FeaturedTürkiye

“Rum tarafı hiçbir şeyi Türk tarafıyla paylaşmak istemiyor”

TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu dün yaptığı açıklamada, 5+1 formattaki gayriresmi toplantının düzenlenmesinin Türkiye’nin önerisi olduğuna işaret ederek, 50 yıldan fazla bir süredir federasyon için müzakere edildiğini, değişik planların ortaya çıktığını, Türkiye ve Kıbrıs tarafının desteklediğini ancak Kıbrıs Rum tarafı istemediği için bu planlar ve girişimlerin başarısız olduğunu anlattı.

Bunun nedenin, Kıbrıs Rum tarafının hiçbir şeyi Türk tarafıyla paylaşmak istememesi olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin enerji konusu dahil Doğu Akdeniz’de daima hakça paylaşımdan yana olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, Kıbrıslı Rumlar ile Türkler arasında da hakça paylaşımdan yana olduklarını, bunu prensipte herkesin kabul ettiğini fakat uygulamada göremediklerini kaydetti.

Kıbrıs Rum tarafının hükümeti ya da gücü de paylaşmak istemediğini dile getiren Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“O zaman federasyon için müzakereler başarısız olduysa, neyi müzakere edeceğimizi önce kendi aramızda görüşmemiz lazım. Bu konuda karar vermemiz lazım. Ondan sonra müzakerelere başlayalım ki sonuç alıcı olsun, ucu açık olmasın. Bir müzakere başlasın ve kalıcı bir çözüm olsun istiyoruz. Bizim tek arzumuz bu. Bunu Türkiye olarak biz önermiştik ve herkes kabul etti. 27-29 Nisan tarihlerinde düzenlenecek toplantıya hem Türkiye hem de KKTC olarak katılacağız ve bu konulardaki görüşlerimizi açık ve samimi şekilde gündeme getireceğiz.”

(AA)


Benzer Haberler

“Amacımız, KKTC’yi 12 ay turist ağırlayacak bir yer haline getirmek”

Voice Kıbrıs Haber

Japonya’da ilk hasat Yubari kavunları 26 bin dolara alıcı buldu

Voice Kıbrıs Haber

Türkiye’de 283 can kaybı, vaka sayısındaki düşüş devam ediyor

Voice Kıbrıs Haber

Mevlid Kandili dün gece idrak edildi

Voice Kıbrıs Haber

“Ekiplerimizin ortak çalışma yapmasına karar verdik”

Voice Kıbrıs Haber

Bakanlar Kurulu toplantısı tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber