DÜNYA

Fransa’da kırmızı alarm!

Fransa bugün Sarı Yelekliler’in ülke genelinde düzenleyeceği gösteriler için kırmızı alarm verdi.

Güvenliğin üst düzeyde olduğu ülkede, protestolar öncesi 32 kişi gözaltına alındı.

Fransa’da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım’da başlayan eylemler, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüştü.

Fransa hükümeti ve emniyeti “Sarı Yelekliler”in ülke genelinde gerçekleştireceği gösteriler için güvenlik tedbirlerini en üst düzeye çıkardı.

Fransa’da protestolar öncesinde, başkent Paris’teki Charles de Gaulle Meydanı’nda bulunan Zafer Takı Anıtı çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Sarı yelekliler”in Paris’te düzenleyeceği gösterilerden önce 121 kişi ifadeleri alınmak üzere polis merkezlerine götürüldü, 32 kişi gözaltına alındı.Gözaltına alınan kişilerin üst aramasında çekiç ve taş bulunduğu belirtildi.

Fransa Başbakanı EdouardPhilippe, gösterilerde 89 bin polisin görev yapacağını açıkladı.
Paris’i ise 8 bin polis ile 12 zırhlı araç koruyor.Paris’e zırhlı araçların konuşlandırılması, 2005’te yaklaşık üç hafta süren protesto olaylarının ardından bir ilk olacak.

Fransız yetkililer, geçen hafta düzenlenen protestolarda dükkanların yağmalanması, camların kırılması, araçların ve bazı binaların ateşe verilmesi gibi şiddet olaylarının tekrarlanmasından endişe duyuyor.

Bu nedenle Champs-Elysees Caddesi’nde mağaza ve restoranlar kepenkleri indirdi.Gösteriler Paris’in kültür hayatını da etkilerken, Champs-Elysees yakınlarındaki müzeler kapalı. Paris’in sembollerinden Eyfel Kulesi de gösteriler nedeniyle ziyarete kapalı olacak.

Paris’teki eylemler nedeniyle 30 civarında metro hattı durdurulurken, Champs-Elysees Bulvarı’nın çevresindeki birçok yol ve cadde trafiğe kapalı olacak.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Fransa Cumhurbaşkanı EmmanuelMacron’dan akaryakıt vergilerini düşürmesini ve ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.

Gösterilerin başından bu yana çıkan olaylarda 3 kişi hayatını kaybetmiş, 222’si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralanmış ve bin 424 kişi gözaltına alınmıştı.

Kaynak:BRT-TRT



Benzer Haberler

BM Filistin Raportörü “Gazze’deki soykırım Holokost’u çağrıştırıyor”

AA

Biden topu Hamas’a attı “Eğer Hamas rehineleri serbest bıraksa yarın ateşkes olurdu”

AA

Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan ülke belli oldu

AA

Gazze hastanelerindeki 7 toplu mezarda 520 cansız beden bulundu

NTV

Brezilya’daki sel felaketinin bilançosu ağırlaşıyor

AA

Azerbaycan’da deprem meydana geldi!

AA