FeaturedKIBRIS

“Financial Times’a her zaman söylediklerimi söyledim”

İngiliz gazetesi Financial Times’a verdiği röportajın ardından “ırkçılık” suçlamalarına da maruz kaldığını hatırlatan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, suçlamaları reddetti.

Tatar şunları kaydetti:

“Söylediklerim açık ve nettir. Financial Times’a her zaman söylediklerimi söyledim ve geniş bir de yankı buldu. Orada dediğim, Kıbrıs’ta 60 yıldır iki ayrı halk, iki ayrı devlet, iki ayrı demokrasi olduğudur. Anlaşma olmasını istediğimi ama bir anlaşma olacaksa bunun devletten devlete olması gerektiğini söyledim. Artık federal temelde bir anlaşmanın olamayacağını, 60 yıldır bir netice alınamadığını, Kıbrıslı Türklere büyük haksızlıklar yapıldığını söyledim. Irkçılık bunun neresinde? Bir kere Kıbrıs’ın kuruluş anlaşmalarında da Kıbrıs’ta iki ayrı halk olduğu, Türklerin Müslüman ve Türk olduğu, Rumların ise Hristiyan olduğunu yazıyor.

Bu anlaşmalarda, fonksiyonel bir federasyon çatısı altında iki ayrı halk tarif edilir. Ancak federal düzen çalışmadı çünkü Rumlar, Kıbrıslı Türkleri silah zoruyla bunun dışına attı. O zor şartlarda Türkiye hep yanımızda durdu, 1974’te de müdahalesini yaptı. O günden beridir Kıbrıs’ta barış vardır. Bu barış hem Türklere hem de Rumlara gelmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti, varlığımızın yegane teminatıdır. KKTC’de bir standart yakalanmışsa bunda Türkiye’nin çok büyük bir payı vardır.

Kıbrıs sorunu ise müşterek davamızdır. Müşterek davanın yürütülmesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin de hassasiyet ve beklentilerini mutlaka dikkate almalıyız. Zaten benim kanaatime göre, hassasiyet ve beklentilerimiz yüzde yüz örtüşmektedir.”

TAK


Benzer Haberler

Holguin yarın adaya geliyor

Voice Kıbrıs Haber

Titanik filminin kaptanı hayatını kaybetti

Voice Kıbrıs Haber

Çeler: “Koop-Süt’te neler oluyor?”

Voice Kıbrıs Haber

Aliye Ummanel’in “Kıbrıs Üçlemesi: Üç Birlik Kuralı Bozulan Tragedya” adlı kitabı tanıtılacak

Voice Kıbrıs Haber

Gazeteci Sefa Karahasan tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar! (6 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber