FeaturedKIBRIS

“Aşı konusu siyasi bir meseleye dönüşmemeli”

Ülkede bazı sıkıntıların olduğunu ancak Devletin dimdik ayakta olduğunu söyleyen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’de Türkiye’nin de yardımı ile birçok ekonomik gelişmelere imza atıldığını kaydetti.

Altyapı, limanlar ve üniversiteler gibi birçok alanda yatırımlar yapıldığını belirten Tatar, “Bu ülkedeki üniversitelerde 144 farklı ülkeden öğrenci vardır. 200 binden fazla insan ülkemizdeki üniversitelerden mezun olarak ülkesine gitmiş ve ülkesinde önemli makamlara gelmiştir. Bu ülkeden mezun olup gidip kendi ülkesinde bakan olmuş insan vardır. Bunlar görmezden gelinerek bu Devlet hiçe sayılamaz” dedi.

Tatar, “Bu devletin maaşını alanlar, bu devlete küfür edemezler, aşağılayıcı söylemlerde bulunamazlar.  Aynaya bakıp utansınlar” şeklinde konuştu.

“AŞI KONUSU SİYASİ BİR MESELEYE DÖNÜŞMEMELİ”

KKTC’de aşı olarak Güney Kıbrıs’tan seyahat öğrencilerin veya vatandaşların aşı kartlarının geçerliliği konusunda yaşanan sıkıntıya da değinen Tatar, sorunu akıl, mantık ve diyalog yolu ile çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

Aşı konusunun insani bir mesele olduğunu vurgulayan Tatar, “Kıbrıs Sorunu diye bir şey vardır evet ama Rum Yönetimi bizim aşımızı ve PCR testlerimizi kabul ediyor, biz de onlarınkini kabul ediyoruz ve iki bölge arasında karşılıklı geçişler oluyor. Hal böyle iken siz AB bağlamında nasıl bizim aşı ve testlerimizi kabul etmiyorsunuz? Güney’e geçişi kabul ediyorsunuz ama aynı aşı kartı ile benim vatandaşıma sıkıntı yaratıyorsunuz. Biz şu anda bu işi akıl ve mantıkla, diyalog yolu ile çözmeye çalışıyoruz. Bu konudaki görüşmeleri benim adıma Özel Temsilcim Ergün Olgun karşı tarafın ilgilileri sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı da takip ediyor. Neticede bu insanlık meselesidir. Rum tarafının buna olumlu yaklaşarak, benim insanıma işkence çektirtmemesi benim insanımı hor görmemesi lazım. Bunu siyasi bir meseleye dönüştürüp bize gereksiz bir şekilde sıkıntı yaşatmaları doğru olmaz. Bu konuda anlayış bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yurtdışında okuyan öğrencilerin bir çoğunun Johnson&Johnson veya Biontech aşısı yani AB’den gelen aşılardan olduklarını da aktaran Tatar, bu aşıların kabul edilmemesinin anlaşılmaz olduğunu ifade etti.

KKTC Devleti’nin başarılı bir aşı sistemi ve PCR testi uygulamaları olduğunu da anlatan Tatar, Dünya Sağlık Örgütü ile de temas halinde olunduğunu belirtti.

“ERENKÖY DİRENİŞİ, KIBRIS TÜRK TARİHİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜN”

57’nci yıldönümü olan Erenköy Direnişi’nin ulusal davadaki öneminden de bahseden Tatar, “O gün o 64 tane uçak müdahale etmeseydi, bugün oradaki köylerin hepsi katliama uğrayacaktı. Herkes, bin 563 öğrenci ile birlikte katledilecekti” dedi.

Erenköy Direnişi’nin Kıbrıs Türk tarihinde çok önemli bir gün olduğunu anlatan Tatar, Türkiye’nin 1960 anlaşmalarından elde ettiği garantörlük hakkını ilk kez burada kullandığını ve bu müdahaleden sonra Kıbrıs Türk halkının moral bularak 1974’e kadar direndiğini kaydetti.

Tatar, “Türkiye Erenköy’e müdahale etmeseydi moral çöküntüsü olacaktı ve o moral çöküntüsü ile süratli bir göç başlayacaktı. Bugün bir devlet varsa bedelleri ödenmiştir. Bu bedel de verilen mücadeledir, fedakarlıktır, şehitlerdir, döktüğümüz kandır” şeklinde konuştu.

TAK


Benzer Haberler

24. Büyükkonuk Eko Günü yarın yapılıyor

TAK

“Çatı Operasyonunda” 4 tutuklu!

Voice Kıbrıs Haber

19’uncu İpek Koza Festivali’nde ilk gün tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

“Masal Atölyesi”ne çocuklardan büyük ilgi

Voice Kıbrıs Haber

Gazze’ye havadan yardımlar can aldı

NTV

Zanlı ilk etapta 3 gün tutuklu kalacak!

Voice Kıbrıs Haber