DÜNYA

Fransa’da Afrika ülkelerine ait eserlerin iadesi tartışılıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un görevlendirdiği uzmanlar sömürge döneminden kalma Afrika ülkelerine ait sanat eserlerinin iadesine yönelik raporu tamamladı.

Sanat tarihçisi Benedicte Savoy ve Senegalli yazar Felwine Sarr’in hazırladığı rapor Afrika’dan getirilen eserlerin ülkelerine iade edilmesi için yasa değişikliğine gidilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Afrika’dan getirilen on bilerce eseri sergileyen Fransız müzeleri ise söz konusu yasa değişikline karşı çıkıyor. İki uzmanın çalışmasında, eserlerin Afrika ülkelerine hangi şartlarda iade edilebileceği ve o ülkelerde nasıl korunabileceği araştırıldı.

Macron daha önce söz vermişti

Macron, geçen yıl Burkina Faso’nun başkenti Vagadugu’ya gerçekleştirdiği ziyarette, Afrikalılara ait eserlerin zarar görmemesi için sömürge döneminde Fransa’ya getirildiğini ve beş yıl içinde eserlerin iade edilmesi için bu şartların oluşmasını istediğini söylemişti.

Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon, Haziran 2016’da Fransa’da bulunan kendi ülkesine ait eserlerin iadesini istemişti.

Benin’in UNESCO Daimi Temsilci Büyükelçi Irenee Zevounou’ya göre Fransa’da Benin’e ait 4 bin 500 ile 6 bin arasında eser bulunuyor.

Afrika’daki eserlerin yüzde 90 Avrupa’da

Uzmanlara göre Afrika’ya ait tarihi eserlerin yüzde 90’ı sömürgecilerin eliyle Avrupa’ya taşındı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) sömürgeye maruz kalan ülkelerin kaybettikleri kültürel miraslarını geri alması için 40 yıldır faaliyet gösteriyor ancak Batılı devletler çoğu Afrika ülkesinin iade talebini geri çeviriyor.

Fransa, 1524’te başlattığı sömürgecilik faaliyetleriyle Afrika’nın batısı ve kuzeyinde 20’den fazla ülkede hakimiyet kurdu. Afrika’nın yüzde 35’i, 300 yıl boyunca Fransa’nın kontrolünde kaldı.


Benzer Haberler

Havayolu şirketi, binlerce kişinin kişisel bilgilerini yanlışlıkla açıkladı

AA

“Sus payı” davasında para cezası

AA

Londra’da kılıçlı saldırgan dehşeti: 14 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti!

NTV

Atlantik’te facia: 51 göçmen kayıp

AA

Josep Borrell “Pek çok AB ülkesinin Filistin devletini tanıması bekleniyor”

TRT

Filipinler’de rekor sıcaklık uzaktan eğitim kararı aldırdı

AA