorununa çözümden sonra da AB üyesi bir devlet olarak kalmaya devam edecek olan yeniden birleşmiş Kıbrıs göz önüne alındığında, Avrupa Birliği’nin oynayacağı rolün öneminin büyük olacağını vurguladı.

Yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği devlet veya hükümet başkanları cuma günü savunma ve güvenlikle ilgili konuları ve Güney komşuluğunu görüştüler.

Telekonferansta konuşan Nikos Anastasiades, siber saldırılar ve hibrit tehlikeler gibi şimdi var olan ve gelecekte de var olacak sıkıntıların etkin biçimde giderilmesi için Avrupa Birliği’nin stratejik otonomisinin güçlenmesi gerektiği görüşünü paylaştığını belirtti; Güney Komşuluk ülkeleriyle ilişkilerin stratejik öneminin altını çizdi ve bölgeyle AB’nin ilişkilerini yenilemeyi amaçlayan yeni ‘Akdeniz Gündemi’ni memnunlukla karşıladığını söyledi.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın, üçlü işbirliği mekanizmalarındaki gelişmelerle, bölgede istikrar unsuru olarak rolünden özellikle bahsetti.

Basın açıklamasına göre Anastasiades, Kıbrıs Rum tarafının Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Kıbrıs’la ilgili yapacağı gayrı resmi konferansın başarıyla sonuçlanması kararlılığında olduğunu, Türkiye’nin de aynı istekliliği göstereceğini umduğunu, bu bağlamda, Kıbrıs sorununa çözümden sonra da AB üyesi bir devlet olarak kalmaya devam edecek olan yeniden birleşmiş Kıbrıs göz önüne alındığında, Avrupa Birliği’nin oynayacağı rolün öneminin büyük olacağına dikkati çekti.

Anastasiades, Avrupa Komisyonu’nun, özellikle Komisyon Başkan ve Sağlık Komiseri’nin pandemiyle ilgili çabalarından dolayı kutladı; yeni Avrupa acil yanıt otoritesi oluşturulması için yürütülen çalışmalara desteğini ifade etti.

Nikos Anastasiades, vatandaşların hareketlerinin kolaylaştırılması için ortak bir ‘aşı sertifikası’ kabul edilmesinin önemli olduğunu, pandeminin, Kıbrıs ekonomisinin anahtar unsuru olan turizm için olumsuz etkisi olduğunu kaydetti.

AB liderleri telekonferansın ilk gününde de pandemiyle mücadele çabalarında, üye ülkelerde şimdiki epidemiyolojik durumdan ve Avrupa Birliği aşı stratejisinden bahsettiler.

(KHA)


Benzer Haberler

İsrailliler yeniden sokaklara indi

AA

Bir günde 5 yangın!

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (5 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Texas’ta aşırı yağışlar nedeniyle binlerce kişi tahliye edildi

TRT

Aracın çarptığı 21 yaşındaki yaya yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

Bugün hava nasıl olacak?

Voice Kıbrıs Haber